Skip to content

Samarbejde med Dansk Cøliaki Forening

Madfællesskaber og glutenfri oplevelser på aftenskolen

Dansk Cøliaki Forening afholder løbende madworkshops for 18-30-årige med fokus på glutenfri mad i FOF Københavns skolekøkken i Carlsberg Byen. Beate Stengaard Sørensen, som er kendt fra Den Store Bagedyst på DR1, er fast kursusleder og introducerer deltagerne til et antal lækre retter og øser af sin erfaring og idérigdom, når det kommer til glutenfri madlavning. Madkurserne er en del af projektet Ung med cøliaki

Som landets største aftenskole udbyder FOF København op mod 300 madlavningskurser om året. I en tid, hvor takeaway, hurtigretter og måltidskasser er blevet en naturlig del af danskernes hverdag, er et madkursus på aftenskole en god mulighed for at lære at lave mad fra bunden, få ny inspiration og færdigheder i køkkenet samt opbygge viden om gode råvarer og kostvaner.

Dette er især vigtigt, hvis man følger en særlig diæt.

I kraft af samarbejdet med Dansk Cøliaki Forening ønsker FOF København at være med til at udbrede kendskabet til cøliaki til en større målgruppe samt bidrage til at unge med glutenintolerance kan udveksle tanker og ideer om en glutenfri hverdag i nye, positive fællesskaber, hvor god mad er omdrejningspunktet.

Madworkshop for Dansk Cøliaki Forening hos FOF KøbenhavnFoto: Jesper Kristian

Hvad er cøliaki?

Cøliaki eller glutenintolerance er en kronisk, autoimmun sygdom. Når en person med cøliaki spiser noget, der indeholder gluten, opstår en betændelseslignende reaktion, der ødelægger de små fimrehår i tyndtarmens overflade, og tarmens evne til at optage vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer fra maden bliver nedsat. Det kan føre til mangeltilstande og andre symptomer, som f.eks. diarré og forstoppelse, mavesmerter, træthed og vægttab.

Cøliaki kan ramme både børn og voksne og kan bryde ud i alle aldre. Sygdommen er til en vis grad arvelig. Det anslås at ca. 1 % af den danske befolkning lider af cøliaki.

Læs mere om Dansk Cøliaki Forening

Dansk Cøliaki Forening