Skip to content
Tilmelding til nyhedsbrev her

Højskoleformiddage

Højskoleformiddage

VELKOMMEN TIL EN NY SÆSON 2022/2023

I samarbejde med Kloster, Vor Frelsers, Sønderbro, Lundum-Hansted, Torsted og Tyrsted-Uth sogne tilbydes en række af spændende foredrag i dagstimerne. Foredragssæsonen starter august/september og slutter i marts/april. FOF´s populære højskoleformiddage byder på samvær, sang og foredrag. Vi er kendt for høj kvalitet - det er også vores mål i denne sæson. Har du spørgsmål til programmet, er du velkommen til at ringe til os på telefon 7625 8988.

Program for dagen (gældende alle mødegange i alle kirker)

  • 10.00 Dørene åbnes
  • 10.30 Fællessang
  • 11.00 Foredrag - del 1
  • 11.50 Frokost
  • 12.20 Foredrag - del 2 slut præcis kl. 13.00

Bemærk venligst at tilmelding til foredrag og koncerter er bindende og billetter kan derfor ikke refunderes. Er det FOF der aflyser et foredrag eller en koncert, så refunderes det fulde beløb. Der tages forbehold for ændringer. 

Download programmer her (der kan forekomme ændringer ifht. det trykte program):

Beskrivelse af de enkelte foredragsemner for den kommende sæson kan ses nedenfor.  

 
   

John Lorentzen

Fragmenter fra et politi liv

John Lorentzen har haft 41 års virke i dansk politi, i mange special afdelinger. Han tager os med rundt i politiets mange afkroge, fra ordens politiet, kriminalpolitiet, det hedengangne Rejsehold. 

Efterforskning, terror, døde, drab og meget andet. Der vil blive draget elementer ind fra tidligere sager samt oplysninger om Blekingegade banden. 

   

 

 Ole Møller Andersen / Flemming Ahlgreen

Liv med ler - historien om pottemagere og keramikere i Horsens-området

Fra 1890 og til nu har der eksisteret særlig mange pottemagere og keramikere i Horsens-området. Forfatterne til bogen "Liv med ler" fortæller om, hvordan de gamle pottemagere i 1800-tallet levede spartansk med deres familier og arbejdede i kolde værksteder for at frembringe potter, tallerkner, skåle og fade til dagligdagens husgeråd. Pottemagerne arbejdede hårdt og tjente kun lidt.

Flere fabrikker og værksteder opstod fra 1890 og i løbet af 1900-tallet. Horsens-området kom til at markere sig i den danske keramiktradition. Siden har faget udviklet sig og der findes stadig aktive pottemagere i området, som fortrinsvis fremstiller keramisk kunsthåndværk. Foredraget er samtidig en skildring af samfundets udvikling fra 1890 og til i dag. I mere end to år har Ole Møller Andersen og Flemming Ahlgreen gravet sig ned i pottemagernes og keramikernes liv og historie.

   


   

Sofie Hammerskov

Ukraine i hjertet

Hvad er Ukraine for et land? Hvad er det for et folk? Hvilken rejse har de været på og hvad kæmper de for? 

Sofie Hammerskov har boet i Ukraine igennem en længere årrække sammen med sin familie, hvor de har oplevet og mærket Ukraines rejse. Sofie har nu kastet alle sine kræfter ind for at hjælpe Ukraine, men også for at fortælle om og udbrede kendskabet til Ukraine og det ukrainske og europæiske folk. Sofie vil med sin fortælling gøre os klogere på, for mange, et ukendt land. 

Det vil være muligt at støtte økonomisk op om Sofies indsats for Ukraine til foredraget. Det er selvfølgelig helt frivilligt, blot en mulighed. 

   
 
   

Jon Gissel

Det byzantinske Rige og Hagia Sophia

Hagia Sophia er navnet på den store kirkebygning i Konstantinopel - et græsk navn, som betyder Den hellige Sophias eller Den hellige Visdoms Kirke. Kirken blev bygget i Det byzantinske Rige, hvor græsk var hovedsproget; og den er et af den menneskelige civilisations mesterværker. Det byzantinske Rige er tusind års europæisk historie.

