Skip to content
FOF Højskole

FOF Højskole

FOF Højskole

Det er en fornøjelse igen at byde velkommen til en ny sæson med FOF's Højskole.

19 foredrag, som byder på kultur, personlige fortællinger, musik og ikke mindst fællesskab. 

Højskolerne mødes hver uge enten onsdag eller torsdag kl. 9.30-12.00. Ønsker du hellere at mødes ca. én gang om måneden, så kunne det være, at vores Kulturhøjskole var noget for dig - læs mere om den ved at klikke her.

Husk, der er altid gratis kaffe og the.

Nedenfor finder du programmet for sæsonen 2021/2022, og nederst på siden er der mulighed for tilmelding.

________________________________________

Deniz Serinci
29. og 30. september 2021

Interview med dansk mand og kvinde fra IS
v/ Deniz Serinci

Deniz Serinci har talt med de danske kvinder og mænd fra terrorgruppen Islamisk Stat (IS). Det blev til timelange, dybdegående og ærlige interviews om bl.a. hvorfor de drog i hellig krig, hvad de synes om IS' metoder og 
fortryder de og vil de tilbage til Danmark.
 
________________________________________

6. og 7. oktober 2021
Mød Indianer-Stig
v/ Stig Thornsohn

Kendt fra blandt andet TV-udsendelser og som manden, der koordinerede hævningen af Karsten Ree's ubåd U534 midt i Kattegat. Hør også om hans oplevelser blandt indianere i Canada og dykker ekskursioner sammen med Dynamit-Aage.

________________________________________

John Lorentzen
13. og 14. oktober 2021

Fragmenter fra et politiliv
v/ John Lorentzen

John tager os med rundt i politiets virke fra hans tid i ordens- og kriminalpolitiet. Vi hører om hans tid på Rejseholdet. Samt fra hans tid i flere special afdelinger. 

Vi bliver ført i mange spændende hjørner, bl.a. efterforskning, sporsikring mv. Samt elementer fra den ultimative politiopgave, efterforskning i døde og drab.

Efter foredrage svarer John beredvilligt på spørgsmål.
 
________________________________________

Jan Tvernø
27. og 28. oktober 2021

Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje
v/ Jan Tvernø

Hvad får et helt almindeligt menneske til at forlade sin alt for velbetalte faste stilling i sygehusvæsenet for at kaste sig ud i et usikkert liv som professionel turist på kanten af verden? Det kan du få svar på, når jeg levende, humoristisk og selvironisk fortæller om mine motiver for at opsøge nogle af verdens mindst besøgte afkroge.

På mine rejser har jeg altid stræbt efter at opleve det ekstraordinære. Jeg har altid opsøgt det højeste bjerg, den mest støvede vej, den fjernest beliggende landsby, det højeste bjergpas og andre spektakulære steder. Jeg er typen, der uvilkårligt drejer til venstre fra hovedvejen, hvis sidevejen fortaber sig i horisontens intethed.

Jeg elsker at formidle budskabet om interkulturel forståelse på tværs af åbenlyse forskelligheder. I bund og grund er jorden befolket af helt almindelige mennesker, som har de samme grundlæggende udfordringer, uanset hvor i verden man bor.

Passionen for det bemærkelsesværdige og ekstraordinære rejsemål er en meget stor del af min rejsefilosofi, og er der en plet på et landkort, så kan du komme dertil og eksistere.
 
________________________________________

Stig Ulrichsen
3. og 4. november 2021

John Lennon & The Beatles
v/ Stig Ulrichsen

Stig fortæller om John Lennon og The Beatles. I sit foredrag bringer han tilhørerne helt tæt på John Lennons alt for korte liv. 

Igennem årene har han mødt familie, venner, kærester og musikerkollegaer til John Lennon, og fortæller historien med masser af anekdoter og eksempler på Lennon og The Beatles musik. 
 
