Skip to content

Seniorhøjskoler B-hold

Seniorhøjskoler B-hold

Fællesforedrag i Portalen

 

Klimaet
Jesper Theilgaard

Hvad sker der for vejret? Det er gået op for de fleste, at vejret – også i Danmark – har ændret sig. Det vidner ikke mindst de talrige oversvømmelser og tørker i de senere år om. Over hele verden er naturen under pres, og spørgsmål om fx havets evne til fortsat at kunne brødføde fisk og pattedyr kan ikke længere nødvendigvis besvares med et ”ja”. En rapport fra FN’s klimapanel peger på, at en klimaændring er i gang, og at menneskets afbrænding af fossile brændsler som kul, olie og gas er den direkte årsag. CO2-indholdet i atmosfæren er højere, end det har været de seneste 400.000 år, og det bør overalt give anledning til bekymring. Hvad er det, der ligger bag disse forandringer, vi ser, og ikke mindst, hvad er risikoen for fremtiden og for vores børn og børnebørn? De mange spørgsmål, som klimaforandringerne medfører, vil Jesper Theilgaard give svar på. I dette foredrag giver han et letforståeligt indblik i den komplicerede klimadebat og kommer også ind på de mulighederne, forandringerne giver.
9. september 2021

I Guds rige
Anne-Grethe Bjarup Riis

Afskåret fra omverdenen i isolation på Rigshospitalet skal Anne-Grethe være mor for sin cancersyge dreng med den umenneskelige viden om, at han kan dø. Hendes ægteskab bliver sat på en hård prøve, familie og venner forsvinder, og bønnerne til Gud bliver ikke hørt. Ensomhed, uretfærdighed og svigt fylder Anne-Grethe og får brudstykker fra en fortrængt barndom til at dukke op i hendes erindring. I Guds rige er en fortælling om menneskelige relationer og om at søge ned i barndommens mørke fortrængninger og møde sig selv. Anne-Grethe Bjarup Riis er kendt for at stå ved sine meninger og for sit medrivende engagement – egenskaber, der altid lyser igennem, også i hendes foredrag.
15. december 2021

Engang var jeg Jesper Skibby
Jesper Skibby

Jesper Skibby blev kendt som den sjove fyr, der altid stod klar med en kæk replik til tv-seere og journalister. Men bag facaden gemte sig en rastløs og usikker dreng, der hungrede efter farens anerkendelse og kæmpede med mindreværdskomplekser, pillemisbrug og præstationsangst. I dette foredrag stiller han selv spørgsmålet: Hvem er Jesper Skibby i virkeligheden? Hvad drev ham til den slidsomme træning og mod målstregen i de store etapeløb? Hvorfor blev han udfordret efter cykelkarrieren? Hvad sker der i hovedet på en topidrætsmand, når han mister sin sport?
30. marts 2022

Program:

 • Ekskursioner

  Blomster i Kunsten – udstilling på Arken                                                 
  Dina Rawat
  Vi kan ikke få nok af blomster! Med deres skønhed, frodighed og duft stimulerer de vores sanser og har en terapeutisk effekt på vores helbred. Vi omgiver os med blomster i vores hjem og bruger dem som symbolske budbringere i de mest følsomme situationer: Når vi udtrykker kærlighed, fejrer og sørger. Blomster er med andre ord dybt integreret i vores liv. Udstillingen viser værker af internationale og danske kunstnere i en bred vifte af kunstneriske udtryk med et tidsligt spænd på 200 år. Mødet mellem den ældre kunst og samtidskunsten skaber rum for refleksion over de historiske rødder, som har formet vores natursyn, og stiller spørgsmål til vores eksistens – nu og i fremtiden. Glæd dig til en forførende udstilling med tankevækkende værker, der rækker fra Anna Syberg og Alfred Larsen til Nathalie Djurberg & Hans Berg og Marc Quinn – og mange, mange flere.

  Mødested: Kunstmuseet Arken, Ishøj.

