Du har nu mulighed for at udvide dit kendskab til vinene fra Jura – det lille kultdistrikt med unikke druer, stilistisk spændvidde og stigende hype. Smag både "ouillé" og "voile", Savagnin og Poulsard – og forstå, hvorfor Jura er på alles læber lige nu.
Jura er et lille og – for mange – ukendt vindistrikt i det østlige Frankrig, tæt på Bourgogne. Her produceres nogle meget spændende vine, som vinentusiaster og sommelierer på toprestauranter vil gå langt for at smage, og som serveres på Paris – og Københavns – bedste og mest trendy restauranter og vinbarer.
Mange er lidt bange for at kaste sig ud i vine fra Jura, fordi de har prøvet tidligere tiders oxiderede, sherry-agtige "Vin Jaune" (gule vine), men vin fra Jura er i dag meget andet, og faktisk dominerer friske, ikke-oxiderede hvidvine kaldet "ouillé" frem for de oxiderede, der kaldes "voile".
Området er dog lidt af en jungle at finde rundt i. Nogle hvidvine har det karakteristiske, oxiderede præg kendt fra de berømte "Vin Jaune", som nogle elsker og andre elsker at hade. Andre vine er friske og minder om hvid bourgogne og er lavet på bourgogne-druen chardonnay eller den gamle, lokale drue savagnin. Men hvad er op og ned på Jura hvad angår druer, oxidering, vintyper og producenter?
Denne aften smager vi hvidvine på den lokale drue savagnin og den mere kendte chardonnay samt rødvine lavet på de lokale druer poulsard og trousseau. Alle vine er fra tidens mest spændende producenter. Kom og lad dig overraske over (eller få bekræftet), hvor spændende jura-vine er blevet!
Et godt vinglas til eget brug.
Dato | Tid | Sted | Navn | |
---|---|---|---|---|
1 | Mandag 03.11.2025 | 19:00-21:00 | KBH V, Humletorvet | Jesper Hedegaard |
Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks mest erfarne vinforedragsholdere. I september 2012 vandt han som dansk holdleder europamesterskabet i vinsmagning ved et storslået arrangement i Malmø, arrangeret af det franske tidsskrift La Revue du Vin, og i oktober 2013 opnåede samme hold med Jesper som leder sølv i verdensmesterskaberne, afholdt i Bordeaux.
Siden 1988 har Jesper Hedegaard holdt mellem 40 og 80 foredrag om året – hovedsageligt for aftenskoler, men også for virksomheder, vinklubber og andre interesserede – ja selv seriøse vinsmagninger i forbindelse med både polterabends og bryllupper arrangerer han jævnligt!
Interessen startede allerede som 14-årig, hvor han ’tyrede’ Hugh Johnsons lille årbog Vin igennem, og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeaux’ 1855-klassifikation udenad. Mens gymnasievennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med faderen, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning.Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s Danmarksmesterskab i franske vine for par i 1987 – og vandt!
Som 19-årig, nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg, men begyndte året efter at læse jura. I studietiden startede han som 20-årig med at holde vinforedrag på aftenskoler, og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet. Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen.
Hvis han i dag skulle skifte til et fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være som ’Danmarks Robert Parker’, idet han erkender at være så teoretisk og nørdet i sin interesse for vin, at han ikke ville kunne finde ud af at sælge vin. Hans passion er at videreformidle sin store viden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin.
Ved siden af de mange vinforedrag har han siden 1999 arrangeret og været guide på vinrejser til Frankrig – bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône. Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden ajour ved læsning af store mængder vinlitteratur går bl.a. med datteren Isabella, tennis og bøger om 2. verdenskrig.