Foredraget vil fortælle om dette rige, om den kristne kirke, som prægede det, om hovedstaden Konstantinopel og om kejserne, som regerede det. Foredraget vil også fortælle om Hagia Sophias og de kristnes historie efter 1453, da tyrkerne erobrede Konstantinopel og om den aktuelle situation.

   
 
   

Jens Stage

Et musikalsk møde med den danske digter Johannes Jørgensen (1866-1956)

En af Danmarks store digtere, som desværre aldrig fik den position, som hans litterære format gjorde ham fortjent til.  Alligevel blev han den danske forfatter der,  næst efter H.C. Andersen, har fået sine værker oversat på flest sprog (20-22 sprog.)  I sine digte mestrede han at formidle stemninger og følelser videre til læserne, især gennem sine naturoplevelser. Disse naturbilleder bruger han så sanseligt til at understøtte digtene.

Jeg har skrevet musik til udvalgte digte, som understøtter denne melankolske følelse og stemning, som digteren udtrykker. Sangene fremføres med guitar og sang. Fortællingen om digterens liv og gerning understøttes med en Power-Point visning. Hvorfor blev han denne fremmede fugl i reden? Hvorfor valgte han at leve i frivilligt eksil fra Danmark i henved 40 år? Det giver koncertforedraget svar på.

   
 
   

Sarah Linder

Mit liv i Israel: At bo i en konfliktzone

Sarah Arnd Linder er 36 år, dansker bosat i Israel på 16. år, hvor hun har taget det meste af sin uddannelse - Bachelor i Conflict Resolution and International Affairs fra Interdisciplinary Center Herzliya og en Masters i Mellemøsthistorie fra Tel Aviv Universitet, Israel. 

For syv år siden grundlagde Sarah "Political is Personal - PiP" - et projekt, baseret på interviews med israelske og palæstinensiske kvinder, der frit fortæller, hvorledes konflikten har påvirket deres hverdag. Sarah har afholdt adskillige foredrag om PiP, primært i Danmark, men også i Frankrig, Finland, Israel og ved EU-Parlamentet i Bryssel. Denne gang vil hun dog komme ind på sit eget personlige forhold til Israel, sin personlige tilknytning, sine erfaringer og oplevelser i området, som har været med til at skabe hendes politiske holdninger i.f.t Israel og de palæstinensiske områder. 

   
 
   

Dorthe Bolther

Et skridt foran

Mine korte ben har altid bragt mig frem i livet og som sosu-assistent på Roskilde fødegang gik jeg ofte over 13000 skridt på en vagt. Men fra den ene dag til den anden ændrede en højresvingsulykke mit liv. I januar 2018 blev jeg kørt ned på min cykel af en højresvingende lastbil, hvor jeg mistede mit venstre ben, al hud og fedt væv på det højre ben og brækkede mit bækken. Jeg kæmpede derefter i 8 måneder på Rigshospitalet for at komme tilbage til et liv, der var værd at leve.

  • For hvordan er man en hel kvinde i en halv krop?
  • Skal man løbe et maraton for at være succesfuld?
  • Hvordan opfatter samfundet mig?
  • Og hvordan kommer man et skridt foran i et liv, hvor alt er vendt op og ned? 
   
 
   

Lenette Tvernø

Vandrerne – et foredrag om at leve intenst på slap line

Foredraget tager udgangspunkt i en rygsækrejse på egen hånd til Peru i 2010. Den skulle vise sig at blive mere begivenhedsrig, end jeg havde betalt for. Rejsen blev skelsættende og afgørende for, hvor jeg er i dag personligt og professionelt. Få et indblik i, hvordan vandreturen på de stejle stier i de storslåede andesbjerge viste sig at blive en vandring på de indre linjer og en opdagelsesrejse hjem til mig selv lige så meget, som det blev en overvældende kulturel oplevelse. Hør om hvordan de mennesker, jeg mødte på min vej, fik en plads 10 år senere i romanen ”Vandrerne”, der udkom i 2020. 

Anekdoter fra Peru og Vestegnen blandes med livsklogskab og afleveres med en god portion selvironi. Det er en livsbekræftende fortælling med et glimt i øjet om, hvordan livet kan leves intenst på slap line. Historierne folder sig ud med hjælp fra billeder fra det private fotoalbum op igennem 70´erne til Andesbjergene i Peru i 2010.