   

  Slavernes historie i Frederiksdalen - Byvandring                                                   
  Kim Greiner
  Vi skal se på prægtige palæer, pakhuse og andre minder fra tiden, hvor Danmark var verdens 7. største slavenation, og ufattelige rigdomme strømmede til København fra sukkerplantagerne i Dansk Vestindien. Vi ser ”sukkermanden” i Nyhavn og bevæger os ind mod Frederiksstaden, hvor vi skal se på slaveejernes prægtige palæer, som ”Det Gule Palæ” og ”Moltkes Palæ”. Herefter går vi videre til Kvæsthusbroen og Vestindisk Pakhus, hvor vi får historien om slaven Jonathan og de to sorte børn, Victor og Alberte, der blev udstillet i Tivoli. Videre går vi ind i Peter Von Scholtens gård, og vi får historien om grev Schimmelmann og hans overdådige palæ. Undervejs på turen gives et godt indblik i Dansk Vestindiens historie og salget til USA.
  Mødested: Mindeankeret i Nyhavn. Turen varer ca. 2 timer og slutter ved Garnisonskirken.


  Aktuel Kunstudstilling                                                   
  Nette Børkdal

  Her skal vi opleve en aktuel kunstudstilling. Hvilken udstilling bestemmes af Nette og holdet i fællesskab. Nette har dog altid gode forslag til mere specielle udstillinger, hvor vi lærer en masse nyt.
  Holdlederen kontakter Nette Børkdal 2-3 uger før.

 • Foredrag - Del 1

  Færøerne

  Elisabeth Sandell
  Vi tager i dette foredrag på kulturelt strejftog i Færøernes forunderlige, smukke, grønne natur med nedslag på nogle af de 18 øer i Nordatlanten. Færøerne har tiltrukket sig flere og flere turister de seneste år, og som del af det danske rigsfællesskab er der sikkert mange danskere, der i disse coronatider vil vende blikket hertil. På Færøerne blandes historie, sagn og legender med nutiden og skaber, sammen med det omskiftelige vejr, indtryk, som er svære at ryste af sig. 

   

  Poul Schlüter og hans tid

  Flemming Ytzen

  Poul Schlüter blev 92 år. Mange husker kun hans regerings triste exit med tamilsagen, men velfærdsdanmark forandrede sig gennemgribende i hans tid. Han lagde grunden til nutidens velstandsniveau – med hjælp fra EU. Foredraget forklarer de store sammenhænge i Schlüters indenrigspolitik og landets økonomi, alt imens verden udenfor ændrede sig dramatisk.

  Hvad blev der af kommunismen efter Sovjetunionens fald?

  Flemming Ytzen
  Hvad er der tilbage af Marx og Lenin i nutiden, og hvad kom der bagefter i den ”post-kommunistiske” geografi? 30 år efter at vi sagde farvel til den sidste sovjetleder, Mikhail Gorbatjov, gennemgås udviklingen i de fleste russiske nabostater – Øst-og Centraleuropa, Centralasien, Kina og Nordkorea. I stedet for kommunisme har vi fået statskapitalistiske, nationalkonservative diktaturer, om end de indbyrdes er ret forskellige.

   

  En lille kæmpe: Anne Marie Carl-Nielsen

  Birgitte Zacho

  Anne Marie Carl-Nielsen var en af vores mest banebrydende kvindelige billedhuggere. Livet igennem arbejdede hun målrettet og ambitiøst med sin kunst og lod sig ikke bremse af hverken ægteskab eller børn. Hun og ægtefællen, komponisten Carl Nielsen, udgjorde et dynamisk kunstnerpar, hvor der var plads til begges udfoldelse. I dette foredrag ser vi på Anne Marie Carl-Nielsens utrolige karriere og dykker ned i hendes store produktion, der spænder fra indtagende og charmerende dyrestudier til store ryttermonumenter.


  Grundtvig og Kierkegaard – Guldaldertidens modsætninger

  Henning Nørhøj

  Hør om guldaldertidens modsætninger, N.F.S. Grundtvig og Søren Aaby Kierkegaard. Grundtvig var kirkemanden, teologen, pædagogen og salmedigteren, der skabte en kirkelig bevægelse. Kierkegaard var analytikeren, filosoffen og, til sidst, en bidende kritiker af kirkeligheden.