________________________________________

Nadia Mansour
10. og 11. november 2021

Om tilgivelse, kærlighed og etiske dilemmaer på tværs af kulturer
v/ Nadia Mansour

Nadia siger:
”Jeg tager afsæt i min tidligere fortælling "Perker piger på kanten", hvor jeg fortalte om, hvordan jeg valgte at flytte hjemmefra, da jeg var 18 år, selvom min muslimske familie forventede andet. Jeg fortalte om, hvor svært det var og fortsat er at stå ved mig selv og egne valg, fordi jeg skiftevis bliver smidt ud af familien og skiftevis bliver inviteret ind i familien. 

Nu fortæller jeg om tilgivelse, kærlighed og svære valg på tværs af kulturer. For når kærligheden er større end religioner, ære og social kontrol, opstår der små lykkelommer, der giver håb. Disse lykkelommer vil jeg dele med jer. Lykkelommer som kan give en styrke til at kæmpe videre, men som samtidig kan vække tvivl. Er familien i gang med at acceptere mig, eller er de fortsat ude på at styre mig? Skal jeg gifte mig muslimsk med min danske kæreste, så jeg kan få flere lykkelommer med min familie? Eller skal jeg holde fast i, hvad jeg selv tror på, og ikke mindst, hvad min kæreste og jeg tror på?

Jeg glæder mig til at fortælle om mine og andre kvinders meget svære problemstillinger på tværs af kulturer, normer og forventninger."
 
________________________________________

Jan Larsen
17. og 18. november 2021

Kina efter Corona - storhed eller fald
v/ Jan Larsen

Kina er kommet ud over corona-krisen hurtigere end alle andre. Men ender det så med Kinas storhed – eller snubler kineserne i deres egen succes? Efter en periode med et uforudsigeligt USA og et svækket EU, har Kina skaffet sig øget indflydelse i stribevis af lande fra Østeuropa til Afrika – og også i FN.

Med journalist Jan Larsens lange indsigt i kinesisk familie- og arbejdsliv, handler det også om kinesernes dagligdag. Både som følge af den hastige teknologiske udvikling, et stressende arbejdsmarked og sociale og menneskelige udfordringer. Emner vi sjældent hører om, men fylder meget i hverdagen. Kineserne har fået større indkomster, men hverken mere åbenhed, politiske reformer, lighed eller bedre menneskerettigheder.
 
________________________________________

Anne Zibrandtsen
24. og 25. november 2021

Europa rundt i VW
v/ Anne Zibrandtsen

Anne Zibrandtsen, leder af FOF Sydøstjylland, fik bevilliget syv måneders orlov fra sit arbejde for at udleve en drøm om at køre på oplevelse i Europa i sit folkevogns-rugbrød fra 1966. Ad små veje, gennem maleriske landsbyer og stoppe dér, hvor hun får lyst til det. Og sådan blev det. 

Kom og hør om, hvad der fik Anne til at købe en gammel bil, sætte den i stand, gøre den rejseklar, få styr på arbejdssituationen, om selve turen, alle de mange nye venskaber og meget mere af det, som mødte hende på sin tur rundt i Europa. 
 
________________________________________

Helge Søgaard
1. og 2. december 2021

Hele vejen fra bank, østfront, rockkoncerter og turisme - til forfatterskab
v/ Helge Søgaard

Helge Søgaard har arbejdet inden for turisme, oplevelsesøkonomi og eventudvikling i idræts- og kulturverdenen. Senest direktør i turismevirksomheden VisitAalborg, hvorfra han blev pensioneret i 2015. Han driver nu rådgivningsfirmaet Søgaard Consulting og skriver bøger om Rold Skov, som udgives på eget forlag Rold Skov Bøger.

Hør Helge fortælle om karrierevalg og ikke mindst brancheskift. Grundholdningen har hele vejen været: Hvis du véd, du kan svømme - så hop bare ud, hvor du ikke kan bunde!
 
