Skip to content
Vinsmagning hos FOF København

Store vinoplevelser

Dette er foredragsrækken med smagning for både nye og tidligere kursister, der synes, de befinder sig på et vist niveau mht. viden om vin og erfaring med vinsmagning.

Her er muligheden for ekstraordinære oplevelser med smagning af exceptionelle vine, som man normalt ikke selv går ud og køber.

Målgruppen er f.eks. kursister fra tidligere sæsoner – da nye temaer tages op og 'gamle' distrikter, druer og vine tages op på ny og nye årgange, producenter og trends gennemgås. Holdet er også oplagt for deltagere, der har gennemført f.eks. FOFs Vinskole 1 eller Vinskole 2 og vil smage endnu flere vine og få en endnu dybere indføring i vinens verden. Alle vil have stort udbytte af denne foredragsrække med store vinoplevelser.

Over fem aftener smager vi os gennem enkeltområder og udvalgte temaer fra vinens verden. Ved intens og pædagogisk smagning sideløbende med gennemgang af baggrundshistorier, nyeste trends og sammenhængen mellem druer, vinifikation, jordbund, klima og de enkelte slotte, lærer vi for alvor vinen i glasset at kende.

Grundbegreber som 'at blive en dygtigere smager', opbevaring af vin, dekantering m.m. gennemgås løbende. Vi smager nogle af de bedste vine fra områderne – normalt omkring seks forskellige pr. gang.

Denne efterår har vi 5 aftener med vinsmagning:

1. Pommard – kraftfuld rød Bourgogne fra Côte de Beaune

Pommard ligger i Côte de Beaune lidt nord for Meursault og har i mange år haft et ry, som seriøse Bourgogne-entusiaster har set lidt ned på, mens mindre kyndige vinelskere har troet, det var godt – måske fordi det er nemt at udtale. I de senere år er Pommard dog blevet mere velanset blandt eksperter. Tidligere tiders kraftfulde og lidt rustikke vine er gradvist blevet afløst af mere elegante og raffinerede udgaver, efterhånden som yngre og dygtige kræfter har overtaget mange af domænerne.

Vi skal smage seks forskellige Pommard-vine – alle røde, da kommunen kun laver rødvin – fra top-producenter, heraf fire til fem fra nogle af de 1. Cru-marker, som området er kendt for (Pommard har ingen Grand Cru-marker).

2. Rioja – nu også i moderne stil med mindre eller helt uden fadlagring

Det berømte Rioja-distrikt i det nordlige Spanien er kendt for sin fadprægede og krydrede stil, som er et resultat af lang tids lagring af Tempranillo-druer på amerikanske egetræsfade. Nogle elsker denne stil – og andre elsker at hade den.

I de senere år har flere producenter dog bevæget sig i en ny retning og skabt Rioja-vine med mindre fadpræg og mere frugtkarakter. Dette sker i takt med, at nye generationer har overtaget gamle vingårde, og pionerer udefra har slået sig ned i området.

Vi kigger nærmere på denne nye stil og smager nogle af de bedste eksempler – men også enkelte topvine fra de mere traditionelle producenter.

3. Hvid Bordeaux – spændende konkurrent til stor hvid Bourgogne

For 50 år siden blev der produceret næsten lige så meget hvidvin som rødvin i Bordeaux. I dag udgør tør hvid Bordeaux kun ca. 10 % af produktionen, mens 85 % er rødvin og 5 % rosé og dessertvin.

Dengang var den hvide Bordeaux-vin ikke imponerende, men i dag finder man ofte hvidvine i prisklassen 300–500 kr., som kan måle sig med stor hvid Bourgogne – og ofte til en bedre pris.

Hvid Bordeaux er typisk lavet af ca. 70–80 % Sauvignon Blanc (nogle gange 100 %) og 20–30 % Sémillon. De første moderne hvidvine blev skabt i midten af 1980’erne af Château de Fieuzal – som vi bl.a. skal smage vin fra.

Forskellen lå i brugen af nye fade til både gæring og lagring samt omrøring af bundfaldet, hvilket – inspireret af Bourgogne – gav vine, der minder om store hvidvine, selvom de er lavet på andre druer end Chardonnay.