   
 
   

Poul Marcus

Omkring Horsens fjord

Horsens fjord har stor kulturel betydning og den var den vigtigste "vej", lige indtil jernbanen kom i 1888 og bilerne i 1900-tallet. Vi starter en tur rundt om fjorden, fra Gyllingnæs til Nordstrand - og på sydsiden ud til Hundshage og Kattegat.

I dette foredrag kommer vi hele vejen rundt om fjorden. Vi skal bl.a. høre den spændende historie om Gyllingnæs, dens mystiske ejere og idéen om at placere landets første A-kraftværk netop her. Vi skal på Alrø og høre om den kongelige forbindelse og sagnet om vikinge-dronningen samt på Hjarnø og høre om kong Hjarne, der flygtede hertil og gav øen navn. I Hjarnø kirke hænger ikke overraskende et kirkeskib, men her er skibet et elegant, skjoldklædt vikingeskib på togt.
På Vorsø, ”Skarvernes Ø” – skal vi høre om en sjov familiekrønike. Vi skal ”ind” i kirker, bl.a. Vær Kirke og ”ind” på herregårde bl.a. Boller Slot.

   
 
   

Nicolaj Holmboe

SANGEN HAR HUMOR – humør- og hormonbomber.

Sang og humor er meget stærke sociale redskaber og kan samtidig fungere som “overlevelsesstrategier”! Når vi synger, udløser det glædeshormonet dopamin, mens latter frigør endorfiner og oplever vi det sammen med andre, frigiver det relationshormonet oxytocin. Der er således mulighed/risiko for både humørbomber og hormonbomber, når jeg med en række humoristiske sange kaster lys over, hvordan sang og humor kan fungere som kommunikation og fælles reference og målet er selvfølgelig, at vi både synger og griner sammen. Alle mine foredrag er bygget op, så der er en vekselvirkning mellem tale og sang – med andre ord; Foredrag - med sang i…!

   
 
   

Birgithe Kosovic

Mellem løgn og overlevelse

Erik Scavenius, leder af regeringen under besættelsen, er i manges øjne danmarkshistoriens største landsforræder. Her møder vi ham både som politiker og som ægtemand i en udmarvende ægteskabskamp. Hans ja til at lede samarbejdet med tyskerne vækker gamle konflikter med hans kone til live, og krigens spørgsmål bliver også hans egne: Hvor meget af sin frihed skal man opgive for freden? Og hvor meget af sin fred skal man ofre for friheden? Hvad er integritet, og hvad er underkastelse? Konflikten bliver sat på spidsen, da han forelsker sig i en 27 år yngre korsetsyerske. Men hvem er denne kvinde, som tilsyneladende ikke har nogen skrupler ved at nærme sig ham, den forhadte?

I første del af foredraget fortæller Kosovic om Scavenius som menneske. Anden del fokuserer på Scavenius som politiker og spørger: Var han en landsforræder? Og hvad skal vi med Scavenius i dag?

 

Fotograf Emma Line Sejersen Holm 

 
   

Annette Jakobsen

Hvis suk var luftballoner…

”Elendighedens overdrev” ... blev et område syd for Gl. Rye kaldt i en avis fra 1950. Området, der i dag henligger som et smukt  – privatejet –  naturareal, viser ingen umiddelbare tegn på, at der her fra 1945 til 1948 har været en af Danmarks største flygtningelejre for flygtninge fra Tyskland. I mit foredrag ”Hvis suk var luftballoner…” fortæller jeg om de tyske flygtninges barske flugt fra hovedsagelig Østprøjsen til Danmark, hvor manges skæbne blev et ophold i lejren i Gl. Rye; omgivet af pigtråd og bevæbnede danske vagtposter levede de her i en barakby, isoleret fra det danske samfund.
Kom og mød de virkelige mennesker bag min bog med samme titel.

I efteråret 2023 kommer den stjernebesatte storfilm BEFRIELSEN i de danske biografer, som omhandler Ryslinge Højskoles forstanderpars dilemma, da der på højskolen bliver indkvarteret mere end 500 tyske flygtninge.Foredraget vil give en nuanceret forforståelse om netop de store etiske spørgsmål, der fulgte i kølvandet af flygtningestrømmen i 2. Verdenskrigs sidste måneder.