Skip to content
Bredespisehus

Brede Spisehus og det lille industrisamfund

Brede Spisehus og det lille industrisamfund

Vi skal besøge det naturskønne og idylliske Brede lidt nord for København, hvor de prægtige hvide bygninger står tilbage og vidner om en storhedstid i og omkring den tidligere Brede Klædefabrik, som i dag er Danmarks største fredede industrianlæg. Efter en dejlig tur rundt i området slutter vi af med en frokost på Brede Spisehus.

Brede opstår langs Mølleåen, hvor der siden middelalderen har ligget møller, fabrikker og industri, som gennem tiden har forarbejdet korn, krudt, kobber, og klæder ved hjælp af vandkraft. I 1832 flytter fabrikant Johan Carl Modeweg sin klædefabrikation fra København til anlægget i Brede, og i de følgende årtier opbygger han én af landets førende tekstilfabrikker. Den afsides beliggenhed betyder, at produktionen bliver organiseret i et fabrikssamfund, hvor fabrikanten sørger for arbejdernes liv – også uden for arbejdstiden. Og det lille samfund opstår med hovedbygningen, hvor direktøren boede, arbejder- og mesterboliger, asyl og skole til børnene, spisehus for arbejderne, købmandsbutik, eget gartneri, orangeri osv. 

Det er en del af disse bygninger, den smukke park og Brede Dam ved Mølleåen, som vi skal opleve på vores tur rundt i området, mens vi finder svar på, hvordan det var at leve i det lille fabrikssamfund, hvor det kinesiske lysthus, der står i parken kommer fra, og om maden på Spisehuset anno 2023 er bedre end i 1800-tallet..! Turen afsluttes nemlig på allerbedste vis med en 4-retters frokostanretning på Brede Spisehus - en af de oplevelser, som du ikke vil gå glip af.

Arrangementet inkluderer guidet gåtur i Brede og frokostanretning med 4-retter og et glas vin/øl eller sodavand på Brede Spisehus. Der er gratis parkeringspladser ved mødestedet og Nærumbanen kører lige til Brede Station.

Mødested: Foran Brede Spisehus, I.C. Modewegs Vej 40, 2800 Kgs. Lyngby