Skip to content

Administrationen er lukket d. 13/6, vi er tilbage d.17/6 kl. 10:00.

Foredrag og koncerter i FOF

FOF Højskole

FOF Højskole

Klik på "Læs mere" for at se det fulde program.

Det er en fornøjelse igen at byde velkommen til en ny sæson med FOF's Højskole.


19 foredrag, som byder på kultur, personlige fortællinger, musik og ikke mindst fællesskab. 

Højskolerne mødes hver uge enten onsdag eller torsdag kl. 9:30 til ca. kl. 12:00 - alt efter foredragsholderen og deltagernes spørgelyst. Husk, der er altid gratis kaffe og the.

Ønsker du hellere at mødes ca. én gang om måneden, så kunne det være, at vores Kulturhøjskole var noget for dig - læs mere om den ved at klikke her.

Det er også muligt at købe nogle af højskolernes foredrag enkeltvis - du finder dem ved at klikke her.

Nedenfor finder du programmet for sæsonen 2023/2024.

________________________________________

Lisbeth Weitemeyer
27. og 28. september 2023
Alhed, Anne Marie og Agnes – passion og kvindeliv
v/ Lisbeth Weitemeyer, dramaturg, historiker og forfatter

Det lå ikke i kortene, at de skulle blive kunstnere. Tiden, normerne og konventionerne ville noget andet. Lidt undervisning med kridt og ler, ja vist, det gik an og hørte endda til almen dannelse, men at det skulle føre til en uddannelse på trods, i en tid, hvor kvinden giftede sig, fik børn, var husmor, husholderske og hustru, det var et særsyn.

I foredraget følger vi tre kvindelige kunstnere, der hver især fulgte deres passion for den kunst, de følte sig kaldet til at udføre på trods af at den tid, de levede i også blev deres modstrid.

Hør hvordan kærlighed, familieliv og kunstens kald har skabt en ganske særlig historie om tre af vore store kvindelige kunstneres kamp for deres virke i modgang og medgang.

Alhed Larsen var kunstmaler og gift med kunstmaleren Johannes Larsen, Anne Marie Carl Nielsen var billedhugger og gift med komponisten Carl Nielsen og Agnes Slott Møller var kunstmaler og gift med kunstmaler og underviser ved kunstakademiet, Harald Slott Møller.

Tre kvinder med hver sit særegne kunstneriske udtryk.
_______________________________________


4. og 5. oktober 2023 

Fyrtårne - fra Alexandria til Murer-Kjeld
v/ Bitten Holmsgaard, journalist og historiefortæller

Fyrtårne fascinerer. De troner ofte på udsatte steder og advarer ikke alene søfarende om farer men fungerer også som statelige kendingstegn i landskabet.

Pharos fyrtårnet ud for Alexandria i Egypten var da også et af antikkens syv underværker sammen med blandt andet pyramiderne i Giza og Artemistemplet i Efesos. Det 135 meter høje fyrtårn blev opført for 2.300 år siden og sendte sine stråler ud over Middelhavet i 1.600 år, inden det blev ødelagt af et jordskælv.

I 2019 var det vores eget Rubjerg Knude Fyr, der fandt vej til verdenspressen. Det var nok mere godt håndværk end et egentligt underværk, at Murer-Kjeld mesterligt reddede det populære tårn fra at styrte i Vesterhavet, da han og hans team flyttede det 700 tons tunge fyr 70 meter væk fra afgrunden i ét stykke.

Fyrtårne optræder også ofte i musik, film og litteratur i symbolsk betydning.

I dette foredrag sætter journalist og historiefortæller, Bitten Holmsgaard, lys på fyrtårnets historie med underholdende fortællinger om berømte fyrtårne i virkeligheden og i fiktionen.
________________________________________


11. og 12. oktober 2023
Forandringer i vor tids Aalborg – fotoforedrag
v/ John Erik Olsen, kendt lokalforfatter, som har udgivet 10 bøger om Aalborg før og nu

Mange gader og steder i Aalborg i nyere tid forandrede sig mere eller mindre drastisk eller helt forsvandt. Vi slentrer en tur ned ad udvalgte gader før renoveringerne ramte og besøger bl.a. Store og Lille Vestergade, Nyhavnsgade med værtshusene, Reberbansgade, Kattesundet og Kattevad, Slotsgade med politistationen, Nytorv med de mange butikker, Hr. Oves Gyde, Nørregade, Bredegade, Algade og et par andre gader. Desuden skal vi lige omkring banegården, Karolinelund, Tekstilen, Aalborghallen og Teglgårdshavnen med Kvægtorvet.
________________________________________


25. og 26. oktober 2023

Kaliffen kommer - ISIS flytter ind
v/ Jan Tvernø, eventyrer og foredragsholder

Syrien er kontrasternes land, og jeg blev meget overrasket under min rejse. Der er ekstrem forskel på de smarte caféer i Damaskus og ruinhobene i Homs og Palmyra.

