Skip to content

Vi har fået nye it-systemer og der arbejdes på den sidste del af opsætningen. Tilmeldingen virker derfor ikke lige nu, selvom der står Læg i kurv. Tilmelding foregår derfor ved at sende en mail til info@fof-sonderborg.dk. Inden for de næste uger lægger vi efterårets hold, ture og foredrag på siden, så følg med her og på vores Facebook-profil. HUSK dit coronapas når du går på aftenskole!

Konger og fruentimmere

Det var en skandale, der rystede både kongehus og borgerskab, da Frederik 7. i 1850 giftede sig med den tidligere balletdanser og modehandlerske Louise Rasmussen. Som kongens hustru til venstre hånd fik hun titlen lensgrevinde Danner til Samsø. I daglig tale grevinde Danner. 
I sin samtid stod hun mål for en næsten ubærlig hån, spot og foragt. Datidens borgerskab havde slet ikke blik for, at grevinde Danner måske var det bedste, der var sket for den uskikkede men folkelige Frederik 7. 
For hun forstod bedre end de fleste, hvad der skulle til for at bringe Danmark ud af enevælden og ind i det nye, demokratiske system. Samtidig havde hun et blik for samfundets svageste, der skulle danne forbillede helt frem til vore dage. 
Grevinde Danner var ikke den eneste ”skandaløse” kvinde ved det danske hof i 1800-tallet. Også Frederik 7.’s far, Christian 8., bragte en furie til hoffet, Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin, der først betog den senere konge med sit flagrende væsen og siden bedrog ham med sin sanglærer. 
Mellem Charlotte Frederikke og grevinde Danner stod yderligere tre kongelige hustruer, som nok fortjener at blive husket.

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Fredag 10.09.2021 09:30-11:45 Rinkenæshus Lars Ringholm

Lars Ringholm