Det er en fornøjelse igen at byde velkommen til en ny sæson med FOF's Højskole.
19 foredrag, som byder på kultur, personlige fortællinger, musik og ikke mindst fællesskab.
Højskolerne mødes hver uge enten onsdag eller torsdag kl. 9:30-12:00. Husk, der er altid gratis kaffe og the.
Ønsker du hellere at mødes ca. én gang om måneden, så kunne det være, at vores Kulturhøjskole var noget for dig - læs mere om den ved at klikke her.
Det er også muligt at købe nogle af højskolernes foredrag enkeltvis - du finder dem ved at klikke her.
Nedenfor finder du programmet for sæsonen 2022/2023.
________________________________________
28. og 29. september 2022
Vestafrika
v/ Rasmus Krath, eventyrer og foredragsholder
Rasmus Krath rejste ud af corona-ramte Danmark i december 2021 på en tre måneder lang ekspedition rundt i Vestafrika og er nu tilbage i Danmark med et nyt stort foredragsshow om skønheden ved at rejse - og en lang række både skræmmende, fascinerende og tankevækkende oplevelser fra den lange færd.
Rasmus fortæller blandt andet om diamanindustrien i Sierra Leone, den danske slavehandel på guldkysten i Ghana og om den løsladte guantánamofange Mohamedou fra Mauretanien.
Showet er krydret med nogle af Rasmus’ bedste fotografier til dato samt ny teknik og et par ganske særlige overraskelser.
________________________________________
5. og 6. oktober 2022
60 år i dansk søfart
v/ Peter J. Petersen, tidligere Havnekaptajn i Aalborg
Peter fortæller om udviklingen af dansk søfart 1955-2022, og han kommer omkring de store arrangementer på og udviklingen af Aalborg Havn fra 1991–2022 bl.a. Tall Ship, hvordan kom Siemens havvindmøller til Aalborg Havn og meget mere.
Det hele ”krydrer” han med små historier om sine personlige oplevelser, bl.a. piraterne udfor Lagos (Nigeria og Guinea Bugten).
________________________________________
12. og 13. oktober 2022
DM med AaB, udlandskarriere og hvad sker der så, når karrieren slutter i 30’erne?
v/ Thomas Enevoldsen, medstifter af MigogAalborg og tidl. professionel fodboldspiller
Thomas Enevoldsen er tidligere professionel fodboldspiller i AaB og på det danske landshold, samt flere år i Holland, Belgien og USA. I dag beskæftiger han sig fuldtid med MigogAalborg, som han var med til at stifte i 2016.
I foredraget kommer Thomas ind på hele livet omkring at være professionel fodboldspiller og overgangen til det private erhvervsliv efter endt karriere.
________________________________________
26. og 27. oktober 2022
Khat, kaos og Kalashnikov
v/ Jan Tvernø, eventyrer og foredragsholder
Jeg har altid været tiltrukket af steder, som de færreste kender eller som synes at være utilgængelige af den ene eller anden årsag, og jeg rejser oftest ud fra filosofien om, at er der en plet på et landkort, så kan man komme dertil og eksistere, for det er der nogle lokale som gør.
Jeg fandt ud af, at den nordlige del af Somalia løsrev sig fra Somalia i 1991, kalder sig selv for Somaliland og faktisk var selvstændigt i 6 dage i 1960. Sydsudan blev selvstændigt i 2011, har status som verdens yngste nation, er verdens næstmindst udviklede land, hvor det er lettere at få fat i en Kalashnikov end en halv liter vand og der hersker fuldbyrdet kaos og anarki.
Jeg blev anklaget for spionage og forhørt på en somalisk flådestation. Jeg strandede i Adenbugten og gik på bunden af Det Røde Hav. Jeg kom i nærkontakt med mennesker, som aldrig havde set et hvidt menneske før, jeg blev vækket af maskingeværsalver. Jeg var så privilegeret at interviewe den levende legende, utrættelige Dr. Edna Adan. Jeg har for første gang nogensinde bestukket en embedsmand og jeg har fået et ganske særligt forhold til værelse 207 på Palm Africa Hotel i Sydsudans hovedstad Juba.
