Fredagscafeen er et hyggeligt nærværende fællesskab, hvor du møder andre kulturinteresserede, dygtige og engagerede foredragsholdere, der fører dig rundt om mange facetter i tilværelsen: kunst, historie, etik, personlige skæbner, sang, musik, dannelse og aktuelle samfundsspørgsmål.
6/10 På motorcykel solo fra Hanoi til Saigon ad Ho Chi Minh-vejen
Vi skal høre om Henriks rejse på 2.862 km på motorcykel solo ad Ho Chi Minh-vejen fra Hanoi til Saigon. Vejen følger Vietnams vestlige grænse mod Laos og Cambodja langs den Annamitiske bjergkæde. Vejen er kun let trafikeret og fører igennem noget af Vietnams smukkeste landskab samt områder beboet af Vietnams etniske mindretal.
Henrik Bjørn, antropolog og eventyrer
3/11”Skønheden og udyret”
Amarna-perioden i Egyptens historie
Billedskønne Nefertiti var gift med hulkindede og hulbrystede Akhenaten. Kongeparret var centrale personer i Amarna-perioden, den periode i det 18. dynasti, hvor der blev vendt op og ned på mange ting i det egyptiske samfund. Religion, kunst og magtstrukturer blev omdefineret, hovedstaden blev flyttet. Men hvad var egentlig baggrunden for de gennemgribende ændringer, der trak dybe spor i samfundet, og som tidligere ligefrem er blevet omtalt som Amarna-revolutionen? Få nogle svarmuligheder i dette foredrag.
John Gylling, cand.mag. i historie
8/12 Indvandring til Danmark – hvordan har vi klaret den udfordring?
Der er altid kommet indvandrere til Danmark: hollændere, franskmænd, jøder, russere, polakker, tyskere, svenskere, ungarere og mange andre. Det rejser mange spørgsmål. Hvorfor kom de? Hvordan blev de modtaget? Hvordan fandt de sig til rette? Forsøgte de at blive integreret? Eller var der mange problemer forbundet med integrationen? Hvad er integration? Ja, spørgsmålene er mange, men det er værd at forsøge at besvare dem.
Ole Schramm, forfatter
2/2 X-CCCP - Identitetskriser på Østfronten
Transnistrien, Gorno-Badakshan, Nagorno-Karabakh, Karakalpakstan og Gagausien!
Lyder disse stednavne bekendte og som kandidater til dit næste rejsemål. Vil du vide mere om, hvad der egentlig skete på Østfronten efter Sovjetunionens kollaps?
Tag med på en spændende, humoristisk og levende illustreret rejse fra vores egen østeuropæiske baghave, via Stalins barndomshjem i Georgien til de vanskeligt tilgængelige og barske grænseområder mod Afghanistan og Kina,
Vi dykker ned i historien, og trækker tråde til tiden før 1. verdenskrig for at forstå nutidens spraglede verdenskort.
Jeg tager dig med på en spændende og kontrastfyldt fotografisk rejse i selvudråbte republikker som ingen anerkender, men hvor befolkningen ad snørklede veje kan have fire forskellige pas og ende med at have status som EU-borger, og til autonome regioner som indfører deres egne tidszoner, blot fordi de identificerer sig mere med nabolandet, end det land de officielt er en del af.
Jeg blev på min første rejse i en tidligere sovjetrepublik meget fascineret af den dybe identitetskrise, som de nye nationer stadig gennemgår her ca. 30 år efter Sovjetunionens kollaps.
En identitetskrise som afspejler sig i bizarre forklaringer, tvivlsom historiefortælling, persondyrkelse, evig selvhævdelse, en længsel mod det gamle og glemte konflikter.
Vi kommer forbi både hammer og segl, Leninstatuer, plasticpenge, menneskeskabte miljøkatastrofer og moderne tider med dyre biler, Gucciure og mondæne caféer.
Samtidig skildres også nogle smukke nationer fyldt med gamle traditioner, gæstfrie befolkninger og dramatisk historie.
Jan Tvernø, eventyrer
8/3 Madagaskar – Afrikas mærkelige ø
Madagaskar, jordens fjerdestørste ø. Den blev adskilt fra Afrika og Indien for millioner af år siden. Den er befolket af mennesker af blandet afrikansk, indonesisk og arabisk herkomst. Den er hjem for fem procent af verdens plante- og dyrearter, hvoraf 80 procent er enestående for Madagaskar. Blandt de mest bemærkelsesværdige eksempler på biodiversitet er de mange halvaber(lemurer) og kamæleoner, tre endemiske fuglefamilier, baobabtræet, over 11.000 endemiske plantearter heraf 1000 orkideer, 155 pattedyr heraf 144 endemiske, 384 krybdyr heraf 367 endemiske og 230 paddearter heraf 229 endemiske. Madagaskars unikke dyre- og planteliv gør den til én stor naturpark med halvørken og savanne, frodige bjergområder, hvide sandstrande, jungle og regnskove – en naturrigdom, der ganske enkelt ikke findes magen til andre steder. På grund af øens voldsomme befolkningstilvækst, er det naturbeskyttende arbejde særdeles vigtigt.
Uwe Lindholdt, cand.scient. i biologi og kemi
Værtinde: Lise Andersen