Skip to content

Højskoleformiddage

Højskoleformiddage

FORÅRS-SÆSONEN ER DESVÆRRE AFLYST

I samarbejde med Kloster, Vor Frelsers, Sønderbro, Lundum-Hansted, Torsted og Tyrsted-Uth sogne tilbydes en række af spændende foredrag i dagstimerne. Foredragssæsonen starter august/september og slutter i marts/april. FOF´s populære højskoleformiddage byder på samvær, sang og foredrag. Vi er kendt for høj kvalitet - det er også vores mål i denne sæson. Har du spørgsmål til programmet, er du velkommen til at ringe til os på telefon 7625 8988.

Program for dagen (gældende alle mødegange i alle kirker)

  • 10.00 Dørene åbnes
  • 10.30 Fællessang
  • 11.00 Foredrag - del 1
  • 11.50 Frokost
  • 12.20 Foredrag - del 2 slut præcis kl. 13.00

Bemærk venligst, at tilmelding til foredrag er bindende og billetter kan derfor ikke refunderes. 

Beskrivelse af de enkelte foredragsemner for den kommende sæson kan ses nedenfor.  

Mette Kathrine Jensen Stærk
Evald Tang Kristensen – Verdens største folkemindesamler
Der bliver fortalt om Evald Tang Kristensens liv – verdens største folkemindesamler, fortalt anekdoter, læst op af breve samt spillet musik som ETK har indsamlet. Jeg vil også både selv synge og synge sammen med de fremmødte.

Helle og Amalie Asmild
Et lille lys i et stort mørke - Armenien og Karen Jeppe
Foredrag og koncert med armensk musik med Helle og Amalie Asmild. Beretningen om det armenske folkemord og danskeren Karen Jeppe - Armeniernes Mother Theresa

Henning Frandsen
Min farmor og andre faldne Kvinder 
Foredraget skal med udgangspunkt i min farmors historie handle om de kvinder, der i første halvdel af 1900-tallet havnede på samfundets bund, som foragtede enlige mødre, kaldet faldne kvinder. Nogle af dem fødte børnene i dølgsmål og slog dem måske oven i købet ihjel. Atter andre fik en englemager til at klare paragrafferne. F.eks. Dagmar Overby, der slog mindste 20 børn ihjel, som hun derpå brændte i sin kakkelovnen. Senere i perioden blev det almindeligt at få fjernet fostret hos en kvaksalver. Også disse kvinder kom i fængsel, hvis ellers udåden blev opdaget. Forholdene ændrede sig først for alvor i 1900-tallet, takket være bl.a. modige og indignerede kvinders kamp, en ny sociallovgivning, et nyt syn på kvinder og kvinders seksualitet, ændrede relationer mellem mand og kvinde og fri abort.

Jan Tvernø
Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje
Jeg holder foredrag, fordi jeg gerne vil medvirke til at afmystificere og afdramatisere den fantastiske verden, vi lever i ved at fortælle om underholdende og lærerige interkulturelle møder med helt almindelige mennesker, i eksempelvis Sudan, Iran, Bolivia, Mongoliet eller Papua Ny-Guinea. Jeg holder meget af at formidle dette budskab om forståelse på tværs af forskelligheder på en humoristisk, selvironisk og rigt illustreret facon med mit eget, tør jeg godt sige, meget roste billedmateriale. Mange af mine indtryk har jeg samlet i dette foredrag. 

Carsten Winther 
Tragedien på Indlandsisen 
Danmark-ekspeditionen til Nordøstgrønland 1906-08.
Med Mylius-Erichsen i spidsen for 28 mand drog den hidtil største danske videnskabelige ekspedition i sommeren 1906 med ekspeditionsskibet "Danmark" til det totalt ukendte Nord-øst-Grønland. To år senere vendte ekspeditionen tilbage uden sin leder og 2 af hans medhjælpere. Vi skal høre om tragedien i "79-fjorden" men også om nogle af de mange ekspeditioner, der har forsøgt at løse gåden om de tre mænds skæbne.

Helge Teglgård
Syng dig sund
Det er skønt at synge sammen –kan det også være sundt? Omfattende forskning viser den positive virkning af sang: et bedre åndedræt er til gavn for fysikken; fokusering på bevægeapparat og holdning kan vi give kroppen et løft; nye sange og melodier stimulerer hjernens evne til fornyelse. Og ikke mindst forøges følelsen af fællesskab. Det skal vi opleve konkret i fysisk udfoldelse, leg og masser af fællessang.  

