
Det er efterhånden et stykke tid siden, at vi sidst har haft Châteauneuf-du-Pape på programmet i FOF København og Nordsjællands Vinklub. Nu tager vi revanche med en spændende smagning af nogle af de bedste prestige-cuvéer i perioden 2010-2020!
Byen og distriktet Châteauneuf-du-Pape har fået navn efter et paveslot, der blev bygget som sommerresidens i 1300-tallet, da pavedømmet flyttede til Avignon i Frankrig. Her boede den franske pave på sit store slot. Men da han syntes, at der var varmt og støvet i Avignon, startede byggeriet af et slot ca. 13 km nord for Avignon, der kunne bruges som sommerresidens. Paven var selvfølgelig for længst død, inden slottet blev færdigt, men vinen herfra blev senere berømt. I dag regnes Châteauneuf-du-Pape for det bedste område i hele det sydlige Côtes-du-Rhône.
Hoveddruen er Grenache. Nogle vine er lavet 100% af denne drue, andre kun 60-80%. De andre druer, der typisk indgår i blandingen, er Syrah, Mourvedre og Cinsault, men faktisk er 13 forskellige druer (nogle af dem hvide) tilladt. Der laves 7% hvid Cháteauneuf-du-Pape, som vi dog ikke smager denne aften. Området er kendt for sin varierede jordbund – mange steder fyldt med sten på størrelse med bagekartofler – og gamle vinstokke, der er medvirkende til den høje kvalitet.
I virkeligheden blev Châteauneuf-du-Pape nok først rigtig god fra 1990'erne og frem, hvor moderne vinifikation og omhyggelighed slog igennem. Områdets vine blev meget efterspurgte, og priserne steg. Særligt den berømte amerikanske vinskribent, Robert Parker, var ansvarlig for dette, da han elskede store, muskuløse vine fra Châteauneuf-du-Pape med 16+% alkohol. Han gav de bedste vine meget høje points på et tidspunkt, hvor de generelt var meget billigere end bordeaux-vine. Châteauneuf-du-Pape havde virkelig en storhedstid i perioden 1998–ca. 2015, hvor mange vine opnåede kultstatus og tilsvarende høje priser. Særligt i Danmark var interessen stor, fordi vi nok endnu mere end andre lande har en forkærlighed for tunge, alkoholrige vine, såsom Amarone. Men boblen brast, og interessen har været nedadgående de sidste 10 år – eller i hvert fald ikke på samme niveau.
Mode og interesser skifter også i vinverdenen, og det er måske blevet tid at genopdage og genbesøge de store vine fra Châteauneuf-du-Pape, der ligesom f.eks. Bordeaux, Bourgogne og Barolo i disse år finder en ny, moderne, mere saftig og lidt lettere stil i vinene.
Til denne vinsmagning skal vi smage en række af de såkaldte prestige-cuvéer, som er en streng udvælgelse af en lille mængde vin, der typisk kommer fra de ældste vinstokke og bedst beliggende vinmarker. Man laver altså en selektion af de bedste druer, behandler dem separat og særlig godt og tager en meget højere pris for vinen end standard-cuvéen eller de andre vine, man laver. Mange af de gode producenter laver tre til fire forskellige kvaliteter.
Vi smager topårgange som 2020, 2019 og 2010 for at vurdere, hvordan kvaliteten og stilen er i de seneste årgange, og vi slutter af med et par vine fra den ældre topårgang 2010 for at få et indblik i gemme-potentialet.
Roger Sabon ”Le Secret de Sabon” 2019. Top-cuvéen fra dette domaine, der laver hele fire forskellige cuvéer, men kun bruger druerne fra de ældste og bedst placerede vinstokke til denne vin. Det er en legendarisk vin, der i årgang 2019 har fået 100 p. af Wine Advocate, ligesom tidligere berømte årgange som 1998 (første årgang) og 2001.
Pégaü Cuvée Reserve 2010. En af de helt store klassikere og navnlig kendt og populær i Danmark takket være en tidligere dygtig importør. Klassisk stil for området med krydderier og ”garrigue” (de vilde urter man finder i Sydfrankrig), krydderier og hest. 2010-årgangen har fået 98 p. af Wine Advocate og regnes for en af domainets bedste nogensinde. Vores foredragsholders yndllings-Châteauneuf, som han har smagt i næsten alle årgange tilbage til 1985.