4. Barbaresco – 6 årgange fra top-producenten Sottimano og enkeltmarken “Cottà”

Barbaresco står ofte i skyggen af sin berømte nabo Barolo, men kendere af Piemonte ved, at vinene herfra kan være lige så gode – tænk blot på kultproducenten Gaja, der laver mange store vine fra Barbaresco, men kun én fra Barolo.

Sottimano er en af distriktets absolutte top-producenter, og “Cottà” er en af hans enkeltmarker. Vi skal smage seks årgange i en vertikal-smagning: 2021, 2020, 2019, 2016, 2010 og 2006 – alle udvalgte topårgange.

Flere af vinene har fået hele 95–97 point hos både Vinous og Wine Advocate. Det er en enestående mulighed for at smage og sammenligne stor Barbaresco fra både unge og fuldmodne årgange og blive klogere på, hvornår de er bedst at drikke.

5. Cornas – konkurrent til Hermitage i det nordlige Rhône

Cornas ligger omkring 10 km syd for den berømte Hermitage-høj, hvor nogle af de mest prestigefyldte rødvine fra hele Côte du Rhône kommer fra. Produktionen af Hermitage er lille – blot 140 hektar – og efterspørgslen er høj, hvilket gør vinene meget dyre.

I dag er det svært at finde Hermitage-vine til under 1.000 kr. Men de seneste 10–15 år er vinene fra Cornas i stigende grad blevet betragtet som værdige konkurrenter.

Tidligere blev Cornas-vinene ofte opfattet som rustikke og bondske med hårde tanniner og manglende balance. Men global opvarmning, nye generationer af dygtige vinbønder – eller måske en kombination – har ført til en markant kvalitetsforbedring.

Cornas er et lille distrikt, lidt mindre end Hermitage, og må kun producere rødvin – udelukkende på Syrah-druen. Vinene koster fortsat kun en halv til en fjerdedel af en god Hermitage og er derfor et attraktivt valg for den seriøse Rhône-elsker.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 04.11.2025 19:00-21:00 KBH V, Humletorvet Jesper Hedegaard
2 Tirsdag 11.11.2025 19:00-21:00 KBH V, Humletorvet Jesper Hedegaard
3 Tirsdag 18.11.2025 19:00-21:00 KBH V, Humletorvet Jesper Hedegaard
Se alle Se færre
Foredragsholder

Jesper Hedegaard

Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks mest erfarne vinforedragsholdere. I september 2012 vandt han som dansk holdleder europamesterskabet i vinsmagning ved et storslået arrangement i Malmø, arrangeret af det franske tidsskrift La Revue du Vin, og i oktober 2013 opnåede samme hold med Jesper som leder sølv i verdensmesterskaberne, afholdt i Bordeaux.

Siden 1988 har Jesper Hedegaard holdt mellem 40 og 80 foredrag om året – hovedsageligt for aftenskoler, men også for virksomheder, vinklubber og andre interesserede – ja selv seriøse vinsmagninger i forbindelse med både polterabends og bryllupper arrangerer han jævnligt!

Interessen startede allerede som 14-årig, hvor han ’tyrede’ Hugh Johnsons lille årbog Vin igennem, og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeaux’ 1855-klassifikation udenad. Mens gymnasievennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med faderen, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning.Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s Danmarksmesterskab i franske vine for par i 1987 – og vandt!

Som 19-årig, nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg, men begyndte året efter at læse jura. I studietiden startede han som 20-årig med at holde vinforedrag på aftenskoler, og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet. Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen.

Hvis han i dag skulle skifte til et fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være som ’Danmarks Robert Parker’, idet han erkender at være så teoretisk og nørdet i sin interesse for vin, at han ikke ville kunne finde ud af at sælge vin. Hans passion er at videreformidle sin store viden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin.

Ved siden af de mange vinforedrag har han siden 1999 arrangeret og været guide på vinrejser til Frankrig – bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône. Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden ajour ved læsning af store mængder vinlitteratur går bl.a. med datteren Isabella, tennis og bøger om 2. verdenskrig.