Umiddelbart tænker man, at Syrien er et strengt muslimsk samfund, men 10% af befolkningen er praktiserende kristne. Du kan helt åbent købe og drikke alkohol. Du kan besøge svinefarme og vingårde samt møde bikiniklædte kvinder på stranden.

Forud for det arabiske forår besøgte adskillige millioner turister Syrien årligt og landet var særdeles velstående. Nu kommer der ca. 3.000 udlændinge om året, alt ligger i ruiner, elektricitet er rationeret og benzin købes kun på det sorte marked.

I kølvandet på det arabiske forår, som blev slået hårdt ned af Bashar Al-Assads regeringshær, så Islamisk Stat deres snit til at destabilisere landet i deres stræben efter et muslimsk kalifat i regionen, og situationen eskalerede hurtigt.

En blodig borgerkrig med indblanding fra adskillige internationale aktører med vidt forskellige interesser opstår i ørkensandet. Syrien bliver kraftigt sanktioneret af det internationale samfund og har siden været ét stort kaos – Som fungerer på trods.

Jeg talte med en frafalden ISIS-soldat i et område af landet som regeringen endnu ikke kontrollerer. Jeg fik helt eksklusiv adgang til en ISIS-bunker etableret i en gammel kongegrav i Palmyra. Jeg talte med en helt almindelig borger, som greb til våben og uden militær erfaring formåede at forsvare sig selv, sin familie og sit nabolag mod ISIS i Aleppo.

Det romerske tempel Palmyra var Syriens svar på Kongernes Dal eller Den Kinesiske Mur med adskillige tusinde daglige turister. Jeg var den eneste besøgende den dag jeg var der, og jeg havde direkte udsigt til en russisk fæstning fra det engang så stolte romerske tempel og UNESCO verdensarv.

Uanset tilstand så er Syrien et spændende historisk land med en gæstfri befolkning.
________________________________________

Dorthe Bolther
1. og 2. november 2023

Et skridt foran
v/ Dorthe Bolther, foredragsholder og blogger

Mine korte ben har altid bragt mig frem i livet og som sosu-assistent på Roskilde fødegang gik jeg ofte over 13000 skridt på en vagt. Men fra den ene dag til den anden ændrede en højresvingsulykke mit liv. 

I januar 2018 blev jeg kørt ned på min cykel af en højresvingende lastbil, hvor jeg mistede mit venstre ben, al hud og fedt væv på det højre ben og brækkede mit bækken. Jeg kæmpede derefter i 8 måneder på Rigshospitalet for at komme tilbage til et liv, der var værd at leve.

For hvordan er man en hel kvinde i en halv krop? Skal man løbe et maraton for at være succesfuld? Hvordan opfatter samfundet mig? Og hvordan kommer man et skridt foran i et liv, hvor alt er vendt op og ned?
________________________________________


8. og 9. november 2023

Et liv bag mikrofonen
v/ Lars Bech, Destination Nord

Lars Bech, der gennem livet har prøvet lidt af hvert, men stort set altid bag mikrofonen, fortæller om et live med masser af oplevelser fra sin tid i radio og TV-produktion. Hør også om jobbet som speaker for Aalborg Håndbold og mere end 25 år som stadion speaker for AaB.

Foredraget krydres undervejs med fortællinger om nogle af alle de spændende personligheder som Lars Bech har mødt på sin vej. 
________________________________________


15. og 16. november 2023

Naturens hemmeligheder
v/ Morten Hilmer, naturfotograf

Vi kender ræven, grævlingen og måren, men ofte ser vi dem kun i glimt. Vidste du for eksempel, at ræven kan kravle i træer, og at grævlingen og ræven kan bo i samme hule? 

