Skip to content
Portræt af Marie Hammer taget af Knud Rasmussen

Seniorhøjskole - Egedal

Seniorhøjskole - Egedal

Edvard Munch og hans tid
Edvard Munch (1863-1944) er en af de største kunstnere fra perioden omkring 1900. I 1890’erne skabte han en række malerier, der er blandt de mest berømte i hele verden. Han var som besat af at male angsten, kvinden, seksualiteten og ensomheden. I sine dybt personlige billeder, der rummer en slags egenartet symbolik, behandler han sine traumer, drifter og de dæmoner, der hele livet synes at hjemsøge ham. Samtidig synes billederne at rumme noget både tidstypisk og almenmenneskeligt. I foredraget undersøger vi, hvorfor denne nordmand har opnået større berømmelse end andre nordiske kunstnere fra hans samtid.

Tea Baark Mairey

Fre. 13. januar 2023

Marie Hammer og Ole Rømer
Marie Hammer rejste på egen hånd jorden rundt efter de mikroskopiske mosmider og benyttede bl.a. en, dengang, kontroversiel og stærkt forkætret teori om kontinentaldrift til støtte for sin forskning. Det var imidlertid ikke helt let for en dengang akademisk uddannet kvinde at komme til orde blandt mange mandlige kolleger. 

Ole Rømer var den første i verden til at måle og hermed bestemme lysets hastighed – ”lysets tøven” som han kaldte det. Foruden at være en genial og fremtrædende astronom, havde han også mange andre hverv, såsom kongens matematicus, direktør for Rundetårn, rektor for Københavns Universitet, politimester og højesteretsdommer.

Preben Hartmann-Petersen

Fre. 20. januar 2023

Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje
Glæd dig til dette foredrag, hvor vi blandt andet kommer ind på, hvordan man tackler sikkerhedslandinger i Papua Ny-Guinea, illegale frokoster under ramadanen i Iran, rejser til lande, som i realiteten ikke eksisterer, mødet med bjerggorillaer i Uganda, udmattelse i godt 7.000 meters højde i Andesbjergene, alvorlige bilulykker på Pamir Highway i Tadsjikistan, anholdelse i La Paz lufthavn, utilsigtet illegalt ophold i Sudan… og meget, meget mere – fortalt på en humoristisk, selvironisk og rigt illustreret facon.

Jan Tvernø

Fre. 27. janaur 2023

Matisse på Statens Museum for Kunst
Der er ofte nogle få enkelte kunstnere, der baner vejen for det nye, som kommer til at ændre malerkunsten radikalt. En sådan kunstner var Henri Matisse. Han var gode venner med Picasso, men også en af Picassos rivaler. Matisse levede over et halvt århundrede præget af krige og store samfundsmæssige omvæltninger. Hans egen datter blev tortureret næsten til døde af Gestapo under 2. Verdenskrig, men Matisse havde blik for skønheden ”En form for paradis”, som han formåede at give kunstnerisk udtryk i en perlerække af kunstværker, som er de rene skønhedsåbenbaringer. Glæd dig til en lystvandring i det smukkeste indenfor malerkunsten.
Mødested: Statens Museum for kunst kl. 13.00

Ellen Tange

Fre. 3. Februar 2023

 


Poul Schlüter og hans tid
Poul Schlüter blev 92 år. Mange husker kun hans regerings triste exit med tamilsagen, men velfærdsdanmark forandrede sig gennemgribende i hans tid. Han lagde grunden til nutidens velstandsniveau – med hjælp fra EU. Foredraget forklarer de store sammenhænge i Schlüters indenrigspolitik og landets økonomi, alt imens verden udenfor ændrede sig dramatisk.

Flemming Ytzen
Fre. 10. februar 2023

Ungdomsoprøret i 1968
1968 er ungdomsoprørets år. Herhjemme kom ungdomsoprøret bl.a. til udtryk i studenteroprøret på Københavns universitet i 1968. I sammenligning med studenteroprøret i Paris og Berlin fik det københavnske oprør et mildt forløb. Vi ser på forudsætningerne med fremvæksten af ungdomskulturen tilbage i 1950’erne med den kolde krig, velfærdsstaten, Ny radikalismen i kunst og litteratur. I 1960’erne slog ungdommens egen musik igennem og den nye ungdomskultur formulerede sin frihedsopfattelse i oprør mod alle autoriteter. I foredraget ser vi på konsekvenserne i 1970’erne, ”det røde årti”. Hvad blev der af ungdomsoprøret? Har det sat sig spor i dag?

Henning Nørhøj

Fre. 3. marts 2023


Paverne i Avignon
Dette er en fortælling om en omskiftelig periode i den katolske kirkes historie: Om pavestolens ”babylonske fangenskab ” i Avignon (1309-1376), og de senere modpaver i Avignon og Pisa under det Store Skisma (1378-1417). Undervejs kommer vi også lidt omkring tempelriddere, den Sorte Død og Umberto Ecos roman ”Rosens navn”.

Peter Ravn Rasmussen

Fre. 10. Marts 2023

Økonomisk kriminalitet

Hør om den økonomiske kriminalitet og heraf følgende sammenbrud i Danmark gennem de seneste 200 år. Vi har fokus på omfattende og spektakulære sager – i såvel erhvervslivet, som i det offentlige. Vi skal på en rejse ind i menneskers magtbegær, drømme, fristelser og bedrag. Der sættes tillige fokus på de ofte store menneskelige og økonomiske omkostninger, som økonomisk kriminalitet har for et samfund. En spændende, rystende og dramatisk 200 års historisk tur fra ludomanen og embedsmanden Christian Birch i 1820 til Britta Nielsen m.fl. i 2020/2021.

Anders Wejrup

Fre. 17. Marts 2023

Fællesforedrag i Portalen. Spinpatruljen
Hvordan sætter man en politisk dagsorden? Hvorfor siger Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen, som de gør? Og hvorfor er det så vigtigt at svare hurtigt og aggressivt på angreb i medierne? Aldrig har det været vigtigere at forstå og bruge medierne. Og aldrig har det været sværere. Noa har en unik baggrund fra orkanens øje i Statsministeriet og toppolitik. I et aktuelt foredrag gennemgår han redskaberne i en spindoktors værktøjskasse og fortæller om sine erfaringer med at håndtere terrorangreb, personsager og en umættelig presse
Mødested: Portalen, Portalen 1, 2670 Greve kl. 14.00-16.00

Noa Redington

Tirs. 21. marts 2023