Hurra for Halfdan. (grundet corona gennemfører Helge Teglgård dette foredrag i Klosterkirken og Vor Frelsers)
”Jeg skriver sjove digte, jeg skriver osse triste, de første læser andre folk, selv læser jeg de sidste”. Sådan skriver Halfdan, og det rammer ganske præcist både en poetisk metode og et livssyn. En fattig barndom og arbejdsløs ungdom sætter dybe spor i hans liv, men evnen til at digte og drømme frisætter et kreativt sind. Derfor er Halfdans poesi en gave til os alle: han leverer sproglig ammunition til at modstå mørket og bevare en barnlig tro på livet. Også hans samliv med digterkollegaen Ester Nagel er en kulørt og lærerig historie. Vi hører historien, reciterer rimene og lytter til sangene – både de sjove og de alvorlige.

Suzi Elena Apelgren
Naver - Med håndværkerne på valsen
De fleste har hørt om de vandrende håndværkere, naverne. De færreste tror, at de stadig eksisterer. Foredraget giver et indblik i navernes liv på valsen i vore dage samt et langt blik tilbage på de vandrende håndværkeres historie. Med formålet at uddanne og danne sig fagligt, personligt og kulturelt, er der stadig unge håndværkere, der rejser rundt i verden, med deres ”Hab und Gut” i en tøjbylt. Uden mobiltelefon, computer, fast indtægt eller planer for dagen i morgen, adskiller de sig markant fra deres jævnaldrende. De følger en mere end tusind år gammel tradition, der har rødder endnu længere tilbage. En tradition af stolte håndværkere, som vore dages håndværkere står på skuldrene af. Sammen med sin mand, journalisten Morten Bergholt, har forfatteren fulgt de vandrende håndværkere i over 6 år og har fået et sjældent indblik i deres normalt lukkede verden.  

Deniz B. Serinci
Danskere, der drager i hellig krig i Syrien, hvorfor?
Jeg er en journalist og er lige kommet hjem fra Syrien, hvor det lykkedes mig at få danske kvinder og mænd fra terrorgruppen Islamisk Stat (IS) i tale. Det blev til timelange og dybdegående interviews, hvor jeg spurgte dem: Hvorfor drog de i hellig krig? Hvordan forklarer de IS’ handlinger? Hvad synes de nu, hvor IS er nedkæmpet? Er de skuffede, fortryder de og vil de tilbage til Danmark?

Poul Erik Rosenberg Jespersen
Danmark rundt i vikingernes fodspor
Vikingernes markedsplads i Ribe, Harald Blåtands imponerende kompleks i Jelling, Kongshallen i Lejre, begravelsespladsen Lindholm Høje, vikingeskibene i Roskilde, den imponerende vikingebegravelse i Ladby, Kanhavekanalen på Samsø, Kongsgården i Erritsø,Trelleborgene med den nyeste borg ved Køge..... Listen er lang og ser ud til at blive længere og længere. Og fascinationen af vikingetiden har vi vel alle. Dette foredrag binder gennem en præsentation af kendte og mindre kendte vikingesteder i Danmark vikingetiden sammen og giver et samlet billede af denne store tid i vores historie, hvor Danmark blev samlet og kristnet, mens de vilde vikinger hærgede og handlede i England.

Casper Krohn 
Danmarks vilde natur
Kom med ud i den "vilde danske natur, hvor der ikke er nogen kære mor, og hvor hvert dyr tænker på sig selv i den evige kamp om overlevelse Et foredrag om skønheden i naturen. Gennem historier og fotografier fortæller jeg om mine allerbedste oplevelser fra den danske natur. Foredraget handler om meget mere end fotografier, og hvordan de er blevet til. Det handler også om, hvad der gemmer sig i stilheden og om, hvad der sker, når vi giver os selv ro til at tænke, og tid til at se.  

Anne Valbjørn Odgaard
Kun med hjertet ser man godt. Antoine de Saint-Exupéry´s Den lille prins.
Tag med Den lille prins, som er landet på jorden for at finde en ven, på rejse rundt i universet i en fortælling om alt det, der er vigtigt: livet, døden, kærligheden, omsorgen for det nære. Den lille prins er en af verdens mest læste børnebøger, men er samtidig en utrolig vigtig bog for voksne, det er et eventyr, et sørgeligt og seriøst et af slagsen men også livsbekræftende og lindrende - god til at forstå verdens gåder igennem, god til at lindre ensomhed, god til at genfortrylle din verden.

Jesper Kold 
Hitlers fotograf
Foredraget handler om Adolf Hitlers personlige fotograf, Walter Frentz, der besøgte Danmark under Augustoprøret i 1943 og som spillede en direkte rolle i samarbejdspolitikkens sammenbrud i Danmark. I løbet af foredraget skal vi se billeder fra hans tid i Danmark, fra Hitlers hovedkvarterer Berghof og Ulveskansen samt mange flere. Foredraget tager udgangspunkt i en dokumentarserie, som DR producerer om Walter Frentz´ besøg i Danmark i anledning af at 2020 er jubilæumsår for både Besættelsen og Befrielsen. 

Download program her: