Skip to content
Tilmelding til nyhedsbrev
Tag jagttegn i FOF

Naturen som redskab

Naturen som redskab

Naturen som redskab

Naturen tvinger os til at være sårbare og forholde os til os selv.

Vi har talt med Stine Hessellund der er 42 år og uddannet psykoterapeut og naturterapeut, mindfulness instruktør og tidligere pædagog.

Hun giver os nogle bud på, hvordan vi kan bruge naturen til at blive klogere på os selv og samtidig opleve os selv fra nye vinkler. 

Tag kontrollen tilbage

”Når jeg er ude i naturen med andre, så handler det om at komme ned i gear. Det er det, naturen giver os,” fortæller Stine Hessellund, der er outdoor-underviser. ”Udenfor er der højt til loftet, så her er plads til at være glad, vred, ked af det eller hvad man nu har i sig.” 

 

 Stine inviterer kursisterne på shelter- og vandreture med særligt fokus på, at vi også forholder os til os selv igennem forskellige øvelser og samtaler.

 

”Naturen får det legende og skabende frem i os, hvor vi får sanserne i spil og så er kroppen også god til at huske. Det kan f.eks. være duften af lavendel, der får dig til at tænke på mormors gamle hyggestue. Når vi går ud i naturen, går vi ud af forestillingerne og oplever det i stedet med hele kroppen.”

 

Det er netop det at komme ned i kroppen og mærke efter, der er det væsentlige for Stine.

 

”Det handler om at tage kontrollen tilbage. Vi går måske ud og finder stor sten, som du putter tankemylderet ned i. Her kan du mærke den fysisk. På den måde kan man fysisk skille sig af med det, der fylder. Når man tømmer skuffen, med alt det man ellers har haft lukket inde, og rent faktisk forholder sig til det, så får man ro til at komme videre og finde en ny vej.” 

 

Naturen kan fortælle dig, hvem du er

Ifølge Stine er naturen rigtig god til at spejle sig i og fortælle om os selv ud fra. Noget som hun også benytter på sine vandreture og shelterture.

”Du kan have det her træ, hvor rodnettet kan symbolisere dine værdier, stammen er så måden du lever på og kronen med bladene, bliver den energi, du sender ud. Så jeg bruger naturen meget konkret og symbolsk til at tale ud fra.” Siger Stine og fortsætter: ”Vi tager det ud af hovedet og gør det håndgribeligt, så man faktisk kan se, hvad problemet består af og hvordan man skal forholder sig til.”

 

 Det er netop for Stine en af de helt store forskelle fra at tage hul på de svære samtaler i det fri og inde i et lukket lokale.

 

”Ude i naturen kan man balancere over en stamme, og så kommer der lige pludselig en gren, man også skal over, så her kan man sætte det i forbindelse med noget konkret. I et rum er det kun forestillinger.”

 

Hvorfor skal man tage med dig ud i naturen?

”Rygklappere har vi ofte nok af, så man mangler nogen, der forholder sig til en. Her kan jeg være den, der tør prikke lidt til kursisterne med mine undrende spørgsmål,” fortæller Stine, men der er dog et særligt formål med de spørgsmål, hun stiller. ”På mine forløb kysser vi overfladen og tager hul på det, der fylder. Vi starter i de små og ser, hvor det kommer hen.”

For Stine handler det i høj grad om, at vi kan mærke, hvem vi er og netop det mener hun, at naturen hjælper med.

 

”En ting er at finde mad, lave ild og finde ly, men når man så har klaret de ting, så skal man også kunne være alene med sig selv og det er det vi prøver på mine ture."

 

Ved disse ture afhænger øvelserne meget af sammensætningen af holdet og de mennesker der er med. To ture er derfor aldrig ens. Det kræver især også en stor værktøjskasse, som Stine heldigvis har.

 

”Modsat en yogatime kan jeg ikke planlægge mig ud af det, for jeg ved aldrig, hvilke mennesker der kommer og hvad de har med. Det kan godt være, jeg har en masse virkelig gode øvelser ved vandet, men hvis en af kursisterne hader vand, så er jeg jo nødt til at finde en anden vej og det er det, der opstår intuitivt, når man er i naturen. Det er derfor vigtigt at mine deltagere ved, at her står en, som ikke vælter. Uanset hvad det er, så står jeg fast og skaber rammen og trygheden til mulig udvikling.”

 

Naturen kan gøre meget mere for os end vi går og tror. Vil du inspireres til at bruge naturen mere end du gør? Så kan du udforske vores forskellige tilbud indenfor friluftsliv og aktiviteter i naturen her.

Savner du at få mere indsigt og viden om dig selv? Så kan du se vores aktuelle kurser og arrangementer om personlig udvikling her.