Skip to content
Sommerhøjskole på Liselund i Slagelse med FOF Syd- og Vestsjælland forår 2024

Sommerhøjskolen i Slagelse

Sommerhøjskoledage på Liselund

FOF byder hvert år i juni måned velkommen til spændende højskoledage på Liselund i Slagelse, hvor hyggelige omgivelser danner rammen om udbytterige højskoledage. Kom og vær med i et dejligt højskolemiljø fyldt med foredrag, debat, sang og musik og en heldagstur med bus.

Deltagerne bor hjemme og møder op til dagenes program, som er tilrettelagt på traditionel højskolevis. Hver foredragsdag er der formiddagskaffe/the i pausen, dejlig frokost kl. 12:00 og eftermiddagskaffe/the med kage. Alle dage indledes og afsluttes med sang. 

Mandag den 10. juni 2024:

Velkomst og præsentation af ugens program
Kl. 09:00-09:30

Danmarkshistorien, set gennem en tegneblyant
I dette historiske og tempofyldte foredrag vil Kasper Købke tage jer med ind i danmarkshistorien gennem de sidste 12.000 år, set gennem hans detaljerede blyantstreg. Vi kommer helt tæt på de detaljerede værker, og derved helt tæt på vores fælles historie, med både sjove, fantastiske, livsbekræftende, hovedrystende, grumme, ondskabsfulde, uforståelige og moderiske fortællinger.
Kasper Købke, kunstner
Kl. 09:30-11:30

Livsforandrende øjeblikke i Israel/Palæstina
Fokus er på nogle af de mest forbavsende og overrumplende indsigter, Rasmus Birkerod har fået ved at arbejde professionelt med Israel/Palæstina de sidste 25 år. Vi kommer blandt andet forbi sennepsplanter ved Genesaret Sø, ultraortodokse jøder, hebraisk, Markusevangeliet, utrolige dadler, karavaneruter, kristne palæstinensere og tre nonners fortryllende sang i Gravkirken.
Rasmus Birkerod, journalist og rejseleder
Kl. 13:00-15:00

Tirsdag den 11. juni 2024:

Hammershøi - en gudsbeæret enspænder
På få årtier er Hammershøi gået fra perifer billedkunstner fra starten af 1900-tallet til Danmarks absolut dyreste kunstner. ”De stille stuers maler” taler til vores tid med sin klare, enkle stil, men forklaringen skal nok snarere findes i det forhold, at Hammershøi skaber et billedunivers, der på symbolsk plan formår at indfange den menneskelige eksistens. Det alle har tilfælles: Livet, lykken, tvivlen, ensomheden.
Frederik Lindskov, kunsthistoriker
Kl. 09:30-11:30

Den 3. alder, gør den til livets bedste
Personer omkring de tres har fået en hel generation foræret. Tidligere var mange slidt ned, når arbejdslivet ophørte. I dag lever vi længere, men alligevel kører mere end hver fjerde pensionist træt i livet, og 65.000 er decideret ensomme. Foredraget afdækker, at kroppen bremser for nytænkning. At sindet ikke er omstillingsparat. Det kan krop og sind blive! Under foredraget får alle nemme værktøjer og nye vinkler til at gøre den tredje alder til livets bedste. 
Hanne Faldborg, forfatter
Kl. 13:00-15:00

Onsdag den 12. juni 2024:

Heldagstur til København - Med besøg på Statens Museum for Kunst og frokost i Skuespilhuset
Turen går til to vidt forskellige kulturperler i hjertet af København. Statens Museum for Kunst er Danmarks nationalgalleri og rummer landet største samling af dansk og international billedkunst med bl.a. malerier af Vilhelm Hammershøi og Henri Matisse. På rundvisningen, som er en tidshistorisk rejse, hvor vi kommer helt tæt på de vigtigste kunstnere, deres hovedværker og retninger, kommer vi dels i den klassiske gamle bygning og dels i den smukke moderne tilbygning ud mod Østre anlæg, og der vil være tid til at nyde en kop kaffe i museumscaféen og gå rundt på egen hånd.

Fra SMK går turen videre til Det Kgl. Teaters Skuespilhus, hvor frokosten serveres i Restaurant Aamanns Replik med udsigt over havnen og til Operahuset. Skuespilhuset blev indviet i 2008 og fremstår som en markant moderne bygning i Københavns levende havnemiljø. Efter frokosten er der tid til en gåtur på den populære, egetræsbeklædte gangbro langs med havnen og ud på Ofelia Beach eller op langs Nyhavn, inden turen går tilbage til Liselund.

Turleder: Ingrid Dyhr Toft, FOF guide
Afgang med bus fra Liselund kl. 08:30. Hjemkomst 17:00

Torsdag den 13. juni 2024:

Den danske sangskat
Kom og syng med, når Rasmus Skov Borring præsenterer både velkendte og nye sange fra Højskolesangbogen. Sangforedraget åbner op for både baggrunde for sangene samt hans værkstedsarbejde omkring at komponere nye fællessange – bl.a. i samarbejde med digter Jens Rosendahl, som han har arbejdet sammen med i syv år.
Rasmus Borring, pianist og komponist
Kl. 09:30-11:30

Forførende Boble-vine
Kom og hør om "vinens kokain" - de forførende bobler. Hvad er forskellen på typerne Cava, processo, Cremant og Kongen Champagnen? Hvordan er metoderne bag, og hvorfor må vi ikke kalde den mousserende fra Spanien Champagne? Lær også om, hvad vi kan bruge dem til, hvis vi skal tænke lidt ud af boksen og ikke kun servere de fine vine som aperitif. Kort sagt en rundtur i boblernes univers pakket ind i en munter og uformel præsentation. En festlig afslutning på en pragtfuld uge.
Randi Willumsen, sommelier og foredragsholder
Kl. 13:00-15:00

Farvel og på gensyn 
Kl. 15:30

Foto: © Joakim Zuger / Statens Museum for Kunst