Skip to content
Foredrag med Leif Davidsen i FOF Nordsjælland 2022

Leif Davidsen - Fra Lenin til Putin

Leif Davidsen - Fra Lenin til Putin

VIGTIGT: Foredraget er flyttet til Espergærde Gymnasium, Gymnasievej 2, 3060 Espergærde.

Med udgangspunkt i sin nye historiske roman Lenins Bodyguard fortæller Leif Davidsen om arven fra fortiden, der i den grad præger præsident Vladimir Putins Rusland, som torsdag den 24. februar 2022 indledte en angrebskrig mod nabolandet Ukraine.

Lenins Bodyguard er en stort anlagt historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode, som skabte Sovjetstaten og den kommunisme som også præger Rusland i dag. Romanen begynder i 1910, hvor København er en rede for spioner, reportere og revolutionære fra hele verden, og slutter under den russiske revolution i 1917.

Den russiske revolution i 1917 var i virkeligheden et statskup, hvor bolsjevikkernes leder Vladimir Lenin overtog magten på ganske få dage. Efter en blodig borgerkrig, der kostede 15 millioner mennesker livet, dannede han i 1922 sovjetstaten, der stadig har stor indflydelse på det moderne Ruslands tænkning og handlemønstre.

Kun afbrudt af ganske få år med demokrati går der en lige linje fra despoten Lenin til despoten Putin, der nu holder sit land i det jerngreb, vi kender fra netop Lenin og hans efterfølger Stalin. Leif Davidsen trækker trådene op til nutidens Ruslands konfrontation med Vesten. Det er en tid, der minder uhyggeligt meget om tiden før Første Verdenskrig, hvor stormagterne nærmest søvngængeragtigt vaklede ind i krigen, som kom til at koste millioner af unge mænd livet i skyttegravene.

Leif Davidsen er udenrigsjournalist i DR og en af Danmarks mest populære forfattere, og har i den forbindelse modtaget adskillige priser for sit forfatterskab. Bl.a. Europabevægelsens Litteraturpris, Læsernes Bogpris og Årstidens bog. Leif fokuserer i sit forfatterskab på mennesker i sin tid, men også på forskellige politiske, historiske og sociale problemer rundt i verden.