Janasse Vieilles Vignes 2018. Top-cuvéen fra en af distriktets bedste producenter. Kommer som navnet siger fra udvalgte gamle vinstokke, mange af dem over 100 år gamle, der giver en vild koncentration og en frugt- og port-agtig stil. 97 p. af Wine Advocate.
Clos du Caillou ”Les Quartz” 2020. Domaine Clos du Caillou slog igennem med årgang 1998, og husets to top-cuvéer ”Quartz” og ”Reserve” har siden scoret topkarakterer i de fleste årgange, ofte 95-100 p. Saftig og blød stil med meget frugt og god syre/friskhed, mindre krydret end de fleste andre og en af de mest bourgogne-agtige Chàteauneuf’er, man kan få. 95 p. af Wine Advocate.
Ch. De Beaucastel 2020. Beaucastel er et af de få slotte i området og har længe været regnet for en af de allerbedste producenter, hvad de stadig er. Men med den stærkt stigende kvalitet fra 1990’erne har Beaucastel oplevet stigende konkurrence, hvilket dog siger mere om de andres høje kvalitet. Beaucastel står stadig distancen og er også i dag en målestok for, hvordan stor Châteauneuf-du-Pape skal smage. 95-97 p. af Wine Advocate.
La Ferme du Mont ”Côtes Capelan” 2010. Den mest ukendte producent i dette selskab, der brød igennem med netop årgang 2010. Her i prestige-cuvéen ”Côtes Capelan”, om hvilken den berømte vinskribent Robert Parker bl.a. skrev: ”…a skyscraper-like texture and a full-bodied, layered finish, that lasts for nearly 50 seconds”. Altså en eftersmag på op imod 50 sekunder. Parker gav den 98 p.
Du skal helt sikkert med til denne smagning, uanset om du er ny og nysgerrig på hvad Châteauneuf-du-Pape kan, når det er allerbedst, eller om du var af dem, der drak spandevis af ”Neuf” i 00’erne, men sidenhen måske har mistet interessen og fået smag for andre vintyper.
Medbring 1-2 af dine personlige favoritglas – glasproducenterne anbefaler et syrah-glas.
Prisen er inkl. vin.
Fotos: Wikimedia Commons
Der er ingen hold tilgængelige lige nu.
Kig forbi igen senere – vi opdaterer løbende.

Det er efterhånden et stykke tid siden, at vi sidst har haft Châteauneuf-du-Pape på programmet i FOF København og Nordsjællands Vinklub. Nu tager vi revanche med en spændende smagning af nogle af de bedste prestige-cuvéer i perioden 2010-2020!
Byen og distriktet Châteauneuf-du-Pape har fået navn efter et paveslot, der blev bygget som sommerresidens i 1300-tallet, da pavedømmet flyttede til Avignon i Frankrig. Her boede den franske pave på sit store slot. Men da han syntes, at der var varmt og støvet i Avignon, startede byggeriet af et slot ca. 13 km nord for Avignon, der kunne bruges som sommerresidens. Paven var selvfølgelig for længst død, inden slottet blev færdigt, men vinen herfra blev senere berømt. I dag regnes Châteauneuf-du-Pape for det bedste område i hele det sydlige Côtes-du-Rhône.
Hoveddruen er Grenache. Nogle vine er lavet 100% af denne drue, andre kun 60-80%. De andre druer, der typisk indgår i blandingen, er Syrah, Mourvedre og Cinsault, men faktisk er 13 forskellige druer (nogle af dem hvide) tilladt. Der laves 7% hvid Cháteauneuf-du-Pape, som vi dog ikke smager denne aften. Området er kendt for sin varierede jordbund – mange steder fyldt med sten på størrelse med bagekartofler – og gamle vinstokke, der er medvirkende til den høje kvalitet.
I virkeligheden blev Châteauneuf-du-Pape nok først rigtig god fra 1990'erne og frem, hvor moderne vinifikation og omhyggelighed slog igennem. Områdets vine blev meget efterspurgte, og priserne steg. Særligt den berømte amerikanske vinskribent, Robert Parker, var ansvarlig for dette, da han elskede store, muskuløse vine fra Châteauneuf-du-Pape med 16+% alkohol. Han gav de bedste vine meget høje points på et tidspunkt, hvor de generelt var meget billigere end bordeaux-vine. Châteauneuf-du-Pape havde virkelig en storhedstid i perioden 1998–ca. 2015, hvor mange vine opnåede kultstatus og tilsvarende høje priser. Særligt i Danmark var interessen stor, fordi vi nok endnu mere end andre lande har en forkærlighed for tunge, alkoholrige vine, såsom Amarone. Men boblen brast, og interessen har været nedadgående de sidste 10 år – eller i hvert fald ikke på samme niveau.
