Skip to content
Kulturhøjskolen | FOF Københavns Omegn

Kulturhøjskolen

Kulturhøjskolen

10/1 Trædrejerens kunsthåndværk

Mikkel har de sidste 9 år arbejdet med formgivning af træ med fokus på trædrejning Hans materiale er friskt træ, i form af hele træstammer som han henter i skovene, hvilket betyder at en tørrings proces starter i sammen øjeblik træet fældes og arbejdet påbegyndes. Mikkel arbejder med tørringsprocessen som en aktiv del af formgivning fra start til slut.

Mikkel Karlshøj, kunstner

 

17/1 Kødets pris

Kristian gennemgår det moderne animalske landbrugs påvirkning af vores klima, miljø, biodiversitet, folkesundhed og økonomi.

Kristian Sloth, foredragsholder og debattør

 

24/1 Den hemmelig Kold Krigs skat i Grønland

I 2019 dukke en glemt grønne opmålingsbog op på Rigsarkivet som viste sig at indeholdende de præcise koordinater for to kasser, som i 1952 blev nedgravet i dybeste hemmelighed i Grønland.

De tidlige koldkrigsår var præget af usikkerhed og frygten for en altødelæggende atomkrig.  Dengang var den danske statsgeodæt og officer Jens-Frederik Chantelou chef for en afdeling på Geodætisk Institut. Han var ansvarlig for alle de opmålinger, man skulle bruge for at lave kort over Danmark. I 1952 besluttede han sig for at sende to kasser til Grønland med strengt fortroligt indhold, som kunne anvendes, hvis det blev nødvendigt at genopbygge Danmark fra grunden. Det var vital information om det danske landskab – herunder opmålinger, der lå til grund for kortlægning af hovedveje, kraftvarmeværker, rensningsanlæg og havne, som kasserne gemte på. Chantelou gravede kasserne ned et hemmeligt sted i Grønland, så informationerne ikke faldt i de forkerte hænder, hvis katastrofen skulle indtræffe. 

Flere ekspeditioner havde forsøgt at lokalisere de sagnomspundne kasser, men i 2020 gik den endegyldigt sidste ekspedition mod Grønland i gang med kurs mod de to ’koldkrigskasser’. Ekspeditionen og dens resultater blev efterfølgende til et program i tre afsnit på DR.

Med på ekspeditionen var historiker og arkivar Lif Lund Jacobsen som for første gang vil fortælle hele historie om den hemmelige nedgravning og hvordan danske embedsfolk forsøge at spille kispus med både Sovjet Unionen og USA.

Lif Lund Jacobsen er historiker, forsker og tidligere arkivar i Rigsarkivet.

 

31/1 5.000 timer i streg med H.C. Andersen

I dette intense foredrag vil du komme helt ind bag kunstnere Kasper Købkes prisbelønnede H.C. Andersen-bog, der indeholder meget mere end blot H.C. Andersen-tegninger. Købke har modtaget H.C. Andersen Prisen 2017 og Klods-Hans Prisen 2016 for hans H.C. Andersen eventyrbog, hvor han har inkorporeret omkring 1.000 referencer til bl.a. H.C. Andersens liv, virke og samtid, gennem sine i alt 67 minutiøse tegninger.

Kasper Heron Købke, kunstner og foredragsholder

7/2 Forledt til fronten?

Fra 1940 til 1945 meldte 12.000 danskere sig til at gøre tjeneste i Hitlers nazistiske elitestyrker Waffen-SS. 6000 af dem slap igennem de strenge optagelseskrav og blev optaget. Af dem omkom 2000 i kamp på Østfronten, hvor de tyske styrker udkæmpede en brutal krig imod Stalins Røde Hær. Men hvordan fungerede rekrutterings- indsatsen til Waffen-SS i Danmark og hvorfor meldte danskere sig overhovedet til Hitlers krig? I foredraget ”Forledt til fronten?” sættes der fokus på rekrutteringen til de tyske kamptropper, de propagandistiske virkemidler, der blev taget i brug og ikke mindst de mange danskere, der i sidste ende valgte at træde i tysk krigstjeneste i kampen mod kommunismen.

