Skip to content
Tegnekurser og malekurser i FOF Nordsjælland

Få farverne til at stråle og gløde i maleriet

Få farverne til at stråle og gløde i maleriet

Blandt værkerne på et kunstmuseum oplever man sjældne gange, at et enkelt billede tiltrækker sig særlig opmærksomhed. Maleren har opnået at få en komponent eller en genstand til at fremstå med et skær, en glød eller en udstråling, som virker overvældende på beskueren.

Rembrandt malede realistisk skinnende guldgenstande, men der eksisterer ikke nogen "guldfarve", så hvordan gjorde han det? Oluf Høst er kendt for sine billeder af ildebrande, hvori ilden stråler og gløder så kraftigt, at man kunne tro, han brugte særligt strålende og glødende maling. Det gjorde han imidlertid ikke, men hvordan opnåede han sit resultat? Turner malede solnedgange med en sådan skinnende intensitet, at man som beskuer føler sig blændet. Hvordan det?

Vi skal arbejde med forskellige kontrastforhold som rene vs. brækkede farver, varme vs. kolde farver, lyse vs. mørke farver. Den enkelte farves "udseende" er ikke entydig og stabil. Enhver farve henter særlige egenskaber fra den eller de andre farver, den sættes sammen med. 

Hvordan styrer du farverne på dit maleri ved anvendelse af en bestemt kontrastform? Hvordan kan man drage fordel af at anvende flere forskellige kontrastformer samtidigt? Hvordan tildeles kompositionens enkelte elementer hhv. "hoved- og biroller", sådan at det ene element nedtones og det andet forstærkes? De "redskaber", du tilegner dig på kurset, kan du bruge til mere bevidst og præcist at udtrykke dig i din kunst, uanset om du maler naturalistisk eller abstrakt. Du kan frit vælge mellem at male med akryl- eller med akvarelfarve.

Hvis du ønsker yderligere information, er du velkommen til at kontakte underviser Charlotte Hoff på tlf. 31271956 eller mail: tegneogmaleskole@gmail.com.