Skip to content
Kulturhøjskole - Esbjerg, Varde og Fanø

Kulturhøjskole på Fanø

Kulturhøjskole på Fanø

Kulturhøjskolen på Fanø er din mulighed for at læne dig tilbage og lytte til 6 spændende foredrag i efteråret. Foredragene foregår altid om onsdagen, og vi har sat en rigtig god pris for alle 6 foredrag. Foredragsholderne er valgt med omhu, og vi kommer omkring kunst, historie, etik, personlige skæbner, sang, musik, dannelse og aktuelle samfundsspørgsmål.

Vi har kaffe på kanden. God fornøjelse!

Foredragsprogram:

”Du kom med alt, hvad der var dig” – digteren Jens Rosendal

Fortalt af psykolog Anne Knudsen 

Foredraget tager afsæt i bogen "Du kom med alt det der var dig", som er skrevet af Anne Knudsen og Steen Valgreen Voigt på forlaget Gyldendal. Vi synger flere af Jens Rosendals sange og hører de fortællinger, som knytter sig til sangene. 

Jens Rosendal er den danske digter, der har flest sange med i Højskolesangbogen blandt andet sangen over alle sange "Du kom med alt det der var dig". Om sangen siges det, at den er så populær, at hvis man taber en hvilken som helst højskolesangbog på gulvet, så vil den altid åbne sig på den side, hvor sangen står.

Med afsæt i 12 sange og salmer, som Jens Rosendal selv har udvalgt, fortælles i bogen om opvæksten i Vendsyssel, om tiden som skoleleder i Jersie, om årene som højskolelærer i Løgumkloster og på Jaruplund, om den vanskelige kærlighed og om i dag at være en anerkendt digter, hvis sange synges af unge og gamle overalt i landet.

Jens Rosendal er vokset op i et indremissionsk hjem i Vendsyssel, og gennem det meste af sit liv har han kæmpet med at forene sin religiøsitet og sin seksualitet. Jens Rosendal skrev sangen "Du kom med alt det der var dig", da han som 50-årig mødte sin store kærlighed Ulrik. I foredraget fortælles også om alle de andre sider af Jens Rosendals liv og forfatterskab; som skoleleder og højskolelærer, som politiker og formand for Dansk Samling og ikke mindst om hans Vadehavsdigte bl.a. "Farvernes landskab".

Onsdag den 26. oktober kl. 19.00

Hospitalsskibet Jutlandias deltagelse i Korea-krigen 1950-51 

Da Korea-krigen brød ud i juni 1950, appellerede FN’s sikkerhedsråd til medlemsstaterne om støtte. Det satte Danmark i lidt af en kattepine, for danskerne ønskede ikke at sende tropper af sted, et skridt der ville kunne provokere Sovjetunionen under den kolde krig. I stedet gik Danmark ind på at yde humanitær støtte i form af et hospitalsskib. Forud var der gået nogen tid med at foreslå medicinalvarer, en gestus som FN afviste med foragt.

Idéen med at sende et hospitalsskib blev undfanget af udenrigsministeriets ekspertforhandler, Karl Lehmann. Han skulle balancere mellem FN’s krav om at yde medlemsstøtte og den danske stats krav om, at det ikke måtte blive for bekosteligt. Det rette skib blev fundet i ØK’s Jutlandia, der ville kunne indrettes til hospitalsskib. Det skete på Nakskov Værft vinteren 1950-51, og Dansk Røde Kors gik i gang med at hyre det sundhedspersonale, der skulle bruges. 
I alt søgte man 40 sygeplejersker: 1 oversygeplejerske, 5 afdelingssygeplejersker, 9 operationssygeplejersker og 25 assistenter. Til at bistå sygeplejerskerne, skulle der ansættes 30 sygepassere.

Vi husker nok Kim Larsens tekst om hospitalsskibet Jutlandia, men hvad var Jutlandia for et skib? Hvem var med,
og hvordan blev der arbejdet om bord? Vi får hele historien fortalt af Paul Rochler. 