Naturfotograf Morten Hilmer har i over et år haft kameraer til at stå i sin skov for at afsløre det, vi ellers ikke ser, og i dette foredrag løfter han sløret for nogle af naturens hemmeligheder.
________________________________________


22. og 23. november 2023

Rundvisning på Kunsten med fokus på Henry Heerup udstillingen
v/ Kunsten

Kort om udstillingen: I efteråret 2023 udfoldes Henry Heerups magiske univers i en stor udstilling på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg. Udstillingens titel er kunstnerens egne ord: "Hvad skulle vi gøre uden fantasien?". 

Henry Heerup (1907-1993) udgør en original i dansk kunsthistorie og er i dag bredt kendt blandt mange for sine signalkraftige malerier, sit karakteristiske grafiske udtryk og fantasifyldte univers. Med nutidens øjne står Heerup samtidig som det ultimative frihedssymbol, der som en del af det 20. århundredes avantgarde ønskede at genfortrylle verden og bryde ud af samfundets besnærende bånd og strukturer.

Bemærk - vi mødes kl. 10:00 ved Kunsten, hvor vi tjekker ind, kommer af med overtøj osv. inden vores guide er klar til at vise os rundt kl. 10:15.
________________________________________

Henrik Bjerg Thomsen
29. og 30. november 2023

Strandingshistorie fra Skagen
v/Henrik Bjerg Thomsen

Henrik Bjerg Thomsen er født og opvokset i Skagen. Han er ud af en fortællerfamilie med en farfar, Jens Bjerg-Thomsen, som var en af Danmarks første naturformidlere, bl.a. som Kalø Jagtskoles første leder. 

Henriks søster er omviser på Skagens Museum, mens Henrik har et bijob som omviser i koldkrigsmuseet, REGAN Vest. Hans søster, som tidligere var ansat på Kystmuseet i Skagen, har leveret 8 fantastiske strandingshistorier fra Skagen, som Henrik har fortalt i mange sammenhæng, bl.a. til skolebørnene i Rold Skov, hvor Henrik bor. Som han siger: Især børn, som ikke bor lige ved siden af et stormombrust hav, har godt af at få lidt respekt for det element, som mennesket endnu ikke har besejret. 

Glæd jer til fortællingen om en stranding juleaften for nøjagtig 100 år siden.

________________________________________
 

6. og 7. december 2023

Skæbner i Ukraine, Ukraines skæbner
v/ Anne Haubek og Thomas Ubbesen, journalister

Ukraines befolkning - civile såvel som soldater - gennemlever i disse måneder konsekvenserne af Ruslands invasion og den efterfølgende krig på krop og sjæl. Både på det menneskelige og på det materielle plan er ødelæggelserne enorme, ja, nærmest uoverskuelige - alligevel skal landet og folket finde en måde at komme videre på. Og uanset hvordan det hele udvikler sig, slipper de aldrig for naboskabet til aggressoren - Rusland.

Journalisterne Anne Haubek og Thomas Ubbesen - som står bag to bøger og utallige artikler om Østeuropa, Ukraine og Rusland - besøger også under den nuværende konflikt tilbagevendende Ukraine. Der møder og lytter de til utallige hverdagsmennesker, både ukrainere og russere, som med eller mod deres vilje er blevet hvirvlet ind i tragedien. Samtidig følger de løbende de storpolitiske og militære udviklinger i området ganske tæt.

Hør om deres bevægende samtaler med menige mennesker, som prøver at overleve midt i rædslerne. Og få kvalificerede og realistiske bud på, hvad vi kan forvente i regionen i de kommende måneder.
________________________________________


10. og 11. januar 2024

Indenfor stregerne i Vestre Fængsel
v/ Kasper Købke, dansk prisbelønnet og anerkendt kunstner

Kom med indenfor murene i Danmarks største arresthus, når Kasper Købke gennem sit underholdende, fascinerede og ordrige foredrag uden tvivl får publikum til at spidse ører.

Med sin tegneblyant har prisbelønnet Kasper Købke skabt en yderst detaljerede visuel historie fra Vestre Fængsels begyndelse i 1895 og frem til i dag. Som en del af fængslets faste udsmykning er det et værk som alle indsatte møder – enten på vej ind eller ud af fængslet. Derfor fortæller værket både historien om hvor man befinder sig – men påminder også én om, hvad der er at kæmpe for ude på den anden side af murene. Som Kasper siger; “For første gang har jeg skabt et værk, som jeg ikke håber, at nogen kommer til at se i virkeligheden – og hvis man gør, så forhåbentlig kun den ene gang i livet.”