________________________________________

Torben Kragh Jensen
8. og 9. december 2021

Degnens forunderlige fortællinger - også i julen
v/ Torben Kragh Jensen

En gammel degn i Vindinge landsbyskoles fjerne støvede fortid har efterladt sig nogle kladdehæfter, der rummer en skatkiste af folkelige fortællinger, som har været inspirationen for disse sprudlende fabler, og i løbet af foredraget vil der komme adskillige smagsprøver på disse. Historierne bliver akkompagneret af egne illustrationer, og der er lagt op til en hyggelig formiddag, hvor Torben vil sørge for at inddrage lidt julehygge i sine mange fortællinger.

Torben Kragh Jensen er født og opvokset i Vindinge Gamle Skole på Fyn, hvor han nu bor igen. Han har i sit arbejdsliv bl.a. arbejdet for Mellemfolkelig Samvirke i Mozambique i 4 år. Nu da han er gået på pension, er han kirkesanger, flygtningevært og forfatter til bøgerne ”Degnens Forunderlige Fortællinger”, der er samlinger af eventyr for alle mellem 9 og 99 år.
 
________________________________________
 
Anders Bilgram
12. og 13. januar 2022

Eventyrligt foredrag
v/ Anders Bilgram

Anders fortæller om Polar Passage 2000 ekspeditionen, hvor vi hører om møder med de oprindelige folk, der bor rundt om Nordpolen og vi ser smukke billeder af naturen krydret med møder med isbjørne, hvaler og sæler. Vi skal dog ikke snydes for Anders' fortælling om den seneste ekspedition til det nordlige Canada.

Sidst men ikke mindst rundes foredraget af med en fortælling om Nordisk Brænderi, hvor Anders i dag producerer eventyrlig spiritus - og mon ikke han byder på et par smagsprøver.
 
________________________________________
 
Robin Haslund Buch
19. og 20. januar 2022

Uden livrem og seler 
v/ Robin Haslund Buch

Robin Haslund Buch – skuespiller ved bl.a. Vendsyssel Teater fortæller om sit liv og sit arbejde - om den kringlede vej til den professionelle teaterverden, via Hjørring Seminarium.

Hør hvordan et klavervidunderbarn kom til at arbejde som skuespiller og kostumedesigner, hør musik og se tegninger fra Robins karriere i dansk teater og hør om det er værd at opgive en fast stilling til fordel for en usikker tilværelse som freelance teatermenneske.
 
________________________________________

Høvsgaard og Harboe
26. og 27. januar 2022

Dannebrog gennem 800 år
v/ Høvsgaard og Harboe

I 2019 fejrede Dannebrog 800 års fødselsdag. Dette fejrer fortællerduoen Høvsgaard og Harboe med at invitere til fortællearrangement.

Gennem otte spændende fortællinger belyses Dannebrogs betydning for den danske folkesjæl igennem de 800 år, der er gået, siden flaget ifølge myten faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i år 1219.

Fortællingerne vil bringe publikum vidt omkring. I krig, til jul, på ferie, på havet og til landskamp; Dannebrog har været allestedsnærværende i al den tid danskerne har kaldt sig for danske. Af samme grund klinger spørgsmålet om, hvad det vil sige at være dansk, med i alle fortællingerne.
 
________________________________________

Jakob Ørnbjerg
2. og 3. februar 2022

De farlige kvinder - Dorthe Jensdatter Kjærulff og Maren Pedersdatter
v/ Jakob Ørnbjerg

Nye historier fra det gamle Nordjylland ved ph.d og kulturhistoriker Jakob Ørnbjerg.

Med udgangspunkt i det bevarede kildemateriale vil dette foredrag tage os 300-400 år tilbage i tiden til troldkvindernes Nordjylland. 

Vi skal møde troldkvinden Dorthe Jensdatter Kjærulff og øksemordersken Maren Pedersdatter, der på hver deres facon satte 1600-tallets Aalborg på den anden ende.
 
