Finder du ikke det niveau eller hold, du søger, er du altid velkommen til at kontakte os på info@fof-aalborg.dk.
Finder du ikke det niveau eller hold, du søger, er du altid velkommen til at kontakte os på info@fof-aalborg.dk.
Program for højskolen 2025/2026
Klik på "Læs mere" for at se programet.
________________________________________
OBS - Mødested: Slotspladsen ved Aalborghus slot.
24. og 25. september 2025
Aalborg – Limfjordens by
Guide: Jakob Ørnbjerg, historiker, ph.d.
I mere end 1.000 år har Limfjorden spillet en afgørende rolle i Aalborgs udvikling – som livsnerve, handelsrute og kulturelt omdrejningspunkt. Fjorden har både forbundet og udfordret byen, og dens aftryk ses tydeligt i byens arkitektur og historie.
På denne byvandring gennem Aalborgs historiske centrum dykker vi ned i fortællingerne om kirker, klostre og købmandsgårde, der alle bærer spor af byens nære forhold til fjorden og dens mennesker. Hør om middelalderens klosterliv, driftige handelsfolk og den uro, fjorden til tider bragte med sig.
_______________________________________
OBS: Alle møder torsdag d. 2. oktober i Skalborg kirke kl 09:30
2. oktober 2025
Den sang minder mig om ...
v/ Jette Torp, Sanger, komponist og entertainer.
Ofte kan sange bringe minder frem, som man for længst havde glemt.
Jette Torp har mange melodier i sit liv, som er forbundet med helt særlige oplevelser fra hendes karriere og private liv.
Nu kan den populære sangerinde, skuespiller og entertainer opleves solo med sjove, overraskende og rørende fortællinger – alle koblet til en sang, der minder hende om....
________________________________________
8. og 9. oktober 2025
Johnny Madsen – uden filter
v/ Henrik Røde Jensen, forfatter og foredragsholder
Oplev et unikt foredrag med Henrik Røde Jensen, som deler minder, oplevelser og samtaler med Johnny Madsen – kunstneren og vennen uden filter.
Med udgangspunkt i samtalebogen Johnny Madsen – UDEN FILTER, baseret på en 10-afsnits videopodcast, tages publikum med på en rejse gennem over 30 års venskab og samarbejde.
Foredraget byder på anekdoter, refleksioner og et sjældent indblik i Johnny Madsens liv, kunst og kompromisløse tilgang til tilværelsen. Publikum får også historien bag den særlige aftale: at bogen først skulle udkomme efter Madsens død.
_______________________________________
22. og 23. oktober 2025
Turist i Talebans tjeneste
v/ Jan Tvernø, eventyrer og foredragsholder
”The Talibans are coming, put down your camera” Det var for sent – Min afghanske fixer Hanif så nervøs ud, da manden med det viltre sorte skæg og den kraftige M16-riffel, styrede målrettet mod mig gennem den tætte nysgerrige menneskemængde, som havde samlet sig omkring mig.
Han rakte hånden frem med et stort smil, som afslørede et usædvanligt velplejet tandsæt. ”Welcome to Afghanistan – We are happy to see you. You are under the protection of Taliban here in Fayzabad. Please tell the world how beautiful Afghanistan is. Come take my photo”. Han slap min hånd og vi førte synkront højre hånd mod hjertet i respekt – Vi havde brug for hinandens velvilje, men bag facaden var den gensidige foragt intakt.
Jeg var i Afghanistan for anden gang på to måneder. I mellemtiden var tre spanske turister blevet likvideret af Islamisk Stats Khorasanfraktion, og der var intern strid i Taleban. Bazaren sitrede af dårlig stemning. Farerne var mange – Det var intenst.