________________________________________
2. og 3. november 2022
Et skridt foran
v/ Dorthe Bolther, foredragsholder og blogger
Mine korte ben har altid bragt mig frem i livet og som sosu-assistent på Roskilde fødegang gik jeg ofte over 13000 skridt på en vagt. Men fra den ene dag til den anden ændrede en højresvingsulykke mit liv.
I januar 2018 blev jeg kørt ned på min cykel af en højresvingende lastbil, hvor jeg mistede mit venstre ben, al hud og fedt væv på det højre ben og brækkede mit bækken. Jeg kæmpede derefter i 8 måneder på Rigshospitalet for at komme tilbage til et liv, der var værd at leve.
For hvordan er man en hel kvinde i en halv krop? Skal man løbe et maraton for at være succesfuld? Hvordan opfatter samfundet mig? Og hvordan kommer man et skridt foran i et liv, hvor alt er vendt op og ned?
________________________________________
9. og 10. november 2022
Er vildere natur-nationalparker svar på Danmarks naturkrise?
v/ Rune Engelbreth Larsen, medlem af Det Etiske Råd og Repræsentantskabet i Danmarks Naturfredningsforening
På globalt plan er ca. 200.000 arter uddøde inden for de seneste 500 år som følge af menneskets udbredelse, naturødelæggelse og ressourceforbrug. Dansk natur har det også skidt – faktisk ligger vi i bund i EU – og derfor er der brug for at gentænke en dansk naturforståelse, der i højere grad tager udgangspunkt i naturens egne præmisser.
I dette billedrige foredrag kan du blive klogere på den danske naturkrise og høre, hvorfor naturnationalparker kan være en del af løsningen på problemet. Konceptet "naturnationalpark", der er opfundet af foredragsholderen, oprettes 15 steder i Danmark, hvilket imidlertid også skaber debat om dyrevelfærd, hegn og sikkerhed, når man færdes blandt store dyr som vilde heste, bisoner og elge i danske landskaber.
________________________________________
16. og 17. november 2022
Vadehavet - Nationalpark og verdensnaturarv
v/ Uwe Lindholdt, forfatter, cand.scient. i biologi og tidl. formand for Danmarks Naturfredningsforening
Hvordan er vadehavet og marsken blevet dannet fra sidste istid til i dag? Hvordan har tidevand og stormfloder påvirket naturen og de mennesker, der har levet i marsken og ved Vadehavet?
Der fortælles om, hvordan Vadehavet og marsken fungerer som trækkende fugles spisekammer og mange fugles yngleområde og om dyre- og plantelivet i Vadehavet samt menneskers udnyttelse af Vadehavet og marsken. Hvorfor er Vadehavet blevet nationalpark og verdensnaturarv? Hvordan ser fremtiden ud med invasive arter, global opvarmning, hyppigere storme og stigende havniveau?
Biolog Uwe Lindholdt har været med til at skrive bøger om vadehavet og Nordsøkystens dyr og planter vil fortælle om disse emner.
________________________________________
23. og 24. november 2022
Besøg hos Råt&Godt
v/ Christian Helweg, stiftende direktør af Råt&Godt
Et underholdende foredrag/walk-and-talk omhandlende bæredygtighed, cirkulær økonomi og social ansvarlighed. Kom med på rejsen helt fra starten i Råt&Godt, når Christian deler ud af sine erfaringer om, hvordan det er lykkedes at drive en bæredygtig forretning, der giver mennesker og materialer en chance til.
Gennem gåturen i Råt&Godts historiske omgivelser i Aalborgs gamle togremise vil Christian og Råt&Godt-teamets passion for arbejdet skinne tydeligt igennem og forhåbentlig smitte af på jer. På turen vil I høre om verdensmålene, bæredygtighed, cirkulær økonomi og socialt ansvar og komme rund i vores forskellige afdelinger for at se, hvordan vi arbejder med disse begreber i praksis.
Bemærk - vi mødes kl. 10:00 hos Råt&Godt, Hjulmagervej 58, 9000 Aalborg
________________________________________
30. november og 1. december 2022
Nærhed og sladder
v/ Elsebeth Dissing, forfatter
Foredraget tager udgangspunkt i Elsebeths debutromanen ”Tjenerindens døtre”, der udkom i foråret 2020. Fokus er på livets gang i en lille stationsby langt mod vest i tiden 1937-1946.