________________________________________
 
Kirsten Hüttemeier
9. og 10. februar 2022

Mig og Kirsten Hüttemeier
v/ Henrik Bugge Mortensen

Når navnet Kirsten Hüttemeier nævnes, kommer de fleste uvilkårligt til at tænke på skåneærmer, opskrifter med masser smør og fløde samt ikke mindst TV-serien ”Hüttemeiers Madmagasin”, som i midten af 1990’erne gjorde den kendte madskribent og TV-kok til ren kult.

Manden bag de populære TV-programmer Henrik Bugge Mortensen, tager os med en tur bag kameraet, når han fortæller om samarbejdet med Kirsten Hüttemeier. Et samarbejde, der udviklede sig til et venskab og fire kogebøger bl.a. Kirsten Hüttemeiers biografi ”Mit liv med mad og mennesker”.
 
________________________________________

Nicolaj Holmboe
2. og 3. marts 2022

Højskolesangbogen anno 2020
v/ Nicolaj Holmboe

Vi dykker ned i den 19. udgave af Højskolesangbogen, der udkom i 2020. Den rummer såvel tradition som fornyelse i de 601 sange, der er repræsenteret. Der er kommet 151 nye titler med, mens 122 er gledet ud. Der har været offentlige diskussioner om både til- og fravalg af sange, og flere af medlemmerne af sangbogsudvalget har oplevet trusler i e-mails og personlige breve.

I foredraget lægger musikalsk playmaker Nicolaj Holmboe op til fællessang gennem en række nedslag i nye Højskolesangbog, og samtidig bliver sangene og udgivelsen perspektiveret på forskellig vis.

”Så syng da Danmark, lad hjertet tale…”
 
________________________________________

Niels Moes
9. og 10. marts 2022

Udvikling af Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer 
v/ Niels Moes

Niels tager udgangspunkt i sine mangeårige ansættelser og opgaver inden for natur- og kulturforvaltning, og som danner grundlag for Rebildcentret med fokusområderne kalk, kilder, kunst og kold krig.
 
________________________________________
 
Maria Friis Jensen
16. og 17. marts 2022

Æselvandring
v/ Maria Friis Jensen

Efter en fuldstændig uventet skilsmisse havde jeg brug for at komme væk. Jeg søgte det, som jeg vidste ville gøre mig godt; nemlig fraværet af mennesker, selskab af et dyr samt det at være i naturen. Derfor tog jeg til Spanien, hvor jeg fandt et æsel, Jorge, og sammen med ham vandrede jeg i to måneder gennem det sydlige Spanien til Portugal. 

Det blev en rejse fuld af forunderlige oplevelser. Hver morgen vågnede jeg med en spændt forventning om, hvad dagen ville bringe. Og når jeg om aftenen kravlede i min sovepose, var det med følelsen af at være det mest priviligerede menneske i verden. 
 
________________________________________

Lisbeth Weitemeyer
23. og 24. marts 2022

Marie Grubbe, fra kongelig svigerdatter til afgrund
v/ Lisbeth Weitemeyer

Marie Grubbe var en kvinde, der gik sine egne veje. I dag ville vi kalde hende en mønsterbryder. Hun gik mod strømmen og lod sig føre derhen, hvor hun ville være, da hun var sat fri. For først i friheden kunne hun vælge dét, der var det rigtige for hende. 

Hun blev født i 1643 og ingen kunne vide at, hun skulle blive en af danmarkshistoriens kendte kvindeskikkelser. Med sit rebelske sind og usædvanlige mod, har hun inspireret til nogle af dansk litteraturs perler. Marie var af gammel, respekteret adelsslægt og blev som ganske ung gift ind i kongehuset. 7 år senere blev hun sendt hjem med tak for lån og flyttede ind i barndomshjemmet, Tjele, ved Viborg.

Maries skæbne blev for alvor beseglet, da hun forelskede sig i sin kusk. Hun levede den sidste del af sit liv på Falster. Her døde hun, ludfattig, gammel og glemt. En bevægende historie om ungdommens håb og forelskelse, den voksne kvindes selvstændige vovemod og en gammel, slidt kones sorg og død.