Skip to content

Al undervisning er midlertidigt aflyst t.o.m. 16. januar 2022

Læs mere her

Om livets facetter

Om livets facetter

Velkommen til denne 32. sæson
Foredragsrække 2021-2022
Tirsdage kl. 14.00-16.00
Tilrettelægger og vært: Mari-Ann Blok
Kulturhuset Kilden

28. september
Tirsdagsanalyse
Peter Mogensen & Michael Kristiansen, politiske kommentatorer, tidl. spindoktorer m.m.
Det populære makkerpar indleder sæsonen med godt humør og bud på, hvad der sker i "det politiske maskinrum". Vi får en aktuel analyse, serveret på underholdende vis af de to skarpe kommentatorer - tæt på kommunalvalg og efter en periode med problemsager i flere partier. Mon ikke der er nok at tage fat på inde fra Christiansborg?

12. oktober
Eventyrshow
Rasmus Krath, professionel eventyrer 

Rasmus Krath har igennem 20 år rejst over hele kloden i en søgen efter menneskets, naturens og geografiens mangfoldighed. Han har fortalt om det i over 1000 foredrag og flere film – eventyret er blevet hans levevej. Nu samler han trådene i dette show – en palet af de bedste og mest afgørende  oplevelser fra rejserne samt beretningen om, hvordan det kan lade sig gøre at leve som eventyrer i dagens Danmark. Vi kommer forbi adskillelige kontinenter, ser landskaber og befolkninger fra det meste af kloden – krydret med inspirerende, faretruende og sjove oplevelser, som Rasmus har haft på sine mange rejser.

26. oktober
Hvis vi ikke taler om det
Leonora Christine Skov, forfatter og litteraturanmelder 

Vi følger op på sidste års foredrag fra bestselleren Den, der lever stille med et foredrag ud fra den nye bog Hvis vi ikke taler om det, der udkom i april. Her fortæller vores gæst om at forfølge sine drømme, selv om fremtiden tegner håbløs, og om til sidst at finde sin plads i verden og opleve, at kærlighed og accept findes i mange former. Om at blive til som forfatter. Om drømmen, modstanden, nederlagene, håbet, hjælpen og sejren. Om den voldsomme skriveproces, når man smider fiktionens forklædninger og skriver om faktiske mennesker, og om de kapitler i sin historie, som hun først har vovet at åbne nu.

9. november
Ansigt til ansigt med vores nærmeste slægtninge
Mogens Trolle, zoolog, pattedyrsforsker og dyrefotograf

Vores gæst fortæller om sine rejser til Asien og Afrika og sin søgen efter møder med verdens mest fascinerende arter af aber og menneskeaber, og hvad der gør dem så specielle. Hans portrætter fanger ansigtsudtryk hos de vilde primater, som afspejler, at de er højt intelligente, har de samme grundlæggende følelser som mennesker og lige så mange ansigtsmuskler til at udtrykke deres følelser med som os. Foredraget er også en rejse ind i vores nærmeste slægtninges sind. Mogens vandt i 2020 prisen for bedste portræt i Wildlife Photographer of the Year med foto af en næseabe fra Borneo.

23. november
Man jager et bæst og fanger et menneske 
Bent Isager-Nielsen, tidl. chef for Rejseholdet og Anne Birgitte Stürup, tidl. anklager hos Statsadvokaten

Vi skal høre en af Danmarks mest garvede drabsefterforskere og en af de mest erfarne anklagere herhjemme fortælle om deres arbejde. Bent Isager-Nielsen har stået i spidsen for efterforskningen af højt profilerede kriminalsager og varetaget overordnede opgaver på operativt og strategisk niveau. I dag er han tilknyttet DR som ekspert. Anne Birgitte Stürup har ført over 100 sager om drab, vold, voldtægt, overgreb på børn samt psykisk syge kriminelle. Flere af disse har resulteret i retshistoriske afgørelser, og hun har skabt respekt blandt kollegaer, forsvarsadvokater og dommere og fået ry som en legende inden for sit fag. 