 • Foredrag - Del 2

  Normandiet

  Anders Wejrup

  Mærk historiens vingesus. I dette foredrag skal vi høre om de allieredes invasion den 6. juni 1944, som blev en af grundstenene til Europas frihed. Vi tager på en naturskøn, kulturel, gastronomisk og historisk spektakulær rejse i Normandiet, herunder en tur langs Invasionskysten, Sword, Juno, Gold, Omaha og Utah Beaches. Vi hører om D-dagen; om optakten, dramaet og efterspillet. Vi besøger monumenter, mindesmærker, krigskirkegårde, museer og mange andre spændende steder. Ikke mindst besøger vi den kulturelle perle over alle perler i Frankrig: Mont-Saint-Michel. Kom med på turen og få en fantastisk oplevelse. Det bliver en tur, du aldrig vil glemme.

   

  Økonomisk kriminalitet
  Anders Wejrup

  Hør om den økonomiske kriminalitet og heraf følgende sammenbrud i Danmark gennem de seneste 200 år. Vi har fokus på prominente, omfattende og spektakulære sager – i såvel erhvervslivet, som i det offentlige. Vi skal på en rejse ind i menneskers magtbegær, drømme, fristelser og bedrag. Der sættes tillige fokus på de ofte store menneskelige og økonomiske omkostninger, som økonomisk kriminalitet har for et samfund. En spændende, rystende og dramatisk 200 års historisk tur fra ludomanen og embedsmanden Christian Birch i 1820 til Britta Nielsen m.fl. i 2020/2021.

  Hans Christian Ørsted og Inge Lehmanns revolutionerende opdagelser

  Preben Hartmann-Petersen
  Alle kender Hans Christian Ørsted som H.C. Ørsted, men kun få har hørt om Inge Lehmann. Begge personer opnåede verdensberømmelse. Ørsted med opdagelsen af elektromagnetismen i 1820, og Lehmann med opdagelsen af Jordens indre kerne i 1936. Lehmanns forskerliv lignede på flere måder to andre berømte kvindelige forskeres, idet hun, ligesom atomfysikerne Marie Curie og Lise Meitner, mødte stor modstand fra en mandsdomineret forskerverden.

   

  Værdikamp – om ti værdier, som vi regner for særligt danske

  Henning Nørhøj

  Hvad er danske værdier? Ja, hvad er en værdi? Politikerne i Folketinget kan bruge ordet ”værdikamp”, når det gælder om at finde tilbage til de værdier, som man mener, samfundet skal bygge på. I foredraget gennemgår vi ti værdier: ansvarlighed, demokrati, fornuft, frihed, lighed, næstekærlighed, retfærdighed, sandhed, tillid og tolerance. Hvad er deres baggrund, og hvordan forstår vi dem i dag?

 • Foredrag - Del 3

  Når skandaler og hemmeligheder afsløres

  Thomas Foght

  Ulovligheder, misbrug af skattekroner, spionoperationer og kinesisk indflydelse. Få et unikt indblik i, hvordan store afsløringer bliver til, når graverjournalist Thomas Foght tager dig med bag kulisserne og fortæller, hvordan han arbejder med at afdække de sager, som myndighederne forsøger at mørklægge. Med udgangspunkt i konkrete forløb fortæller han om samarbejdet med fortrolige kilder, håndteringen af hemmelige dokumenter og om den systematiske research, der danner grundlag for de historier, som udfordrer magthaverne. Forvent fascinerende anekdoter og et eksklusivt indblik i en verden, som normalt er lukket for offentligheden.

   

  August oprøret i 1943 – Danmarks skæbnesommer
  Simon Ankjærgaard
  Få fortællingen om de dramatiske og blodige uger, der ledte op til bruddet med samarbejdspolitikken 29. august 1943. Foredraget tager afsæt i en række nøglepersoner, der var helt tæt på begivenhederne på gadeplan, i den illegale undergrund, på Christiansborgs bonede gulve eller i de tyske hovedkvarterer i Berlin og Ulveskansen. Det er en fortælling om et folkeligt oprør, der bredte sig udefra, fra provinsen, og nedefra, fra arbejderne, og som endte med at vælte de politiske skakbrikker i København og Berlin.

   

  På to ben ud af Afrika
  Klaus Ebbesen

  I dag findes der kun ét slags menneske – os selv. I menneskehedens ca. 6 millioner lange udviklingshistorie har derimod eksisteret mindst 20 forskellige slags mennesker. Mange levede side om side. I foredraget fortælles om abemenneskene (Australiphiticus) og de ældste menneskers liv og færden. Vi hører om de uddøde neandertalere og ikke mindst om, hvordan vores egen art, Homo sapiens, lærte at tænke og tale, udvandrede fra Østafrika og underlagde sig hele verden. Vores viden om menneskets oprindelse og udvikling øges hele tiden. Dette foredrag gør status over den nyeste forskning.

