Skip to content
Foredrag med Anette Prehn på sommerhøjskolen i FOF Syd- og Vestsjælland 2022

Sommerhøjskolen i Slagelse

Sommerhøjskoledage på Liselund

FOF byder hvert år i juni måned velkommen til spændende højskoledage på Liselund i Slagelse, hvor hyggelige omgivelser danner rammen om udbytterige højskoledage.

Kom og vær med i et dejligt højskolemiljø fyldt med foredrag, debat, sang og musik og en heldagstur med bus. Deltagerne bor hjemme og møder op til dagenes program, som er tilrettelagt på traditionel højskolevis.

Hver foredragsdag er der formiddagskaffe/the i pausen, dejlig frokost kl. 12.00 og eftermiddagskaffe/the med kage. Alle dage indledes og afsluttes med sang.

Foto: © Johnny Wichmann

Program:

 • Mandag d. 13. juni 2022

  Velkomst og præsentation af ugens program
  Kl. 09.00-09.30

  De brølende 20’ere
  I kølvandet på 1. verdenskrigs blodige brutalitet og den spanske syges endeløse ofre, væltede folk ud af deres hjem for at feste som aldrig før. 1920’erne blev et årti med et kæmpemæssigt økonomisk opsving, uanede muligheder, farver og kreativitet. Vi dykker ned i 20’ernes livsforståelse, som den bl.a. afspejlede sig i litteratur og kunst. Og hvilke nye idéer tager vi så med fra coronakrisen?
  Henning Nørhøj, historiker og fhv. sognepræst
  Kl. 09.30-11.30

  Den store udfordring
  Hør en tankevækkende personlig og politisk beretning om de flygtningekriser, der har udspillet sig de sidste 30 år – fra mødet med vietnamesiske bådflygtninge i 70’erne over 80’ernes palæstinensiske flygtninge til de syriske flygtninge i 2017. Andreas Kamm sætter fokus på Europas håndtering af en krise, som måske vil sende 100 mio. på flugt, menneskerettighedstænkningen samt vores evne og vilje til fællesskaber.
  Andreas Kamm, fhv. generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp
  Kl. 13.00-15.00

 • Tirsdag d. 14. juni 2022

  Margrete 1.
  Margrete 1. er en af de mest succesrige regenter i Nordens historie. Få et levende indblik i dronningens dramatiske liv og samtid, fra hendes bryllup som 10-årig med Kong Håkon af Norge til hendes død i 1412. Breve og beretninger vidner om en klog, taktisk og handlekraftig kvinde, og i 1397 kunne hun fejre sin største triumf ved at samle de tre nordiske riger i Kalmarunionen. 
  Vivian Etting, museumsinspektør på Nationalmuseet
  Kl. 09.30-11.30

  Kan Jeppe Aakjærs prosa synges?
  I Jeppe Aakjærs prosa har Anette Prehn fundet en overset skattekiste af lyriske passager. Gennem sproglig leg og med en dyb respekt for Aakjærs ånd, har hun forfattet 21 nye sangtekster sat på melodi af Kristian Bisgaard. Med udgangspunkt i bogens temaer – natursyn, sanselighed, forandringskrav, grænsesætning, fear of missing out, forbudt kærlighed – reflekterer hun over deres betydning for mennesker i dag. 
  Anette Prehn, sociolog og forfatter
  Kl. 13.00-15.00

 • Onsdag d. 15. juni 2022

  Heldagstur til København med besøg på Glyptoteket og i Tivoli
  Ny Carlsberg Glyptotek og Tivoli ligger som to kulturoaser i hjertet af København. Fortællingen om Glyptoteket er uløseligt forbundet med brygger Jacobsens store kærlighed til kunst. I 1888 skænkede han sin enestående kunstsamling til den danske stat og lagde kimen til Glyptoteket, som i dag rummer en samling i verdensklasse af skulpturer fra antikken, den ægyptiske oldtid samt nyere fransk og dansk kunst. 

  Efter kaffe og croissant i museets café ”Picnic” ved Vinterhaven er der rundvisning i museets samling. 

  Fra Glyptoteket går turen over Tietgensgade til Tivoli, som blev grundlagt i 1843 af den visionære Georg Carstensen. Tivoli udviklede sig hurtigt til at blive et af de mest yndede mål for både danskere og turister med sin brede vifte af forlystelsesmuligheder og sin righoldighed af blomster og springvand, hyggekroge og restauranter. Der vil være god tid til at gå rundt og nyde havens skønhed og den internationale stemning efter frokosten, som serveres i de historiske rammer på Brdr. Prices restaurant i Glassalen. 

  Turleder: Ingrid Dyhr Toft, FOF kulturguide 

  Afgang med bus: Liselund kl. 09.00.
  Hjemkomst kl. 17.30

 • Torsdag d. 16. juni 2022

  10 udødelige kunstnere
  I dette foredrag præsenteres 10 af kunsthistoriens største malere. Fra Leonardo da Vinci over Caspar David Friedrich til Elizabeth Peyton er dette kunstnere, der rækker ud over deres egen tid. Kunstnere, der bevæger, overrasker og begejstrer os i kraft af deres fænomenale teknik og det “mere”, der hæver dem over resten af deres generations malere. Et foredrag om sublim kunst fra 1500-tallet til i dag.
  Tom Jørgensen, kunstformidler
  Kl. 09.30-11.30

  Dansk revysangs historie
  I mere end 100 år er der blevet lavet revy i Danmark, og kisten med revysange er proppet med spændende og flotte viser, sjove som alvorlige. Kom med på en tidsrejse med nedslag i den danske revysangs historie, og genhør mange af de elskede revysange. Forestillingen er som en kabaret med sangene, historien og anekdoterne i højsædet. Birgitte Antonius synger med John Skou på klaver og som fortæller.
  Birgitte Antonius, pianist og musikformidler
  John Skou, musiker 
  Kl. 13.00-15.00

  Farvel og på gensyn 
  Kl. 15.30

Filtrér