Skip to content
Hør om farver og deres historie og betydning for samfundet hos FOF Nordsjælland

Bag om farver og deres historie

Bag om farver og deres historie

Er du nysgerrig på, hvor farverne vi omgiver os med, og dem der forsvandt, stammer fra – deres navne, oprindelse og historie? Kurset går bag om farverne og deres oprindelse og indflydelse og brugen af både moderne og gamle farver. Hver uge vil vi tage fat på udvalgte farver og dykke ned i historien bag om dem. Vi skal kigge på kunstværker, mode, videnskab m.m.

Mauveine, også kendt som anilin lilla og Perkins mauve var en af de første syntetiske farver, som blev opdaget ved at tilfælde af William Henry Perkin i 1856, da han forsøgte at finde en kur mod malaria. Den er også blandt de første kemiske farvestoffer, der er blevet masseproduceret.

Preussisk blå er også et syntetisk pigment og kan bruges til at lave cyanotyper – de blå tidlige fotografier med den karakteristiske blå nuance. Det er et kemisk biprodukt af hydrogencyanid eller preussinsyre, som i mange år blev brugt som giftgas i både USA og Tyskland. Rester af stoffet er blevet fundet på væggene i de nazistiske gaskamre ved Majdanek. Den samme giftgas blev brugt i mange år på Death Row i USA. Af den grund hedder preussisk blå nu Midnight Blue i USA. Man har ikke ville associere farven med fortiden. 

Kurset har fokus på farvernes udvikling/opdagelse og den måde, de har påvirket kunsten og samfundet på.