”Hun sejler gennem natten med alle sine børn
levende og døde
hvid som en jomfru og tapper som en ørn
går hun krigen i møde
sygeplejerske på seksten år
tilser soldaternes sår”

Onsdag den 2. november kl. 19.00

Danskere på Guldkysten – slavehandlere og kolonister 

Danmark var til stede på den afrikanske Guldkyst, i det nuværende Ghana, i næsten 200 år fra ca. 1658-1850. Danskerne byggede en række forter og forsøgte sig med slavehandel og plantagedrift. Alligevel er Danmarks tilstedeværelse her kun en lille parentes i danskernes bevidsthed - eller som forfatteren Thorkild Hansen siger det - ”Guldkysten og Danskernes omfattende deltagelse i slaveriet har kun fået to linjer i de danske folkeskolers historiebøger, hvoraf den ene endda er forkert!” Danmarks status som ”kolonimagt” på Guldkysten kan der også sættes spørgsmålstegn ved. Til gengæld er der ikke nogen tvivl om, at Danmark har et stort ansvar for slavehandlens forbrydelser og indflydelse på udviklingen på Guldkysten - specielt på de danske kolonier i Caribien. Vi får hele historien fortalt af Allan Spangsberg Nielsen.

Onsdag den 9. november kl. 19.00

”Ned på fuld tid”

Hvordan stopper man den konstante strøm af gymnasieelever, der midt i undervisningen rejser sig for at fylde deres drikkedunke? Forfatteren Palle Reimann giver en humoristisk beskrivelse af gymnasielærerens hverdag, og den tragikomiske kulisse består af begreber som new public management, omprioriteringsbidrag, selveje og OK13. Alt sammen på baggrund af hans satiriske succesroman: ’Ned på fuld tid’, som også er titlen på mange gymnasielæreres hede drøm.

Palle Reimann skåner ingen i sit foredrag. Alle gymnasiets beboere, samt forældre, presse og politikere får som fortjent, og så håber forfatteren vel egentlig bare, at nogen giver svar på tiltale. "Ned på fuld " er titlen på forfatter Palle Reimanns seneste bog. 

Onsdag den 16. november kl. 19.00

Dødsgangen i USA 

Fortalt af Peter Krogh Andersen

”Peter leverede et fantastisk foredrag for vores elever, hvor alle – lærere som elever – sad tryllebundne i små to timer, mens vi virkelig fik noget at tænke over fra den virkelige verden. At blive hevet ud af sin egen lille boble i trygge Danmark for at blive inviteret ind i en barsk og medrivende historie fra dødsgangen i USA er noget vi varmt vil anbefale alle voksne og unge mennesker – ikke mindst for at få sat sin egen hverdag i perspektiv. Både undervejs og efter foredraget fik elever og lærere rig mulighed for at stille spørgsmål, hvilket blev benyttet flittigt, og selv efter foredraget var slut og Peter for længst var taget afsted har eleverne været optaget af den gribende fortælling”

De ansatte på socialpædagogiske opholdssted Kanonen

”Vi har haft Peter Krogh Andersen til en sogneaften i Elev, og var meget berørte af hans fortælling om sit møde med Cleveland og det amerikanske retssystem. Særligt indtryk gjorde det, at Peters oplæg var krydret med mange videooptagelser af hans samtaler med Cleveland, som vi derfor fik en særlig fornemmelse af som person. Den personlige vinkel og dilemmaerne omkring kontakten med en dødsdømt blev fornemt formidlet. Hermed vores varmeste anbefalinger”.

Lene Dahl-Hansen, sognepræst i Elev Sogn

Onsdag den 23. november kl. 19.00

 

Under sandet – Minerydningen langs den jyske vestkyst. 

Den tyske besættelsesmagt efterlod ved befrielsen 1.500.000 landminer. Landminerne lå især på den jyske vestkyst og gjorde denne utilgængelig og livsfarlig. Ved kapitulationen blev det aftalt, at tyskerne selv skulle rydde minerne. Opgaven var farlig og 150 tyske mineryddere mistede livet og dobbelt så mange blev såret. Var der, som det antydes i filmen Under Sandet fra 2015, tale om et af danmarkshistoriens sorte kapitler? Var der tale om danske krigsforbrydelser?  I foredraget får vi hele historien frem til minerydningen på Skallingen 2006-12 baseret på nye kildestudier og foredragsholderens bog: Livsfare – miner! 

Onsdag den 30. november kl. 19.00.