7. december 
Røverhistorier fra alverdens landeveje
Jan Tvernø, eventyrer og ejer af Happy Lama Travel

Hvad får et helt almindeligt menneske til at forlade sin alt for velbetalte faste stilling i sygehusvæsenet for at kaste sig ud i et usikkert liv som professionel turist på kanten af verden? Det kan du få svar på, lige som du kan høre om Jans motiver for at opsøge nogle af verdens mindst besøgte afkroge. På sine rejser stræber han altid efter at opleve det ekstraordinære - det højeste bjerg, den fjernest beliggende landsby, den mest støvede vej osv. Med egne ord er han "typen, der uvilkårligt drejer til venstre fra hovedvejen, hvis sidevejen fortaber sig horisontens intethed."11. januar Nytårskoncert De tre sopraner fra Det Kgl. Teaters Operakor Vi skal igen fornøje os med sang og musik, leveret af de tre dejlige sopraner Charlotte Meldgaard, Karen Dinitzen og Pernille Bruun fra Det Kongelige Teaters Operakor, akkompagneret af pianist Knud Rasmussen.

11. januar 
Nytårskoncert 
De tre sopraner fra Det Kgl. Teaters Operakor 
Vi skal igen fornøje os med sang og musik, leveret af de tre dejlige sopraner Charlotte Meldgaard, Karen Dinitzen og Pernille Bruun fra Det Kongelige Teaters Operakor, akkompagneret af pianist Knud Rasmussen.

25. januar

Yngre med årene
Bente Klarlund, professor, sundhedsforsker, overlæge på Rigshospitalet 

Bente Klarlund tager os med hele vejen rundt om mennesket – lige fra kost, rygning, alkohol og motion til det videnskabelige faktum, at du faktisk får flere år forærende, når du er en del af et fællesskab og lever dit liv, så det giver mening. Der er utroligt meget, man selv kan gøre for at holde sig rask, og det er aldrig for sent at ændre livsstil. At spise fornuftigt og få rørt kroppen er vigtigt, men opskriften på et langt, sundt liv handler også om at undgå unødig bekymring og have fokus på det, der giver mening: Familie, venner, frivillighed, optimisme, at tro på noget - og ikke mindst - at lade sig begejstre.

8. februar
Jeg lever-tro håb og hård arbejde 
Jesper Vollmer Heick, TV-kok og tidl. køkkenchef for vores dronning

Hvad sker der med én, når ens livsgrundlag pludselig ændres på 3 sekunder? Det var det, der skete for Jesper på en familieferie i Thailand i 2015, hvor et hovedspring bevirkede, at han brækkede nakken, og på et splitsekund fik ændret sit liv ændret på drastisk vis. Kun rent held gjorde, at han ikke blev lam fra brystet og ned eller døde på stedet. Han blev opereret samme nat. Hvad sker der med én, når alt ændres og man må begynde helt forfra med alt. Hvilke kræfter kan man fremtrylle, og hvordan kan man komme tilbage og videre i tilværelsen? Det får vi Jespers svar på. 

22. februar
H.C. Lumbye - en popstjerne i guldalderen 
Henrik Engelbrecht, kunstnerisk konsulent, tidl. musikchef, operadramaturg, studievært m.m.

I 1840’erne står H.C. Lumbye i spidsen for det, der er Tivolis første og største attraktion - orkestret i koncertsalen. Men der er masser af anden musik i haven; seks blæsere spiller fast på karrusellen, Henrik Braunsteins harmoniorkester spiller fejende marcher, og på sangerindepavillonerne spiller de, der ikke kan få arbejde andre steder. Vi hører om tiden, hvor musik af Lumbye,  Strauss og Joseph Lanner var tidens hotteste pop. Om retssagen mellem Tivoli og den etablerede stadsmusikant og hans smuldrende monopol på dansemusik. Og om da direktøren fik tæsk, fordi musikken blev stoppet kl. 23.

Ret til ændringer forbeholdes.