En fortælling om, hvordan det lille samfund former og påvirker beboerne. Hvordan nærhed og tryghed får følgeskab af sladder, knuser drømme og skæbner, når nogen er anderledes, træder ved siden af den herskende moral.
________________________________________
7. og 8. december 2022
Så er det jul igen – med nye vinkler
v/ Lisbeth Weitemeyer, dramaturg, historiker og forfatter
Julen er hjerternes fest. Gennem århundrede har julen og forberedelserne skabt glæde hos både store og små, der gået hånd i hånd med spænding, forventning og skuffelse. Hos de velbjergede skabte julen og julens forberedelser stort ståhej, men ingenting eller næsten ingenting hos den fattige.
I foredraget skal vi høre om julens forberedelser, lytte til de dejlige vers i ”Peters Jul” med al den glæde og forventning, der hørte jule til hos det bedre borgerskab og fortællingen om ”Bette Simons Juletræ” – den fattigste bondedreng.
________________________________________
11. og 12. januar 2023
På rejse i Kina med forfatteren Yu Huas fortryllende bøger
v/ Anne Valbjørn, foredragsholder og cand. mag. litteraturhistorie og religionsvidenskab
’Denne bog er en folkevise, hvis puls skabes af erindringen’, sådan skriver Yu Hua i forordet til bogen Fortællingen om dengang Xu Sanguan solgte sit blod, en lettilgængelig, absurd og humoristisk fortælling, der fører os godt ind i forfatterens univers.
Hovedpersonen Xu Sanguan tjener sine ’svedpenge’ på en silkefabrik i den lille by hvor han bor, men samtidig begynder han at tjene ’blodpenge’ ved at sælge blod på hospitalet. Et bijob der kommer til at få enorm symbolsk betydning og fortælle en meget større historie. Vi kommer helt ind i familiens intime rum og samtidig begynder samfundets politiske spændinger at rykke ind.
Som i folkevisen dykkes der ned i nogle dybereliggende menneskelige lag, samtidig med at Yu Hua gransker det omkringliggende samfund og Kinas historie. Foredraget vil blive krydret med et bagtæppe af kinesisk kunst.
________________________________________
18. og 19. januar 2023
Kvinden som motiv - fra madonnaer og muser til #MeToo
v/ Amalie Grubb Martinussen, kunstformidler og cand.mag. i kunsthistorie
Dette foredrag går på opdagelse i kunsthistoriens kvindeskildringer og undersøger en vifte af emner og problematikker, der vedrører kvinden og kvindekroppen og skildringen af motivet på tværs af tid.
I løbet af foredraget skal vi kigge nærmere på de arketypiske - såvel som de mindre typiske – roller, kvinder har spillet som motiv i kunsten, fra nøgenfiguren, den ammende moder og kunstnermusen til den lille pige, den forførende vamp og den udøvende kunstner.
________________________________________
25. og 26. januar 2023
Min passion for Tintin
v/ Mads Sølver, direktør for Springeren – Maritimt oplevelsescenter
Mads har i årevis været en dedikeret samler af Tintin tegneserier og har adskillige sjældne udgaver af den populære tegneserie. Hertil kommer en mængde Tintin relaterede effekter.
Han beretter og underholder om sin kærlighed for Tintin, kaptajn Haddock og mange andre figurer i det spændende univers, og medbringer flere interessante effekter i forbindelse med foredraget.
________________________________________
Bemærk: Afbud fra Jakob Ørnbjerg, tak til Robin for at træde til.
1. og 2. februar 2023
En kunstnerisk schweizerkniv
v/ Robin Haslund Buch, skuespiller og modtager af Spar Nords Kulturpris 2022.
Robin Haslund Buch – skuespiller ved bl.a. Vendsyssel Teater fortæller om sit liv og sit arbejde - om den kringlede vej til den professionelle teaterverden, via Hjørring Seminarium.
Hør hvordan et klavervidunderbarn kom til at arbejde som skuespiller og kostumedesigner, hør musik og se tegninger fra Robins karriere i dansk teater og hør om det er værd at opgive en fast stilling til fordel for en usikker tilværelse som freelance teatermenneske.
