Skip to content

Vi er i gang med at oprette forårets aktiviteter. Kurser, foredrag og udflugter kommer på hjemmesiden løbende, indtil alt er klar fra ca. midt december.

Kulturhøjskolen i Svendborg

Velkommen i FOF’s Kulturhøjskole i Svendborg, hvor du kan opleve en række tankevækkende og underholdende foredragsholdere på Færgegården, Færgevej 13, 5700 Svendborg.

Alle foredrag ligger på fredage kl. 09.30 – ca. 12.00, og der er gratis kaffe, te og vand.

Kulturhøjskolen er en samlet pakke, så der kan altså ikke købes billetter til de enkelte foredrag.
Ret til ændringer i programmet forbeholdes.  

Inkluderet i prisen er:

Kaffe, te og vand.

 

Program for forår 2025

Fredag den 21. februar
"Pigerne fra Sprogø"
Sarah Smed, museumsleder

Hvem var kvinderne? Hvorfor endte de på Sprogø? Hvorfor synes datidens politikerne, lægerne og befolkningen generelt, at en isolationsanstalt på en ø var det helt rigtige for kvinderne? Og hvorfor blev de ofte voksne kvinder egentlig kaldt ”piger”?

Historiker og museumsleder Sarah Smed fortæller om arbejdet bag bogen ”Pigerne fra Sprogø”. Om at fordybe sig i kvindernes bevarede journaler fra åndssvageforsorgen, hvor der både er bevaret resultater af kvindernes IQ-test men også billeder af dem og personlige breve. Om at studere samtidens videnskabelige tekster om f.eks. racehygiejne og om, hvordan velfærdsstatens tidligere socialpolitik, som var uløseligt forbundet til ø-anstaltens oprettelse. Og om hvad vi kan lære af kvindernes historier. 

 

Fredag den 28. februar
"Terrorangrebene 11. september 2001 - kunsten at vende det negative til det positive"
Kirsten Skjold, rejseleder og blogger

Gribende foredrag i ord og billeder, der fortæller om, hvordan Kirsten Skjold med nød og næppe undgik at blive en del af de frygtelige begivenheder den 11. september i New York. Hun giver et indblik i, hvad der gik forud, hvad var historien bag World Trade Center, hvad var det, der skete? Og hvorfor det gik, som det gjorde.

Efter mere end 75 besøg i USA betragter hun landet som sit andet fædreland og angrebene på World Trade Center blev en stor personlig sorg, som var svær at håndtere. Midt i al sorgen og frustrationen finder hun dog ud af, at det er muligt at vende det negative til noget positivt. En kunst som gør, at det er muligt at komme videre med livet, selv efter at være blevet ramt af en stor sorg. Slutteligt giver hun sit bud på, hvordan det er muligt at bringe positivitet ind i hverdagen – selv under svære omstændigheder.

 

Fredag den 14. marts
"Er dit hus og have gearet til fremtidens vejr?"
Leif Sønderberg, bæredygtighedsekspert

I dette lidt uhyggelige foredrag forholder vi os til, at 600.000 boliger i Danmark er truet af ekstrem-vejr. Er din bolig en af dem? Truslerne kan allerede nu aflæses i faldende huspriser og stigende forsikringspræmier. I dette foredrag lærer du, hvordan du finder ud af, hvor truet din bolig er. Du lærer, hvordan du kan klimasikre dit hus. Og du lærer, hvordan du kan tilpasse din have til fremtidens vejr. Du lærer at anlægge regnbede og tørkebede.

Klimaforandringerne har kun gjort husets beliggenhed endnu vigtigere. Havudsigt kan hurtigt blive til et oversvømmet eller bortskyllet hus. Et lavtliggende hus kan blive angrebet nedefra af opstigende grundvand eller et overbelastet kloaksystem. Så nu er du nødt til at indtænke storm, stormflod, vandstigninger, stigende grundvand, overfyldte kloakker og ekstremregn i beskyttelsen af din bolig. Du lærer, hvad du kan gøre for at undgå katastrofer i din bolig. Kan havens planter og træer tåle kraftig storm, ekstrem hede med langvarig tørke? Kan planterne klare at stå med rødderne i vand, når haven er oversvømmet? Det positive er, at du kan gøre en masse for at komme ulykkerne i forkøbet. Kom og lær hvordan du fremtidssikrer dit hus og have.

 

Fredag den 28. marts
"Magtspil og middelaldermysterier i Svendborg"
Jes Barkler, forfatter

Hør hvordan middelalderens Svendborg lever videre i både fortællinger og fysiske spor i den moderne by, når Jes Barkler, forfatter til "Abels Arv", tager os med tilbage til en tid med intriger og magtkampe. I foredraget fortæller Jes om sit arbejde med at bringe Svendborgs unikke middelalderhistorie ind i romanen, hvor virkelige historiske personer, byens kirker og steder skaber rammen om en dramatisk fortælling.

Jes giver også et indblik i, hvordan byens skjulte historie bliver tilgængelig gennem den litterære verden, og han deler historier fra både middelalderen og nutiden. Forvent en engagerende dag, hvor vi dykker ned i de fascinerende skæbner, der har formet byen – og som stadig kan opleves i dens arkitektur og atmosfære. Kom og opdag, hvordan fortidens Svendborg kan skabe en dybere forståelse af både byen og Danmarks historie.

 

Fredag den 4. april

"Bent Fabricius-Bjerre - underlægningsmusikken til Danmark"
Flemming Både, musiker

Bent Fabricius-Bjerre er "far" til masser af filmtemaer, kendingsmelodier og 100-vis af sange. Han var også en succesfuld forretningsmand og dygtig musiker med en lang karriere på over 80 år. Seriøst arbejdende, flittig og med en evig nysgerrighed agerede han usnobbet og let i mange genrer og færdedes lige jordnært bland helt unge kollegaer og kongehuset.

Vi skal synge nogle af hans sange og høre Alley Cat, Olsen Banden og Matador. 

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Fredag 21.02.2025 09:30-12:00 Færgegården Flere foredragsholdere
2 Fredag 28.02.2025 09:30-12:00 Færgegården Flere foredragsholdere
3 Fredag 14.03.2025 09:30-12:00 Færgegården Flere foredragsholdere
Se alle Se færre

Flere foredragsholdere