   

  Katastrofe!

  Peter Ravn Rasmussen
  I dette foredrag skal vi høre om individets og samfundets oplevelse af katastrofer gennem tiden. Vi lever i urolige tider, og det kan til tider være lidt for spændende, men vi er ikke de første, der har gennemlevet katastrofale oplevelser. Vi skal betragte katastrofale begivenheder (både naturlige og menneskeskabte) i alle størrelser og høre om, hvordan individet og samfundet har reageret på dem. Jordskælv og skibsforlis kan forekomme. Husk sikkerhedshjelm og redningsvest.

 • Foredrag - Del 4

  Ellen Tange
  Øjeblikkets skønhed – om Fynbomalerne

  Med udgangspunkt i den kvindelige fynbomaler Anna Sybergs fortryllende blomsterbilleder kommer vi på en rejse sammen med en af de skønneste og frodigste grupper af malere i Danmark, ”Fynbomalerne”, som levede og arbejdede på Sydfyn omkring år 1900. De var friluftsmalere, som levede i tæt samspil med naturen. De sansede virkeligheden og gengav naturen i en skøn blanding af impressionistisk sansning og realistisk opfattelse af virkeligheden. Fynbomalerne dækker også over et særligt kunstnerisk miljø præget af kunstnerægteskaber, hvor familierne blev gift ind i hinanden, og hvor nogle af kvinderne kæmpede for at fastholde deres kunstneriske løbebane samtidig med deres status som hustruer og mødre. Det er dermed også en spændende kvindepolitisk historie, der fortæller om de kvindelige kunstneres vanskeligheder, ved at fastholde sig, og ikke mindst blive anerkendt, som kunstnere på linje med mændene.

   

  Øl og kunst – Carl Jacobsen og hans Glyptotek

  Tea Baark Mairey
  En af 1800-tallets store industrimagnater og den største danske kunstmæcen er brygger Carl Jacobsen. Han var en lidenskabelig kunstsamler og med indtjeningen fra sit bryggeri, Ny Carlsberg, skabte han en enestående samling af kunst- og kulturgenstande, som blev til Ny Carlsberg Glyptotek. Carl Jacobsen var overbevist om, at kunsten kan forskønne, røre og berige alle menneskers liv. Bryggeren troede fuldt og fast på kunstens pædagogiske betydning, men modsat traditionelle museer mente han ikke, at hverken kunstværker eller museumsgæster skulle tynges for meget af videnskabelige og akademiske systemer. Kunsten skulle tale direkte til den enkelte gæst, hvorfor Carl Jacobsen satsede på værker med stor gennemslagskraft, helst mesterværker og værker med en vis monumentalitet.

   

  Martin Andersen Nexø

  Anne Cornelius
  Martin Andersen Nexø (1859-1954) er en af vores største forfattere, og han er den danske forfatter, der – næst efter H.C. Andersen – er oversat til flest sprog. Han er især kendt for hovedværkerne ”Pelle Erobreren” og ”Ditte Menneskebarn”. Begge romaner er filmatiserede med stort held. Et andet hovedværk er hans fire bind erindringer, og de bliver udgangspunktet for fortællingen om proletardrengen, som blev forfatter. Vi ser nærmere på Nexøs egen livshistorie, på hans baggrund og på de valg, han gjorde sig.Nexø var en offentlig person, som også ytrede sig politisk. Han var erklæret kommunist og bosatte sig i alderdommen i den nye kommunistiske stat, DDR.

   

  I skyggen af Carlsberg

  Elisabeth Sandell

  I skyggen af Carlsberg ligger et gammelt villakvarter. Her skabte tidens arkitekter, kunstnere og erhvervsmænd rammen om det borgerlige familieliv i eget hus med have. Kvarteret er i dag en arkitektonisk perle med mange velholdte huse og haver og en stilhed, som er forbavsende at finde midt i storbyen. Her finder vi også Jesuskirken, som vi håber er åben for besøg.

  Mødested: Valby Station. Turen slutter ved Carlsbergs hovedkontor, Valby Langgade.