Jeg var på vej til mytiske Wakhan Corridor. Den svært tilgængelige dal, seks dages ekstrem kørsel fra Kabul, i det nordlige Afghanistan i 4.000 meters højde omgivet af Pamirbjergene. Et barskt miljø, som blot 1.000 kirgisiske nomader kalder for hjem. Jeg ville gå i Alexander den Stores og Marco Polos historiske fodspor, møde den sidste konge af Wakhans efterkommere og bevidne konsekvenserne af ”The Great Game” mellem Rusland og Det Britiske Imperium i 1800-tallet, før jeg endelig ville møde de kirgisiske nomader og få et unikt indblik i de deres udfordrende tilværelse.
I dette spændingsmættede foredrag tager jeg dig med bag linjerne i et af verdens mest martrede lande med et illegitimt styre, som verden alligevel synes at acceptere. Du vil også møde kvinden som underviser andre kvinder, Talebans finansminister, to forfulgte rappere, og fotografen, som stadig benytter et boxkamera på træstativ.
________________________________________
29. og 30. oktober 2025
Kom helt tæt på kommunalpolitik
v/ Claus Mørkbak Højrup, Forfatter, officer, forsker, styrkeløfter og Byrådsmedlem
Hvordan er det egentlig at være lokalpolitiker? Hvilke beslutninger former hverdagen i en kommune og hvilke dilemmaer følger med? Claus Mørkbak Højrup har gennem tolv år været en markant skikkelse i Hjørring Kommunes byråd. Han har stået i spidsen for kommunens største udvalg – Sundhed, Ældre og Handicap – og været næstformand i det næststørste, Børne-, Fritids- og Uddannelsesudvalget.
Derudover har han siddet i alle øvrige udvalg fagudvalg og har dermed opbygget en solid forståelse for de mange grene af det kommunalpolitiske arbejde. I dette foredrag tager han publikum med bag kulisserne i lokalpolitikkens maskinrum.
Med både humor og alvor fortæller han om, hvad det vil sige at være byrådsmedlem – de svære beslutninger, de lange møder, de små sejre, og det engagement, der driver det hele. Han deler erfaringer med samarbejde, konflikter, indflydelse og den virkelighed, der sjældent når mediernes overskrifter, men som former velfærden lokalt.
Og han giver et indblik i, hvad man som politiker får igen, når man investerer sin tid og sit engagement i kommunen og dens borgere.
________________________________________
5. og 6. november 2025
Kommunalvalg 2025
v/ Politikere på valg
Glæd dig til spændende oplæg fra lokale politikere og en åben debat, hvor der er god tid til spørgsmål og meningsudveksling.
Uanset om du brænder for et bestemt emne eller blot vil lytte med, er du hjertelig velkommen.
Sammen sætter vi fokus på dét, der virkelig betyder noget – for dig, for fællesskabet og for vores fælles fremtid.
________________________________________
12. og 13. november 2025
Skønne naturoplevelser i den danske natur
v/ Morten Hilmer, eventyrer, fotograf og foredragsholder
Oplev Danmarks vilde og vidunderlige natur gennem fotograf og eventyrer Morten Hilmers øjne. I foredraget "Skønne naturoplevelser i den danske natur" tager Morten publikum med på en sanselig og inspirerende rejse gennem nogle af de mest betagende naturområder i Danmark – fra stille skove og fuglerige enge til dramatiske klitlandskaber og øde heder.
Med en passion for det uforstyrrede og ægte formår Morten Hilmer at formidle både skønheden og sårbarheden i vores hjemlige natur. Gennem storslåede billeder, nærværende fortællinger og små anekdoter fra felten får publikum indblik i både det tålmodige arbejde som naturfotograf og de unikke øjeblikke, hvor dyrene viser sig i deres naturlige omgivelser.
Foredraget er en kærlighedserklæring til den danske natur og en påmindelse om, hvor meget vi har at værne om – lige uden for vores egen dør.
________________________________________
19. og 20. november 2025
Fra rocker til præst
v/ Martin Bentsen, præst, og tidligere rocker
Oplev et livsforandrende foredrag med Martin Bentsen, præst i Herning Oasekirke og tidligere medlem af Bandidos. Hans liv har været præget af stofmisbrug, kriminalitet, institutionsliv og 13 år i fængsel – en fortid, der fik systemet og eksperter til at opgive ham.
