Skip to content
FOF Sønderjylland Foredrag Fremtidens rumrejse rumraket der letter om natten

Fremtidens rumrejser

Et tryk på en knap, og vi befinder os på den anden side af Mælkevejen. I mange science fiction-film er der nærmest ingen grænser for, hvor langt vi kan komme på et splitsekund ved at rejse i ”hyperrummet” eller bruge ”warp drive”.

Selv om der langt hen ad vejen er tale om fri fantasi, så er der ingen tvivl om, at almindelige raketter er uegnede til en rejse til selv de nærmeste stjerner.

I foredraget vil astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space fortælle om, hvordan vi kan sende mennesket på den ultimative odyssé – rejsen til stjernerne.

Information

  • Dato 03.05.2024-03.05.2024
  • Adresse Kasernen
    Gerlachsgade 5
    6400 Sønderborg
  • Lokale Lokale 223-229 - Stort mødelokale
  • Bemærkninger Ved foredrag er tilmeldingen bindende med det samme, og billetprisen kan ikke refunderes. Ved betaling modtager du en kvittering, der gælder som din billet.

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Fredag 03.05.2024 09:30-11:30 Kasernen Michael Linden-Vørnle
FOF Sønderjylland Michael Linden Vørnle

Michael Linden-Vørnle

Michael Linden-Vørnle har siden 2013 arbejdet som astrofysiker og chefkonsulent ved Institut for Rumforskning og teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space). Her arbejder han netop nu på opbygningen af et tværfagligt forskningscenter på DTU Space med fokus på rumsikkerhed (Space Safety). Rumsikkerhed handler grundlæggende om at forstå, følge og håndtere trusler fra rummet så som effekterne af udbrud på Solen (rumvejr), asteroider og kometer, der kan ramme Jorden samt menneskeskabte objekter i rummet – herunder rumskrot.
Han arbejder også med, hvordan satellitter og droner kan anvendes til bedre overvågning og kommunikation i Arktis og han er leder af DTU Space DroneCenter, der koordinerer og faciliterer forskning i og anvendelse af droner og droneteknologi samt udvikling af autonom infrastruktur.
Desuden har i mange år været tilknyttet den europæiske satellitmission Planck, der fra 2009 til 2012 lavede de hidtil mest detaljerede kort over eftergløden fra universets fødsel - det såkaldte Big Bang. En anden væsentlig interesse er eftersøgningen af liv i universet. Særligt mulig kontakt med intelligente civilisationer er i fokus. Hertil kommer innovativ udvikling og anvendelse af rumteknologi – ”New Space”.
Michaels interesse for rummet blev vakt den 18. april 1982, hvor han var blevet konfirmeret. En af gaverne var en stjernekikkert og da han denne aften ved et rent tilfælde så ringplaneten Saturn gennem teleskopet var hans rejse mod et liv med astrofysik og rumforskning begyndt!