Skip to content
Studiekreds og kunsthøjskole om engelsk kunst i FOF Syd- og Vestsjælland

Kunsthøjskole - Engelsk kunst

Kunsthøjskole - Engelsk kunst

I sammenligning med Storbritanniens store økonomiske og politiske indflydelse gennem tiden, synes landets betydning i billedkunstens historie beskeden. I århundreder dominerede lande som Frankrig og Italien den kunstneriske scene med originale og innovative værker, men siden er mange spændende kunstnere udsprunget fra De Britiske Øer – og mange i den absolutte verdensklasse.

I løbet af otte foredrag vil du blive præsenteret for både engelske landskabskunstnere som Joshua Reynolds og John Constable, tidlig impressionisme ved William Turner, Avantgarde-kunst med bl.a. billedhuggeren Henry Moore til den moderne kunstscene med navne som Sarah Lucas og Damien Hirst.

23/09: Rule Britannia – Den engelske landskabshave
England har en helt anden historie end Frankrig. Dette kommer også tydeligt til udtryk i billedkunstens og landskabskunstens verden i 1700-tallet, der bliver markant anti-fransk. Vi kommer omkring kunstnere som Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough, John Constable.

30/09: William Turner, det første britiske kunstnergeni
William Turners malerier er så moderne, at de virkede totalt uforståelige på hans samtid. I dag kan vi se, at de peger frem mod både impressionisterne og den abstrakte kunst.

07/10: Tilbage til fremtiden – Det Prærafaelitiske Broderskab
Prærafaelitterne var i samme åndedrag anti-akademiske oprørere, skånselsløse realister og drømmende nostalgikere.

14/10: En verden af skønhed – Arts & Crafts og The Glasgow School
Multikunstnerne i Arts & Crafts-bevægelse og The Glasgow School er de britiske udgaver af Art Nouveau. En bevægelse, der inspireret af såvel middelalderen som datidens socialistiske bevægelser, ville bringe glæden ved arbejdet tilbage i stedet for den kønsløse masseproduktion.

28/10: Britisk impressionisme
Det var de to amerikanske eksilkunstnere James Abbott McNeill Whistler og John Singer Sargent, der (sent) satte gang i impressionismen på britisk jord. Men da det endelig skete, blev Monets og Pissarros franske landskaber omskabt til britiske motiver.

04/11: Modernistiske bohèmer – Bloomsbury-gruppen
Bloomsbury-gruppen med navne som forfatteren Virginia Wolf, økonomen John Maynard Keynes og maleren Vanessa Bell var datidens hippier med en alternativ livsstil og exceptionel kreativitet.

11/11: Avantgarden i Cornwall – St Ives-gruppen
St Ives-gruppens mest kendte medlemmer er de to internationalt berømte billedhuggere Henry Moore og Barbara Hepworth.

18/11: YBA! Her kommer vi! Young British Artists – Britisk kunst i dag
Navne som Damien Hirst, Sarah Lucas, Tracey Emin og Marc Quinn dominerede ikke kun den britiske kunstscene i 1990´erne, men hele verdens med udstoppede hajer, blodfyldte skulpturer og udstillinger af kunstnerens morgenmad! Til sidst skal vi se på nogle af navnene på den engelske kunstscene netop nu. Og bl.a. opdage, at maleriet bestemt ikke er dødt.

Filtrér