Skip to content
Sophienholm Landsted og Park | Foto Henrik Egede Lassen

Sophienholm Landsted og park

Sophienholm Landsted og park

Prisen er inkl. kaffe.

Sophienholm blev bygget i slutningen af 1700-tallet (1768-69) af generalpostamt direktør Theodor Holmskjold. I 1790 overtog agent og storkøbmand Constantin Brun stedet og fik det ombygget i streng fransk klassicistisk stil af Joseph- Jacques Brun.  Samme arkitekt omlagde også parken til engelsk landskabspark, hvor der blev opført et norsk hus, en kinesisk pavillon samt et schweizerhus og en portnerbolig.

Constantin Brun og hans hustru Frederikke Brun samlede om sommeren kunstnere og forfattere på stedet. 

I 1882 blev slottet overtaget af bladudgiver Carl Aller, for atter at skifte ejer i 1963, hvor Lyngby-Tårbæk kommune overtog stedet og indrettede det til en kunsthal, med skiftende udstillinger.

Parken er meget smukt anlagt lige ned til Bagsværd Sø, som i dag er et levende kulturhistorisk sted med spor fra havens storhedstid i 1800-tallet, hvor romantikken var den dominerende trend indenfor have/parker. I parken findes haveelementer som vindyrkningsterasserne, Norske hus, Hjertedammen, Sneglehøjen og Pyrmonteralléen, samt Dahliahaven.

Desuden er haven prydes af såvel ældre som helt moderne skulpturer af nogle af landets førende kunstnere så som Hein Heinesen, Hanne Varming, Gunnar Westmand og adskillige andre.

Vi går rundt i parken, høre om denne inkl. haveudsmykningen og selvfølgelig om selve bygningen, dens historie og berømte beboere, samt stedets udvikling fra privat bolig til offentligt kultursted/museum.

Mødested: Nybrovej 401, 2800 Kongens Lyngby