Publikum vil gennem det detaljerede værk, komme helt tæt på Vestre Fængsel – ikke mindst på Kaspers research, hvor han bl.a., som én af de få, har fået adgang til Fængslets fire fløje, gange, afdelinger, celler, områder og alt derimellem, for at kunne skabe Vestre Fængsels historie gennem næsten 130 år. 130 år i Danmark, hvor udviklingen aldrig er gået stærkere – og en periode med alt fra storslående og fantastiske begivenheder og opfindelser – til ondskabsfulde og dybt uforstående handlinger ude i verdenen, i Danmark og mennesker imellem.

Alt sammen noget der har været med til at forme Vestre Fængsel – og alt sammen noget Kasper tager dig helt tæt på, gennem sin blyantsstreg.
________________________________________


17. og 18. januar 2024

Jelling – kongemagt og korsvej
v/ Hans Ole Matthiesen, museumschef Kongernes Jelling

Få den unikke historie om Jelling med humor og underfundig fortælling af museumschefen selv! 

Engang var det en kort historie om to runesten, to store gravhøje og en kirke; i dag med en ganske ny og overraskende tolkning. Fundet af verdens største skibssætning og en massiv palisade stiller nye spørgsmål. Når Gorm den Gamles kone heller ikke hedder Thyra længere, ja så står verden vel ikke mere. 

Tager du dit pas med, vanker der en overraskende fortælling, du selv kan give videre.
________________________________________
 

24. og 25. januar 2024 (Bemærk flyttet fra den 29. og 30. november 2023)

De tre ”m’er” – musik, motion og mad
v/ Finn Bo Møller

De tre "m'er" har alle spillet en uundværlig rolle i Finn Bo Møllers liv, og måske siger hans navn dig ikke umiddelbart noget, men han er bedre kendt som "Klaverstemmeren".

Finn brænder for musik og ønsker at dele sin lidenskab med andre. Men det stopper ikke der - for Finn er musik og fantastiske kulinariske oplevelser uløseligt forbundet. Han mener, at god mad går hånd i hånd med en forrygende musikoplevelse. Så når Finn samler sig om klaveret for at skabe en hyggelig atmosfære, går han ikke af vejen for at sparke gang i en fællessang. 

Men vi må ikke glemme det tredje "m", nemlig motionen. I sin ungdom var Finn professionel ishockeyspiller, og han vil tage os med på en spændende rejse tilbage i tiden og dele sine minder fra den tid. 

Alt i alt lover det at blive en uforglemmelig formiddag i selskab med en fortæller, der virkelig forstår at skabe en hyggelig stemning. ________________________________________

Mads Sølver
31. januar og 1. februar 2024

To store skibsforlis
v/ Mads Sølver Pedersen, direktør for Springeren – Maritimt oplevelsescenter

Den 21. september 1928 afsejlede ØK´s stolthed Skoleskibet København fra Nørresundby med lasten fuld af cement, 4 måneder senere var den forsvundet. Hør historien om et af de store uopklarede forlis i dansk søfartshistorie.

Efter pausen kigger vi på Rutebåden Kjøbenhavn som fredag den 11. juni 1948 kl. 03.50 ramte en mine i Aalborg bugten, hvordan kunne en færge blive minesprængt i fredstid.
 
Hør de spændende historier, når vi står til søs med direktør på Springeren-Maritimt Oplevelsescenter, Mads Sølver Pedersen.
________________________________________


8. februar 2024
Bemærk – foredraget afholdes for alle højskolerne torsdag den 8. februar 2024 kl. 10:00 på Utzon Centret.

Norman og gidslerne fra verdens brændpunkter
v/ Norman Kristiansen, sikkerhedsrådgiver og tidligere jægersoldat

Hvordan ender man pludselig som dem, der henter gidsler hjem fra hele verdens brændpunkter?

Norman Kristiansen, der er tidligere jægersoldat, driver i dag sikkerhedsvirksomheden Guardian. Guardian beskæftiger ca. 30 medarbejdere og det var dem, der bl.a. hentede Daniel Rye ud af hans 13 måneders fangenskab i Syrien samt hjalp Maersk og andre virksomheder med at få ca. 600 medarbejdere og familier ud af det krigsramte Ukraine sidste forår. 

Vi får et dybt indblik i Normans baggrund fra Jægerkorpset. Hvad får en 20-årig til at søge til Jægerkorpset og gennemgå en af de hårdeste uddannelser i verden, inden for specialstyrkerne og efterfølgende deltagelse i diverse operationer verden over. Efter 17 år i operativ tjeneste tager han en beslutning om at forlade korpset for at starte sin egen virksomhed, som leverer sikkerhedsydelser til mange kendte virksomheder, der opererer i hele verden og ofte i de værste brændpunkter.

