Foredrag

Fredagshøjskolen i Vojens

24.1.2020 Arne Doktor: De hvide busser

Gennem en lang karriere som rejseleder har foredragsholder Arne Doktor mødt mange mennesker. Én af dem var en af de vognmænd, der deltog i Folke Bernadotte-aktionen med de hvide busser i slutningen af Anden Verdenskrig.

Folke Bernadotte var en svensk diplomat, der blev kendt for sit arbejde med at få frigivet danske og norske fanger fra tyske koncentrationslejre .Han var leder af en storstilet Røde Kors-hjælpeaktion i februar-maj 1945. Efter forhandlinger med bl.a.  Heinrich Himmler  lykkedes det Bernadotte at befri ca. 30.000 koncentrationslejrfanger og transportere dem i hvide busser fra Tyskland til Sverige.

Om denne berømte aktion fortæller Arne Doktor.

 

14.2.2020 Julemærkehjemmene -

 I over 100 år har Julemærkehjemmene hjulpet udsatte børn. I starten var udfordringen tuberkulose. I dag handler det om at hjælpe børn mod mobning, ensomhed og overvægt.

De fem Julemærkehjem hjælper hvert år omkring 1.000 børn i alderen fra 7-14 år videre i livet. På Julemærkehjemmene får børnene hjælp til at komme ud af mobning og isolation. Samtidig lærer de om sund kost og motion, så de taber sig. De får selvtillid, så de igen kan smile til livet.

H.K.H. Kronprinsesse Mary er protektor for Julemærkefonden.

Forstander Lasse Balsgaard vil fortælle om julemærkehjemmene og deres betydning for udsatte danske børn.

 28.2.2020 Karsten Eskildsen: Kai Norman Andersen. Se omtale under Haderslev

 13.3.2020: Tur til Industrimuseet i Kobbermølle

 

Kobbermøllen er et af de ældste industrimuseer. Her kan man se de gamle arbejderstempelure, her findes en omfattende samling af lysestager, vandkedler, af store kobberkar - de såkaldte "Flensburger Eimer", bageforme og historiske dokumenter og billeder fra Kobbermøllens næsten 400 år lange historie.

Allerede omkring år 1600 udnyttede man vandkraften i Krusåen, som her udmunder i Flensborg fjord, til drift af et jernhammerværk. Det blev anlagt af Christian den IV, konge af Danmark og Norge. Fra 1633 fremstillede kobbermøllen kobberplader til tagdækning af de danske kongeslottet og til indklædning af træskibe.

 

 

 

 

Holdnummer: 201803
Periode: 24-01-20 til 13-03-20
Fredag 10:00 - 12:00
4 gange
Underviser:
Sted: Vojens Musik - Og Kulturhus
Pris: kr. 300