Skip to content
Udstilling på HEX! Museum of Witch Hunt

Fredagshøjskolen

Fredagshøjskolen i efteråret 2021

Kom med på Fredagshøjskolen og oplev 7 spændende foredrag og en fantastisk tur.

Højskole programmet

Der kan forekomme ændringer i programmet

17. september    Konspirationer og kampen om sandheden

v/ Erik Jakobsen, cand.mag, høj- og efterskolelærer

Donald Trumps tid som præsident i USA har blot forstærket en årelang og accelererende tendens for at devaluere fakta, hvilket synes at true nyhedsformidlingen, den afbalancerede meningsdannelse og hele det åbne, demokratiske system. Fænomenet har imidlertid dybe historiske rødder, ikke kun i USA, men også i Mellemøsten og til dels i Europa. I dette foredrag gennemgås nogle klassiske konspirationsteorier, hvorpå der ses nærmere på bl.a. angrebene på World Trade Center og Pentagon 11. september 2001, samt Qanon-bevægelsen. Desuden vil foredraget inddrage hvad der aktuelt måtte være at finde på konspirationsteoriernes kødmarked på dagen for foredragets afholdelse.
Det viser sig, at konspirationstænkningen både har dybe almenmenneskelige rødder, og i sine amerikanske udgaver også kan spore en kerne tilbage til 1800-tallets fundamentalistiske sekter, i foredraget eksemplificeret ved Mormon-kirken.

1. oktober    Nye humørpiller – lindrer afstand mellem børnebørn og bedsteforældre

v/ Erik Aksel Lindgren

Ingredienser: økologisk humor, NU uden smag. I billeder og ord beskrives de bevidst eller ubevidst morsomme tekster og ordspil, den ”pensionerede farmaceut” møder på sin vej gennem Danmark – i hverdagen, på rejsen og fra børnebørns mund. Bivirkninger: Kun få tilhørere undgår lattermildhed.

8. oktober     Bent Fabricius Bjerres tre liv

v/ Danni Travn, journalist og forfatter

Bent Fabricius-Bjerre fik så meget ud af livet og gav så meget til os, han nåede at leve tre liv. Først var han nyskabende musiker, så blev han driftig forretningsmand, til sidst var han et ikon. Faktisk kan 100 års dansk kulturhistorie fortælles gennem denne ene mand. De færreste kender nemlig bredden og dybden af Bent Fabricius-Bjerres overvældende indflydelse på tonerne og billederne omkring os – som komponist af eviggrønne melodier, som igangsætteren bag andre stjerner og som forbillede for yngre generationer.

29. oktober     Fra Vestkysten til Østfronten

v/ Suzi Elena Apelgren, kulturhistorisk formidler og forfatter

19 år gammel bliver Heinrich Germer sendt til den jyske vestkyst med et hold rekrutter for at blive uddannet til soldat for Værnemagten.  Derfra bliver de sendt direkte til Østfronten, hvor Germer var med i allerførste deling, der overskred den russiske grænse den 22. juni 1941.
Han adskilte sig fra sine kammerater. Ikke blot ved at overleve, men ved at medbringe sit lille Kodak Retina Kamera i sin venstre brystlomme. Han tog over 800 fotos i Danmark, Østpreussen, ved Østfronten og i Norge og beskrev sine oplevelser i første frontlinje i feltpostbreve til familien i Bremen.
Foredragsholderen har haft et tæt samarbejde med den gamle åndsfriske soldat fra Bremen. Ved hjælp af det store og unikke materiale af fotos og feltpostbreve, samt timelange videointerviews, er der kommet en sjælden øjenvidneberetning frem i bogen ”Fra Vestkysten til Østfronten – billeder af en forført generation”

5. november     Fragmenter fra et politi-liv

v/ John Lorentzen, pens. efterforskningsleder

Efter 41 års tjeneste i ordens- og kriminalpolitiet og diverse specialafdelinger, herunder rejseholdet, har foredragsholderen mange spændende fortællinger.
Vi kommer omkring politiskolen, patruljetjeneste, efterforskning, Blekingegade-sagen, rejseholdet, terror, observation, hooliganisme, teknik m.v.
Vi zoomer ind på konkrete sager, primært drab/døde, drabsefterforskning, initiativer og metoder.

12. november     Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

v/ Jan Tvernø, eventyrer

Skal man være røver for at fortælle røverhistorier? Næh, men det hjælper, hvis man har rejst rundt i verden og set, oplevet og mødt lidt af hvert. Det har Jan Tvernø – eventyrer og iværksætter: Han er så god til at fortælle, at du helt glemmer, at du ikke selv var med på turen. Men du ville ønske, at du var!
Hør om hvordan man takler to sikkerhedslandinger på Papua Ny-Guinea og om mødet med bjerggorillaer i Uganda. Du får også gode råd til hvad man tager med som værtindegave, når man er på besøg hos nomader i Mongoliet og ....  

19. november     En troldkvinde må du ikke lade leve

v/ Louise Hauberg Lindgaard, historiker fra HEX! Heksejagtmuseet i Ribe

I 15- og 1600-tallet greb heksefrygten Europa. Omkring 50.000 mennesker blev henrettet for trolddom, og i Danmark oplevede vi mindst 1000 henrettelser på bålet. Alligevel er vores fælles, dystre fortid med hekseforfølgelserne sjældent en historie, der faktisk bliver fortalt. Så hvem var heksene, og hvorfor var man bange for dem? Hvad gjorde man for at beskytte sig mod dem? Og hvem forfulgte dem egentlig?

26. november     Heldagstur til Heksemuseet i Ribe og Vadehavscentret

Afgang fra KUC i Kolding kl. 08.30 mod Vadehavscentret – porten til UNESCO Verdensarv i det flade marskland. Lokale guider tager os med rundt i den indendørs udstilling ”Trækfuglenes vadehav”, en poetisk, æstetisk og moderne måde at lave en udstilling, der viser Vadehavet og trækfuglene. Der bliver tid på egen hånd til at opleve det spændende, meget store udstillingshus inden vi kører til Ribe for at spise frokost (maden er inkluderet i prisen – drikkevarer er for egen regning). Vi spiser på enten Brorsonsminde, Kolvig eller Den Gamle Arrest. Oplyses senere…
Derefter besøger vi HEX – heksejagtmuseet – som Louise Hauberg Lindgaard fortalte om den 19. november. Der bliver tid på egen hånd til at besøge julebyen Ribe fordi museet er lille og derfor bliver vi taget imod på forskudte tidspunkter, så alle får god mulighed og god tid til at se museet. På museet er der kaffe inkluderet mens vi venter… og der er mange muligheder for kaffe, kage og anden spisning i julebyens caféer og boder.
Louise tilbyder at tage en mindre gruppe med på en heksevandring af ca. en halv times varighed rundt og se nogle af de ”magiske steder” og tegn på hekseri i Ribe midtby. Man skal være selvhjulpen og godt gående for at gennemføre byvandringen og fordi der kun er et begrænset antal deltagere på vandringen, fordeles pladserne efter ”først-til-mølle” princippet i forbindelse med tilmeldingen til turen. Bemærk: heksevandringen er en (gratis) bonusoplevelse ud over turen og ikke en del af turen eftersom ikke alle kan deltage.

Vi forventer at være tilbage i Kolding ca. kl. 19.00.

Man skal være selvhjulpen og ”selvgående” for at deltage på turen.