Men i sin dybeste desperation rakte Martin ud efter en Bibel. Troen blev hans redning og starten på en rejse mod et nyt liv med formål og identitet. I dag lever han for at dele det håb, han selv fandt, da alt virkede tabt.
Foredraget er en ærlig og bevægende fortælling om at bryde med fortiden, finde mening og opleve troens forvandlende kraft. En stærk påmindelse om, at ingen er uden for rækkevidde.
________________________________________
26. og 27. november 2025
Spøgelsesejendommen "Helstedgaard" -fra storhed til forfald
v/ Jens Bach Andersen
Jens Bach Andersen fortæller den fascinerende og dramatiske historie om Helstedgaard, en tidligere proprietærgård ved Randers, der på bare 100 år er gået fra herskabelig pragt til ruin og spøgelsesejendom.
Gennem foredraget får publikum et levende indblik i gårdens mange funktioner og ejere – fra tysk besættelsesmagt og amerikansk oliefirma til flygtningelejr, specialarbejderskole og plejehjem.
To af gårdens tidligere ejere, begge farverige skikkelser med stor betydning for Randers-området, trækkes frem og giver historien en personlig og lokal vinkel. Foredraget giver også et aktuelt blik på Helstedgaards fremtid, hvor Randers Byråd har store planer om renovering og nyindretning af ejendommen.
Derudover fortæller Jens om romanen Helstedgaard, der bygger videre på den virkelige historie i en fiktiv ramme, og som kan købes til særpris i forbindelse med foredraget.
________________________________________
3. og 4. december 2025
Fra land til by tur/retur – Et humoristisk og musikalsk foredrag om Danmark, Vendsyssel og spændet mellem centrum og periferi
v/ Andreas Andersen, Historiker, Foredragsholder, Jordbæravler og Højskolelærer
Hvordan hænger Danmark sammen, når kløften mellem land og by føles større end nogensinde? Det spørgsmål stiller historiker, jordbæravler og højskolelærer Andreas Andersen i det personlige og tankevækkende foredrag om forholdet mellem land og by: "Fra land til by tur/retur".
Med afsæt i sin egen rejse fra landet til storbyen – og tilbage igen – inviterer Andreas Andersen publikum med på en rejse fyldt med lokale historier, nordjyske sange og personlige erfaringer. Foredraget tager udgangspunkt i Vendsyssel, hjemstavnen i Nordjylland, og rummer både stolthed og refleksion over behovet for at finde sin egen vej.
Foredraget er et kulturhistorisk, musikalsk og humoristisk bidrag til debatten om udkant og hovedstad, centrum og periferi. Det er både underholdende og tankevækkende, med sange og tekster af Niels Hausgaard og Allan Olsen, som Andreas selv synger og akkompagnerer på guitar.
___________________________________
OBS - Mødested: Beredskabscenter Aalborg, Thomas Boss Gade 6, 9000 Aalborg
7. og 8. januar 2026
Ønsket om at gøre en forskel som kvinde – og en beredskabsverden i forandring
v/ Diana Sørensen, foredragsholder, brandmand og direktør.
Et inspirerende foredrag om mod, menneskelighed og forandring i et klassisk mandefag
Hvordan ser beredskabet ud, når samfundssikkerheden er under pres? Hvad sker der, når traditioner og normer bliver udfordret af nye perspektiver – og hvordan føles det at være kvinde i et fag, hvor blå blink, styrke og handlekraft længe har været synonymt med maskulinitet?
I dette foredrag inviteres du med ind bag kulisserne i en over 20 år lang karriere i beredskabet. En rejse præget af mod, udfordringer og ikke mindst ønsket om at gøre en forskel – som kvinde i en verden, hvor mænd længe har domineret.