Christian Aaagaard, historiker

 

14/2 Japans Fotohistorie - fra skepsis til succes
Japans fotohistorie kan spores så langt tilbage som 1848, da det første kamera blev importeret af et hollandsk skib til Nagasaki – imod alle odds, for på det tidspunkt var landet lukket for resten af verden, og al udenrigshandel var forbudt. Da Japan begyndte at åbne sine døre for udlandet i Meiji-Æraen i 1850'erne, begyndte flere kameraer, tilbehør og information om fotografering at strømme ind i landet. Udenlandske fotografer begyndte at besøge Japan og tage fotos – ikke mindst den italienske-britiske fotograf Felice Beato. Med den stigende interesse for fotografering i Meiji-Æraen, åbnede flere og flere japanske fotografer fotostudier, og i begyndelsen af det 20. århundrede begyndte Japans kameraindustri at udvikle sig – så hurtigt, at fotografering snart blev en del af landets kultur. Japanere perfektionerede fotomediet og dets teknologi, så japanske kameraer indenfor få årtier blev altdominerende på verdensmarkedet.

 Foredraget er således japansk historie fortalt gennem kameraets linse – ledsaget af mange fantastiske fotografier – en historie om skepsis vendt til verdenssucces på kort tid. Dermed bliver den Japans fotohistorie til en del af vores verdenshistorie. Jan P. Jessen har været på fotohistoriske ekskursioner i Japan, og foredraget bygger i høj grad på indsigt opnået i Japan.

Jan Pøhlmann Jessen, Cand. mag. i historie / M.A. History

 

28/2 Fra Sputnik til Andreas Mogensen

Der er sket meget siden den første satellit, Sputnik, blev sendt ud i rummet i oktober 1957. Satellitter er blevet meget vigtige for vores moderne samfund og samtidig har ubemandede rumsonder og robotter givet os masser af ny viden om Solsystemet og vi studerer de fjerneste egne af universet med store teleskoper i rummet. Bemandet rumfart har bragt mennesket til Månen og nu er det igen planen at sende mennesker til vores nærmeste nabo i rummet. Vores danske astronaut skal snart på mission i rummet igen og måske får vi også en dag en dansker på Månen. I foredraget vil Michael fortælle om udviklingen af rumfart og rumforskning – fra Sputnik til Andreas Mogensen – og med et kig ind i fremtiden!

Michael Linden-Vørnle, astrofysiker ved DTU Space

 

7/3 De 17 Verdensmål

Foredraget beskriver De 17 Verdensmål og baggrunden for at vi fik dem. Vi skal høre om hvordan verdens regeringer, kommuner og virksomheder arbejder på at finde løsninger på vores fælles globale udfordringer. Derudover skal vi høre om hvordan vi selv – ud og jeg, kan være med til at gøre en positiv forskel i vores egen hverdag, og medvirke til at komme i mål med Verdensmålene.

Camilla Kornerup, cand. mag i spansk og religion

 

14/3 Verdens mindste projekt med verdens største vision"

I verdens fattigste land, Sierra Leone, findes et projekt med en kæmpe vision, der har direkte forbindelse til Danmark. Projektet er Masanga hospitalet med 170 medarbejdere, der årligt behandler 12.000 patienter, uddanner sygeplejersker, fysioterapeuter og kirurger. Visionen er langsigtet bæredygtighed med fokus på mennesker og miljø, sikring af adgang til basale sundhedsydelser og uddannelse og derigennem at skabe udvikling.

Forbindelsen til Danmark er projektets stifter, speciallæge Peter Bo Jørgensen, som denne formiddag vil fortælle om det store og spændende arbejde med at realisere visionen.

Peter Bo Jørgensen, Projekt stifter

 

21/3 Rejs med til verdens ende

Mission Aviation Fellowship (MAF) har flybaser i 27 udviklingslande, hvorfra vores 123 fly flyver ud til isolerede egne af verden. MAF blev grundlagt for over 75 år siden af kristne piloter, der havde gjort tjeneste under 2. verdenskrig, som ønskede at bruge deres evner til at skabe fred fremfor krig. Siden har organisationen udviklet sig til verdens største humanitære flyselskab, som støtter udviklingsarbejde, sundhedsfremme, mission og nødhjælpsarbejde i verdens fattigste og mest utilgængelige områder. 

MAF Danmark er den danske afdeling af Mission Aviation Fellowship, som oplyser om og samler midler ind til arbejdet, samt udsender danskere til de internationale flybaser. 

Lars Fuglsang

 

28/3 Udbryderkongen Carl August Lorentzen

Foredraget om Carl August, udbryderkongen, der formåede at gøre juledagene i 1949 en smule ekstra krydrede ved at forsvinde fra Horsens Statsfængsel, via en 18 meter lang tunnel, er spændende underholdning med ord, billeder og video. Et levende foredrag som giver et godt indblik i en usædvanlig persons liv.

Jan Patrick Skaarup, forfatter