Skip to content

Alle aktiviteter i FOF Sydjylland med fysisk fremmøde er sat i bero t.o.m. den 21. maj. Hold dig orienteret her på siden og på coronasmitte.dk

Se mere

Kan du ikke vente? Prøv vores online undervisning

Se kurser

Fredagshøjskolen

Fredagshøjskolen

Kom med på Fredagshøjskolen og oplev 7 spændende foredrag og en fantastisk tur.

Der kan forekomme ændringer i programmet

Program for foråret 2021


22. januar
Nye humørpiller – lindrer afstanden mellem børnebørn og bedsteforældre

Ingredienser: Økologisk humor, NU uden smag. I billeder og ord beskrives de bevidst eller ubevidst morsomme tekster og ordspil, den ”pensionerede farmaceut” møder på sin vej gennem Danmark – i hverdagen, på rejsen og fra børnebørns mund.
Bivirkninger: Kun få tilhørere undgår lattermildhed.

Erik Aksel Lindgren, farmaceut

29. januar
Fragmenter fra et politi-liv

Efter 41 års tjeneste i ordens- og kriminalpolitiet og diverse specialafdelinger, herunder rejseholdet, har foredragsholderen mange spændende fortællinger. 
Vi kommer omkring politiskolen, patruljetjeneste, efterforskning, Blekingegade-sagen, rejseholdet, terror, observation, hooliganisme, teknik m.v. 
Vi zoomer ind på konkrete sager, primært drab/døde, drabsefterforskning, initiativer og metoder.

John Lorentzen, pens. efterforskningsleder

4. februar
En troldkvinde må du ikke lade leve

I 15- og 1600-tallet greb heksefrygten Europa. Omkring 50.000 mennesker blev henrettet for trolddom, og i Danmark oplevede vi mindst 1000 henrettelser på bålet. Alligevel er vores fælles, dystre fortid med hekseforfølgelserne sjældent en historie, der faktisk bliver fortalt. Så hvem var heksene, og hvorfor var man bange for dem? Hvad gjorde man for at beskytte sig mod dem? Og hvem forfulgte dem egentlig?

Louise Hauberg Lindgaard, historiker fra HEX!

26. februar
Bent Fabricius-Bjerres tre liv

Bent Fabricius-Bjerre fik så meget ud af livet og gav så meget til os, han nåede at leve tre liv. Først var han nyskabende musiker, så blev han driftig forretningsmand, til sidst var han et ikon. Faktisk kan 100 års dansk kulturhistorie fortælles gennem denne ene mand. De færreste kender nemlig bredden og dybden af Bent Fabricius-Bjerres overvældende indflydelse på tonerne og billederne omkring os – som komponist af eviggrønne melodier, som igangsætteren bag andre stjerner og som forbillede for yngre generationer.

Danni Travn, journalist og forfatter

12. marts
Kvindernes stemmer i Israel-Palæstina

Konflikten i Israel-Palæstina opstod ved dannelsen af den jødiske stat Israel i 1948. Det er en yderst kompliceret og kompleks konflikt og som det ofte ses, mangler vi også her at høre kvindernes stemmer.
Sarah Linder grundlagde for 4 år siden Political is Personal – PiP – et initiativ baseret på interviews med israelske og palæstinensiske kvinder, der frit fortæller, hvorledes konflikten har påvirket deres liv. I foredraget vil Sarah fortælle, hvorfor det er vigtigt at sætte fokus på kvindernes stemmer i konflikten.

Sarah Arnd Linder, master i Mellemøsthistorie

26. marts
Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Skal man være røver for at fortælle røverhistorier? Næh, men det hjælper, hvis man har rejst rundt i verden og set, oplevet og mødt lidt af hvert. Det har Jan Tvernø – eventyrer og iværksætter: Han er så god til at fortælle, at du helt glemmer, at du ikke selv var med på turen. Men du ville ønske, at du var!
Hør om hvordan man takler to sikkerhedslandinger på Papua Ny-Guinea og om mødet med bjerggorillaer i Uganda. Du får også gode råd til hvad man tager med som værtindegave, når man er på besøg hos nomader i Mongoliet og ....

Jan Tvernø, eventyrer

9. april
Astrologens bud på 2020 og det vi oplever nu – og de næste år

Med udgangspunkt i astrologien belyses så godt som muligt, hvad det er vi oplevede i 2020 og hvordan de næste år ser ud – det er noget, mange gerne vil forstå. Kan der måske findes noget lignende, hvis man kigger bagud? – og fremad? Skal vi regne med, at samfundsstrukturerne skal ændres?

Kaj Larsen, astrolog

23. april
Heldagstur til Ærø – den grønne ø mod øst

Vi kører direkte til Als og sejler med nybyggede EF Ellen – verdens første elfærge – til Søby på søsterøen Ærø.
På herregården Søbygård fra 1580 hører vi om stedets historie og ærøske relationer til Sønderjylland og Slesvig/Holsten. Frokosten spiser vi på Søby havn inden vi besøger middelalderkirken i Bregninge med kalkmalerier og Claus Berg altertavle. Derefter til den 33 meter høje Voderup klink, der består af skredterrasser, som forbinder havet og den høje ø. Nu venter Marstal, hvor vi hører om byens glorværdige søfartshistorie. Ca. 80% af Ærøs energibehov er fossilfrit og det hører vi også om og ser på undervejs til Ærøskøbing med byvandring på de toppede brosten og tid på egen hånd inden vi sejler mod Svendborg for at komme hjem via Fyn. På turen gennem øhavet spiser vi håndmadder.

Afgang kl. 8.00 og ankomst hjem igen kl. 20 ca.

I prisen er inkluderet kaffe og rundstykke i bussen, frokost og håndmadder på hjemturen.

Drikkevarer til frokosten er for egen regning.