Skip to content
Taghaverne og Engholmene

Taghaverne og Engholmene

Sydhavnen er udpeget til et af de nye markante områder, der er med til at tegne fremtidens hovedstad – og forvandlingen fra industrihavn til venlige kvarterer med kanaler og ny stjernearkitektur er allerede i fuld gang.

Vi mødes på Dybbølsbro lige nedenfor Bjarke Ingels originale Kaktus Towers. Herfra bevæger vi os op på det spektakulære tag ’Bymilen’: et enormt parkstrøg på taget af det nyåbnede City IKEA samt flere andre bygninger. Herfra kan vi se den nyåbnede fjernbusterminal, den nye skole i Kødbyen, kæmpeprojektet ’Postbyen’, Kalvebod Brygge Skybrudstunnel og det 10.000m2 store hul som stadig mangler, førend vi kan gå på tagene hele vejen fra Sydhavn til indre by.

Vi passerer Fisketorvet, som fordobles i størrelse i disse år. Dernæst Havneholmen med Allerhuset der er smukt, men slet ikke fungerer som moderne byrum. Vi hører om Bryggebroen, Islands Brygge, Havnestaden, Gemini Residence og skulpturgruppen ’En rigtig Dansk Familie’ af Gillian Wearing der med sin placering ved havnens gamle Tømmergrav, både spejler sig i de mange idylliske husbåde såvel som i de dyre og moderne lejligheder, der ligner noget fra middelhavsområdet. 

Vi passerer Engholmenes ’The Private Island’, Sivholm, der med sine milliondyre rækkehuse og egne bådbroer ligger som en smuk ø med vand omkring sig. Vi hører om det nyistandsatte pakhus fra 1920, foran hvilket Egon i filmen ’Olsen-bandens sidste bedrifter’ blev sænket i havnen med cigar i munden. 

Vi passerer H.C. Ørstedsværket og har frit udsyn til HF Nokken, Havnevigen og Havne Bryggens nye spektakulære tvillingetårne ’Sirius’, der med tiden skal vokse sig helt grønne. Vi hører om den politisk vedtagne cykelbro, som netop på dette sted skal forbinde Sydhavn med Islands Brygge, og som hele bydelen tilsyneladende er imod. Vi slutter turen ved det ikoniske »Druknehus« fra 1923, som er en pumpestation men måske også har fungeret som opbevaringssted for druknede. Huset er genopstået på havnekajen efter at være skilt ad og flyttet. 

Værd at vide
Samlet distance: Ca. 2 km. Turen afvikles i normalt gangtempo.
Mødested: Dybbølsbro under Kaktus Towers.
Slutsted: Lyngholm få hundrede meter fra Havneholmen og diverse bus og tog.
Varighed: Ca. 2 timer 15 minutter.

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Torsdag 19.09.2024 17:00-19:15 Dybbølsbro under Frederik Lindskov
Frederik Lindskov | FOF Københavns Omegn
Turleder

Frederik Lindskov

Frederik er uddannet i kunsthistorie (2001) og filosofi (2009) fra Københavns Universitet. Han har siden 2003 forstået flere og forskelligartede undervisningsforløb. Han har været billedkunstlærer på Københavns Tekniske Skole og operaguide hos Dania Rejser, og er sidenhen blevet fast foredragsholder og omviser hos FOF og i privat regi. Frederik underviser i kunst, filosofi, arkitektur og innovation og er gennem årene kommet tættere på en forståelse af, hvad en god formidlingspræstation kræver: nemlig en idé, en drejebog, grundig forberedelse, gode og spændende præsentationer og et godt og smittende humør ved selve formidlingen.