Mode og interesser skifter også i vinverdenen, og det er måske blevet tid at genopdage og genbesøge de store vine fra Châteauneuf-du-Pape, der ligesom f.eks. Bordeaux, Bourgogne og Barolo i disse år finder en ny, moderne, mere saftig og lidt lettere stil i vinene.
Til denne vinsmagning skal vi smage en række af de såkaldte prestige-cuvéer, som er en streng udvælgelse af en lille mængde vin, der typisk kommer fra de ældste vinstokke og bedst beliggende vinmarker. Man laver altså en selektion af de bedste druer, behandler dem separat og særlig godt og tager en meget højere pris for vinen end standard-cuvéen eller de andre vine, man laver. Mange af de gode producenter laver tre til fire forskellige kvaliteter.
Vi smager topårgange som 2020, 2019 og 2010 for at vurdere, hvordan kvaliteten og stilen er i de seneste årgange, og vi slutter af med et par vine fra den ældre topårgang 2010 for at få et indblik i gemme-potentialet.
Roger Sabon ”Le Secret de Sabon” 2019. Top-cuvéen fra dette domaine, der laver hele fire forskellige cuvéer, men kun bruger druerne fra de ældste og bedst placerede vinstokke til denne vin. Det er en legendarisk vin, der i årgang 2019 har fået 100 p. af Wine Advocate, ligesom tidligere berømte årgange som 1998 (første årgang) og 2001.
Pégaü Cuvée Reserve 2010. En af de helt store klassikere og navnlig kendt og populær i Danmark takket være en tidligere dygtig importør. Klassisk stil for området med krydderier og ”garrigue” (de vilde urter man finder i Sydfrankrig), krydderier og hest. 2010-årgangen har fået 98 p. af Wine Advocate og regnes for en af domainets bedste nogensinde. Vores foredragsholders yndllings-Châteauneuf, som han har smagt i næsten alle årgange tilbage til 1985.
Janasse Vieilles Vignes 2018. Top-cuvéen fra en af distriktets bedste producenter. Kommer som navnet siger fra udvalgte gamle vinstokke, mange af dem over 100 år gamle, der giver en vild koncentration og en frugt- og port-agtig stil. 97 p. af Wine Advocate.
Clos du Caillou ”Les Quartz” 2020. Domaine Clos du Caillou slog igennem med årgang 1998, og husets to top-cuvéer ”Quartz” og ”Reserve” har siden scoret topkarakterer i de fleste årgange, ofte 95-100 p. Saftig og blød stil med meget frugt og god syre/friskhed, mindre krydret end de fleste andre og en af de mest bourgogne-agtige Chàteauneuf’er, man kan få. 95 p. af Wine Advocate.
Ch. De Beaucastel 2020. Beaucastel er et af de få slotte i området og har længe været regnet for en af de allerbedste producenter, hvad de stadig er. Men med den stærkt stigende kvalitet fra 1990’erne har Beaucastel oplevet stigende konkurrence, hvilket dog siger mere om de andres høje kvalitet. Beaucastel står stadig distancen og er også i dag en målestok for, hvordan stor Châteauneuf-du-Pape skal smage. 95-97 p. af Wine Advocate.
La Ferme du Mont ”Côtes Capelan” 2010. Den mest ukendte producent i dette selskab, der brød igennem med netop årgang 2010. Her i prestige-cuvéen ”Côtes Capelan”, om hvilken den berømte vinskribent Robert Parker bl.a. skrev: ”…a skyscraper-like texture and a full-bodied, layered finish, that lasts for nearly 50 seconds”. Altså en eftersmag på op imod 50 sekunder. Parker gav den 98 p.
Du skal helt sikkert med til denne smagning, uanset om du er ny og nysgerrig på hvad Châteauneuf-du-Pape kan, når det er allerbedst, eller om du var af dem, der drak spandevis af ”Neuf” i 00’erne, men sidenhen måske har mistet interessen og fået smag for andre vintyper.
Medbring 1-2 af dine personlige favoritglas – glasproducenterne anbefaler et syrah-glas.
Prisen er inkl. vin.
Fotos: Wikimedia Commons
Der er ingen hold tilgængelige lige nu.
Kig forbi igen senere – vi opdaterer løbende.