Tag med en dag ind i plantefarvningens forunderlige verden - et grundkursus for nybegyndere
At farve sit eget uldgarn med naturens planter er som et Kinderæg:
-først glæden ved at indsamle planterne, mens man nyder naturen
-der efter hele processen med at farve, og ikke mindst at se resultatet fra farvegryden
- og sidst glæden ved ens eget helt unikke garn, mens man sidder med sit hækle-eller strikketøj, og nørkler løs en mørk vinteraften
På kurset vil der både indgå teori og arbejde i praksis, og du vil kunne farve garn nok til at du enten kan strikke eller hækle et sjal ( ca. 150 g )
Før garnet kan komme i gryden skal de klargøres og som hovedregel alunbejdses. Du vil få indblik i hvordan dette gøres, så du selv kan gøre det når du kommer hjem.
Jeg medbringer bejdset uldgarn på bestilling, men du kan også selv medbringe dit eget garn, som helst skal være både alunbejdset og lagt i blød i vand. Regn med at kunne farve 3x50 g garn.
Selve farvningen vil dels ske i et allerede tilberedt farvebad, og i et par farvebade, som vi selv sætter over sammen, så du ved hvordan du skal gøre derhjemme.
Vi skal snakke om forskellige metoder at farve på, om overfarvning og efterbehandling af garnet- og så er det altså bare superhyggeligt at gå og passe en farvegryde sammen mens man gør mere garn klar, ordner flere farveplanter, snakker om opskrifter, kommer med gode råd, både gode og dårlige erfaringer, og får ny viden.
Medbring:
madpakke, gummihandsker, en spand, en saks, et nøgle ufarvet bomuldsgarn til bindetråd, evt.alunbejdset garn, samt gerne både en notesbog og blyant (eller du kan vælge at bruge din mobil til noter)
Kom i praktisk tøj, da vi skal være ude under halvtag.
Dato | Tid | Sted | Navn | |
---|---|---|---|---|
1 | Lørdag 27.09.2025 | 10:00-14:00 | Købmandsgården/Bülow Sdbg. | Mette Juhl Petersen |
Oprindelig er jeg uddannet beklædningshåndværker med speciale i kjoleskrædderi, og faglærer indenfor beklædningsområdet.
Senere har jeg uddannet mig til folkeskolelærer og skolebibliotekar. Nu har jeg sluppet Folkeskolen og underviser bl.a senhjerneskadede voksne i sund mad med én hånd, udover at jeg har forskellige hold hos FOF. Mit interesseområde spænder lige fra at være i køkkenet og få inspiration til plantebaseret mad, til det at arbejde med selvforsyning i det små, både i teori og i praksis.
Jeg bor på Broagerland , hvor det, der startede som dyrkning af grønt i en almindelig lille landbohave da vi flyttede herud for 16 år siden, kom til også at omfatte en jordlod på naboens mark, og over årene har udviklet sig til at have fokus på en højere grad af selvforsyning.
Jeg er så heldig at være både kone, mor, svigermor, farmor og mormor til en voksende flok af madglade mennesker i mit liv..
Have har jeg haft, i skiftende omfang, lige siden jeg var barn.
At dyrke jorden betyder meget for mig og det er specielt nogle af de gamle frøsorter, der interesserer mig, jeg er ivrig Frøsamler i foreningen Frøsamlerne, der bevarer gamle danske sorter. Og det kan jeg så fortælle meget mere om i et par timer eller mere!
Alt det jeg dyrker ender i vores køkken, hvor der koges, syltes, henkoges, fermenteres, tørres mm. så vores husholdning er så selvforsynende som muligt, dels det er vigtigt for mig dels at vide hvad det er vi putter i munden, dels er jeg optaget af hvordan de gamle sorter igen kan finde anvendelse i en moderne husholdning. Det gælder f.eks.tørreærter og –bønner, som kan dyrkes lokalt.
I køkkenet har jeg opholdt mig siden jeg var barn, hvor jeg har kigget min mormor og min mor over skuldrene. Som voksen har jeg arbejdet i forskellige køkkener, og madglæden er et vigtigt omdrejningspunkt, også når vi mødes i familien. Det er altid godt at samles omkring et måltid mad, både med nogle man kender og nogle, som man lige har mødt !
Jeg er nysgerrig af natur, og optaget af naturen, hvilket afspejles i mine fritidsinteresser, som spænder fra alt fra plantefarvning af garn, farvet med planter der ofte er indsamlet på mine gåture, til læsning af faglitteratur om havebrug.
Min viden og nysgerrighed deler jeg gerne med andre, også dig, uanset om det handler om mad, have eller noget helt andet. Og det uanset om du er begynder og uerfaren indenfor området, eller er ligeså nørdet, og erfaren, som mig!