________________________________________
8. og 9. februar 2023
Hukommelsen er en svigefuld historiefortæller
v/ Sara Linderoth Bouchet, forfatter og foredragsholder
Et foredrag om kærlighed, ægteskab og erindring, og om romanen Min mands elskerinde.
Sara fortæller om selvbiografisk hukommelse og erindringer, både de fortrængte og de helt bevidste, som fylder i den anmelderroste roman, Min Mands Elskerinde.
Tæppet bliver revet væk under hovedkarakteren Susanne, da hun efter 30 års ægteskab med sin mand Karl, mister ham og indser, at han skjulte noget for hende. Susanne kaster sig hovedkulds ud i jagten på at afsløre og finde den elskerinde, hun forestiller sig, at han har haft, men hun kommer også på sporet af sig selv og sine egne fortrængte erindringer.
Romanen sætter spørgsmålstegn ved, hvor meget ved vi egentlig om os selv og vore nærmeste?
I hvor høj grad manipulerer vi med minderne, så de er til at leve med og måske endda kan være nogen, vi er stolte af? Og hvor langt er vi parat til at gå i jagten på sandheden?
Foredraget tager også udgangspunkt i den nyeste forskning om hukommelse og sætter fokus på, hvordan vi husker, og i hvilken grad erindringer er fiktion.
________________________________________
1. og 2. marts 2023
Bevaring af kunst
v/ Signe Dalgaard Zajkovska, konservator ved Bevaringscenter Nord
Kom og hør hvordan en konservator arbejder. Signe er uddannet malerikonservator fra Det Kongelige Akademi og arbejder med bevaring af kulturarv på et af landets største bevaringscentre, der ligger i Vodskov.
Her restaureres malerier, altertavler såvel som kulturhistoriske genstande, så de bliver klar til udstilling på museerne eller magasinering. Men hvad vil det egentlig sige? Er der en flænge i et maleri, kan det restaureres, så det ikke kan ses og maleriernes smukke farver kan befries fra årtiers snavs og smuds. Men en konservator kan meget mere end det.
Signe fortæller levende om de spændende og forskelligartede projekter, hun har været en del af. Bevaringscenter Nord arbejder både for museerne, kirker, institutioner og private, hvis malerier eller andet trænger til en kærlig hånd.
________________________________________
8. og 9. marts 2023
Hvem har du kysset i din gadedør?
v/ Jens Eric Strudsholm, foredragsholder, korleder og musikunderviser
Gennem fortælling, musik og filmklip tegnes et humoristisk portræt af Dirch Passer.
________________________________________
15. og 16. marts 2023
Byvandring med fokus på Street Art i Vestbyen
v/ Inge Vestergaard, guide og formand for Aalborg Guideforening
Aalborg er blevet verdenskendt for sine fine gavlmalerier. Siden 2013 har internationale såvel som danske kunstnere sat deres eget præg på byens mure. Den grå beton er blevet farvelagt.
Vi vil på denne Street Art vandring se på nogle af malerierne, bl.a. malet af duoen Telmo og Miel, den italienske Moneyless og mange flere.
Bemærk – vi mødes kl. 10:00 ved Gåsepigen, Vesterbro 65, 9000 Aalborg
________________________________________
22. og 23. marts 2023
Piano Man
v/ Nicolaj Holmboe, foredragsholder og musikalsk playmaker
Foredraget handler om sangeren og sangskriveren, Billy Joel, der i 1973 for alvor brød igennem med albummet og sangen og ”Piano Man”, som skildrer hans egne oplevelser som bar-pianist i Los Angeles.
Siden er det blevet til en perlerække af pop/rock sange bygget på gode fortællinger og dejlige melodier som fx: Just the way you are, Honesty, New York state of mind og Leningrad. Billy Joel har solgt over 150 millioner albums, spillet et utal af koncerter, og han har 23 Grammy-nomineringer bag sig. I de senere år har han kastet sig over at komponere klassisk musik.
Kom tættere på musikeren, mennesket (på godt og ondt) og historiefortælleren fra New York og oplev de fantastiske sange i et passioneret foredrag.