Skip to content
Byvandring København | FOF Københavns Omegn

Guldalderen I København i 1800-tallet

I 1800-tallets København boomede kulturlivet. Der blev digtet, opfundet, malet og skabt skulpturer som aldrig før. Digteren Hans Christian Andersen, videnskabsmanden HC Ørsted, som opdagede elektromagnetismen, maleren C.W. Eckersberg, guldaldermalerens fader og den internationale, antikke skulptør Bertel Thorvaldsen boede alle i København.

Vi begynder turen på Charlottenborg, som blev kunstakademi i 1754. Abildgaard var den store historiske maler og professor. Han underviste bl.a. Bertel Thorvaldsen og Eckersberg. Disse 2 kom til dannede skoler for eftertidens kunstnere.

Vi passerer det Kongelige teater og møder romantikkens far, Oehlenschläger, og tidens smagsdommere på Det Kongelige Teater: Louise og Johan Heiberg.

Gennem en lille tur i det gamle København fortælles bl.a. om tidens styreform: enevælden, de fattiges forhold og borgerskabets dyrkelse af kunst og kunstnere. Vi hører også lidt om Hans Christian Andersen og hans trængsler før han bliver en berømt digter.

Turen sluttes ved Bertel Thorvaldsens museum, en fantastisk tempellignende bygning, der blev bygget specielt til de værker, som Thorvaldsens skænkede København i 1838. Bygningens arkitekt var Bindesbøll og freskoerne på bygningen er skabt af Jørgens Sonne, en lidt overset guldalder maler.

Bertel Thorvaldsen blev ”Danmarks Stolthed” og symbol på demokrati for københavnerne. Kun 11 år senere fik Danmark den frie forfatning og Enevælden blev afskaffet.

Mødested: Charlottenborg. Gården foran Kunsthallen. Nyhavn 2, Kbh. K

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Lørdag 05.10.2024 11:00-13:00 Charlottenborg Jane Isabella Engelund
Jane Isabella Engelund | FOF Københavns Omegn
Turleder

Jane Isabella Engelund

Jane Isabella Engelund blev pensioneret fra jobbet som økonomikoordinater ved Københavns Universitet i 2016. Herefter begyndte hun at arbejde som guide for krydstogtsskibe i København.

Interessen for historie voksede, hvorfor en diplomuddannelse som Turistfører på RUC var oplagt. Efter 4 semestre blev uddannelsen afsluttet på RUC i 2018. Siden sommeren 2016 har Jane hver sommer arbejdet med engelske ture for krydstogtsskibe, bl.a. med besøg på Rosenborg, Christiansborg, Frederiksborg, Kronborg og Roskilde Domkirke.