_______________________________________
15. og 16. januar 2026
Aktiv dødshjælp og den komplekse rejse mod et svar
- En dybdegående rejse ind i et komplekst etisk dilemma
v/ Maziar Etemadi, kunstner, filosof og foredragsholder
Velkommen til et tankevækkende foredrag om aktiv dødshjælp og den dybe, filosofiske rejse mod forståelse og indsigt. Foredraget præsenteres af Maziar Etemadi, filosof og erfaren foredragsholder, der med stor faglighed og menneskelig indsigt tager publikum med på en nuanceret gennemgang af dette omdiskuterede emne.
Aktiv dødshjælp har længe været et kontroversielt emne i Danmark og fortsætter med at vække stærke følelser og modsatrettede holdninger blandt både politikere, sundhedsprofessionelle, filosoffer og den brede befolkning. Det er et emne, der ikke blot handler om lovgivning og medicinske procedurer, men i høj grad også om etik, menneskelige værdier og ansvar.
I dette foredrag undersøges aktiv dødshjælp ud fra en række perspektiver – både det juridiske, medicinske og filosofiske. Vi ser nærmere på, hvordan debatten har udviklet sig i Danmark, hvilke begrænsninger og muligheder der findes i lovgivningen, og hvilke etiske overvejelser, der præger beslutninger omkring livets afslutning. Det er en refleksion over, hvordan vi som samfund forholder os til døden – og til retten til at vælge den.
_______________________________________
21. og 22. januar 2026
Den store Vitus Bering – Den Danske Opdagelsesrejsende fra Horsens
v/ Troels Bering, foredragsholder, sognepræst, manuskriptforfatter og tidligere Lego Master-deltager
I begyndelsen af 1720’erne, mens Tordenskjolds død optager hele Danmark, begiver en anden dansk søfarer sig ud på en episk opdagelsesrejse, næsten ubemærket i sit hjemland.
Vitus Bering, født i Horsens, drager mod fjerne egne i tjeneste for den russiske zar med et formål om at udforske og kortlægge vejen til Amerika.
Gennem iskolde landskaber i Sibirien og over det barske Nordlige Stillehav baner han sig vej, drevet af ambitionen om at opdage nye territorier.
Mens hans navn i Danmark i mange år forblev relativt ukendt, blev han kendt som "den russiske Columbus" i historien, en nøglefigur i zarens ambition om at gøre Rusland til en kolonimagt.
Dette foredrag dykker ned i den fascinerende fortælling om Vitus Berings liv, hans missioner og hans betydning for verdenshistorien – en dramatisk og storslået ekspedition, som satte varige spor på verdenskortet.
______________________________________
28. og 29. januar 2026
Bag kulisserne i Nordsøen Oceanarium
v/ Martin Riis, akvariemester og foredragsholder
Tag med på en fascinerende rejse under havets overflade. I dette inspirerende foredrag får du et unikt indblik i, hvordan Oceanariet formidler den danske natur og arbejder aktivt med at bevare den.
En central del af fortællingen er det anerkendte Hummerprojekt, hvor Nordsøen Oceanarium har påtaget sig en vigtig rolle i forsøget på at redde den truede sorthummer. Arten lever på de sjældne stenrev mellem Hirtshals og Løkken, og projektet handler både om opdræt og udsætning for at sikre artens overlevelse.
Selvom projektet har rødder i det lokale havmiljø, har det også stor international betydning. Det er et levende eksempel på, hvordan lokal naturbevarelse kan bidrage til globale løsninger.
Foredraget kombinerer formidling, forskning og ægte passion for havets liv og skaber en stærk fortælling om, hvorfor det er så vigtigt at passe på vores marine økosystemer.
Kom og bliv klogere på en verden, de færreste får lov at opleve – og mød menneskene, der hver dag arbejder for at beskytte den.
_______________________________________
25. og 26. februar 2026
Thank you for the music - om ABBA-drengene, Björn og Bennys vej fra Waterloo til Avatars.
v/ Nicolaj Holmboe, Musikalsk Playmaker.