Hvad laver et sikkerhedsrådgivningsfirma egentligt og hvorfor hører man ikke mere om dem? Hvilke mekanismer og processer træder i kraft, når virksomheden opdager, at noget er helt galt og skal finde sin medarbejder, som er blevet taget som gidsel? Vi kommer med ind bag de lukkede døre, når Norman fortæller om planlægningen af at få en umulig opgave til at lykkes for eksempel i Nigeria eller udfordringerne og eksekveringen af et de mest profilerede gidseldramaer, som Danmark har været involveret i.

________________________________________
 
Nicolaj Holmboe
28. og 29. februar 2024

Hvis livet var en musical
v/ Nicolaj Holmboe, foredragsholder og musikalsk playmaker

I dette koncertforedrag bliver en række af livets store temaer udfoldet og perspektiveret gennem sange fra danske, nordiske og internationale musicals. Temaerne spænder over tro og tvivl, håb og længsel, drømme og valg, livet og døden, glæde og sorg, kærlighed og had, frygt og mening etc. Sangene, som normalt er en del af handlingen i en given musical, bliver taget ud af deres kendte rammer, og på den måde får de nyt liv gennem nye fortolkninger. Og det hele bliver bundet sammen af en personlig og nærværende fortælling.

Willkommen. Bienvenue. Welcome.
________________________________________


6. og 7. marts 2024

Kroppen i kunsten
v/ Ole Schiellerup, kunstlærer, kunstner og højskolelærer 

Et kunsthistorisk foredrag med fokus på kroppen skildret i billedkunsten.

Hvordan er den menneskelige krop blevet skildret op gennem historien fra gotikken og frem til i dag. Hvem havde, i de forskellige historiske perioder, den mest ideelle krop. Hvad var idealet?

Vi bevæger os gennem naturalismen, impressionismen, neoimpressionismen, ekspressionismen, kubismen, surrealismen, abstrakt og superrealismen. Hvem af os er renæssance modeller, barok modeller eller måske kubistiske idealmodeller.
________________________________________

Claus Mørkbak Højrup
13. og 14. marts 2024
Bemærk ændring i programmet (byvandring aflyst)

Min rejse til Tjernobyl og Ukraine - En roman, forudsigelser og virkelighed
v/ Claus Mørkbak Højrup, forfatter

Foredrag tager udgangspunkt i Claus' personlige rejse til Tjernobyl og Ukraine. Han vil fortælle om sine oplevelser, refleksioner og indtryk fra dette unikke sted, der blev berømt efter katastrofen. 

Claus vil også præsentere sin efterfølgende roman, ”Mordet ved Tjernobyl”, der blev inspireret af hans oplevelser. Romanen indeholder forudsigelser om begivenheder, der senere fandt sted i virkeligheden. Han vil udforske de bemærkelsesværdige sammenfald mellem hans fiktion og virkeligheden samt reflektere over, hvad det betyder for os som forfattere og mennesker.
________________________________________


20. og 21. marts 2024
Med drone i Colombia
v/ Rasmus Krath, eventyrer og foredragsholder

Eventyrer Rasmus Krath har rejst tre måneder i Colombia med en splinterny lille drone, som blev sendt i luften utallige gange undervejs på rejsen og har hjembragt film og fotos, der giver et helt nyt perspektiv på det at rejse – og et rejseforedrag.

Sammen med solide stillfotos fra Rasmus’ almindelige spejlreflekskamera præsenteres publikum for et nutidigt og ekstremt alsidigt Colombia - lige fra Stillehavskysten over bjergene i midten af landet, ind i regnskoven og op til det Caribiske Hav og storbyen Cartagena - en af verdens flotteste byer.

Rasmus fortæller Colombias historie - fra den spanske kolonisation op til nyere tid, hvor den berygtede narkobaron Pablo Escobar terroriserede landet i 1980´erne, indtil hans død i 1993.

Vi møder Colombias folk, kultur og får Rasmus’ tanker til, hvor det smukke, men stadig til dels borgerkrigsplagede land er på vej hen. Alt sammen krydret med en masse god musik og tilsat en lang række visuelle effekter på lærredet - så det er bare at læne sig tilbage og blive forført af et af klodens mest både betagende og komplekse lande.