Skip to content
Rundvisning på Brede Klædefabrik

Brede Spisehus og det lille fabrikssamfund

Brede Spisehus og det lille fabrikssamfund

Vi skal besøge det naturskønne og idylliske Brede lidt nord for København, hvor de prægtige hvide bygninger står tilbage og vidner om en storhedstid i og omkring den tidligere Brede Klædefabrik, der i dag er Danmarks største fredede industrianlæg. Efter en dejlig tur rundt i området slutter vi af med en stor frokost på Brede Spisehus.

Brede opstår langs Mølleåen, hvor der siden middelalderen har ligget møller, fabrikker og industri, der gennem tiden har forarbejdet korn, krudt, kobber, og klæder ved hjælp af vandkraft. I 1832 flytter fabrikant Johan Carl Modeweg sin klædefabrikation fra København til anlægget i Brede, og i de følgende årtier opbygger han én af landets førende tekstilfabrikker. Den afsides beliggenhed betyder, at produktionen bliver organiseret i et fabrikssamfund, hvor fabrikanten sørger for arbejdernes liv – også uden for arbejdstiden.
Det er en del af disse bygninger, den smukke park og Brede Dam ved Mølleåen, som vi skal opleve på vores tur rundt i området, mens vi finder svar på, hvordan det var at leve i det lille fabrikssamfund? Hvor det kinesiske lysthus i parken kommer fra? og om maden på Spisehuset anno 2023 er bedre end i 1800-tallet? Turen afsluttes nemlig på allerbedste vis med en 4-retters frokostanretning med drikkevarer på Brede Spisehus - en af de oplevelser, som du ikke vil gå glip af.

Arrangementet inkluderer guidet rundvisning i knapt to timer i Brede og frokostanretning med 4-retter og et glas vin/øl eller sodavand på Brede Spisehus. Turen byder på toppede brosten, trapper og mange stop. Der er gratis parkeringspladser ved mødestedet, og Nærumbanen kører lige til Brede Station. 

Mødested: Foran Brede Spisehus, I.C. Modewegs Vej 40, 2800 Kgs. Lyngby

Se også vores andre ture og rundvisninger her