Hør historien om det musikalske makkerpar, Björn Ulvaeus og Benny Andersson.
Udover at være halvdelen af ABBA har de også sat andre store musikalske aftryk bl.a. inden for musicalgenren med Chess og Kristina från Duvemåla.
Foredraget hylder makkerparret, der i 2026 har arbejdet sammen i 60 år. Vi får historien om det tilfældige møde og tiden før ABBAs store internationale gennembrud i 1974, hvor de med sangen Waterloo vandt Eurovision Song Contest.
Og så følger vi dem helt frem til i dag, hvor de stadig arbejder sammen om musikalske projekter. Björn og Benny har skabt en række udødelige klassikere, og deres historie er skildret og dokumenteret i bøger og på film, og så kan man gå på opdagelse på ABBA THE MUSEUM i Stockholm.
I maj 2022 var der premiere på koncerten ABBA VOYAGE, hvor de fire medlemmer optræder digitalt – som Avatars – på scenen med fysiske musikere. De udvisker her grænserne mellem det fysiske og det digitale i en spektakulær oplevelse.
Kom med på rejsen, hør og syng med på sangene, så vi sammen kan sige:
Thank you for the music til Björn og Benny.
________________________________________
4. og 5. marts 2026
Bliv klogere på kunstig intelligens
v/ Matthias Aurelian, højskolelærer, foredragsholder og cand.it. i informationsteknologi
Kunstig intelligens – også kendt som AI – er i fuld fart ved at forandre den måde, vi lever og arbejder på. AI er ikke længere forbeholdt eksperter og store tech-virksomheder. I dag bruges teknologien af skolebørn, studerende, kunstnere, virksomheder og helt almindelige mennesker. Den skaber tekst, billeder, lyd, video og kreative udtryk i et tempo og på en måde, vi aldrig har set før.
I dette aktuelle og tankevækkende foredrag guider Matthias Aurelian – højskolelærer og cand.it. i informationsteknologi – dig igennem de vigtigste spørgsmål om kunstig intelligens: Hvad betyder AI for vores hverdag? Hvilke muligheder og risici følger med udviklingen? Er AI blot en teknologisk trend, eller står vi over for et dybtgående skifte i samfundet?
Foredraget sætter særligt fokus på, hvordan AI påvirker den kreative branche, herunder kunstnere, fotografer og tekstforfattere. Kan man stadig tale om originalitet, når maskiner kan generere indhold, der ligner det menneskeskabte? Og hvad betyder det for jobs og faglig identitet, når AI tager over på flere områder?
Du vil få indblik i, hvordan fremtiden med kunstig intelligens kan komme til at se ud – både med de udfordringer og de nye muligheder, teknologien bringer med sig. Foredraget henvender sig til alle, der vil forstå, hvordan AI forandrer vores liv, og hvordan vi kan navigere i en verden med intelligent teknologi som en stadig større medspiller.
________________________________________
11. og 12. marts 2026
En farlig jungel
v/ Rasmus Krath, Eventyrer og forfatter
I 2024 krydsede den danske eventyrer Rasmus Krath den farlige og lovløse Darién Gap jungle, der forbinder Colombia med Panama og dermed også hele Sydamerika med Nordamerika.
Junglens vildskab er i disse år scene for klodens største migrationsstrøm, hvor over 2000 migranter hver dag satser livet på en 3-6 dage lang vandring - som ikke alle overlever - i håbet om at nå til USA.
Darién Gap er migranternes største udfordring på den lange rejse fra syd til nord. Rasmus Krath fulgte en familie fra Venezuela tæt igennem hele junglen og fortæller nu med både ord, film og fotos om, hvad det vil sige at være migrant og satse livet i håbet om at få en bedre tilværelse.
Det er heftigt materiale - vær beredt!
________________________________________
18. og 19. marts 2026
Vi er i fuld gang med at lægge sidste hånd på foredraget. Så snart alle detaljer er på plads, sender vi besked til alle tilmeldte – vi glæder os til at dele det med jer!