Skip to content
Besøg på Christiania med foredrag om den nye boligaftale med FOF Nordsjælland

Christiania – arkitektur og den nye aftale med staten

Christiania – arkitektur og den nye aftale med staten

I august 2022 blev underskriften sat på en ny aftale mellem staten og Fonden Fristaden Christiania. Aftalen skal sikre en fortsat udvikling af Christiania og nye billige boliger til ca. 300 nye beboere.

Siden fristadens start har dens fremtid og eksistens været til diskussion igen og igen, og i den seneste aftale mellem staten og Christiania, skal der bygges 15.000 m2 almene boliger.

En selvstændig by i byen. Christiania opstod oprindeligt som en selvstændig ”fristad” i kølvandet på 1960'ernes ungdomsoprør, hvor en blandet gruppe borgere besatte det gamle Bådsmandsstræde Kaserne i et oprør mod det etablerede samfund. Med drømmen om et alternativt samfund og idéen om en beboerdrevet bydel, organiserede de sig i de gamle kasernebygninger på Christianshavn med alt fra affaldshåndtering, byggekontor, gartnergruppe til børneinstitutioner og sundhedshus, samt lokalt selvstyre med fællesmødet som øverste myndighed.

Hør om processen op til, baggrunden og indholdet i aftalen. Hvilke tanker er der om boligerne, og hvilke konsekvenser aftalen har for Christiania som selvstændigt bysamfund.

Arkitekt Mette Prag tager dig med på en rundtur, hvor hun fortæller om at udvikle en by nedefra i en kontekst uden ledelse og overordnet retning. Dertil hører du om at bygge og vedligeholde et selvstyrende minisamfund og nu aftalen med staten om 15.000 m2 nybyggeri.

Mette Prag har arbejdet i forskellige sammenhænge både indenfor og udenfor Christiania. Hendes motivation er at bygge bro mellem Christiania og det omkringliggende samfund ift. hvad vi kan lære af hinanden. Mette har været en del af forhandlingerne mellem staten og Christiania de sidste 20 år, sidder i Christiania Fondens bestyrelse og er talsmand for Christiania om aftalen.

Mødested: Foran Loppebygningen ved opgangen til Spiseloppen og Musikloppen, Sydområdet 4 B, 1440 København K.