Skip to content

Kultur- og kirketure

Kultur- og kirketure

En dejlig dag i Sorø - torsdag den 8. september 2022 - afgang kl. 09.00 - Mødested: Brøndbyøster Station, Nygårds Plads siden
Sorø by er en oase beliggende i en af Sjællands skønneste egne. Her vil vi besøge den smukke Sorø Klosterkirke og det gamle, legendariske Sorø Akademi. Kirkebyggeriet gik i gang ca. 1165 og var sammen med Sct. Bendts kirke i Ringsted den første kirke, der blev bygget i ”bagte sten”, nemlig teglsten. Kirken har gennemløbet utallige restaureringer, siden kunsthistorikeren N.L. Høyen i 1867 udpegede Sorø Klosterkirke som den romanske bygningskunsts hovedværk i Danmark. Også vi vil møde en kirke, der fremstår helt nyrestaureret. Kirken ligger i dag, som en del af Akademiet, hvor den middelalderlige klosterport er adgangsvejen. Sorø Akademi fungerer i dag, som et alment gymnasium med 640 elever, hvoraf 140 bor på skolens kostskole. Vi vil blive præsenteret for Akademiets historie, både før og nu. Vi skal høre om både en moderne dagligdag og om de gamle traditioner, der stadig holdes i hævd. Om lærere fra fortiden, hvis navne vi kender den dag i dag, f.eks. B.S. Ingemann, Carsten Hauch og Peter Heise, (komponisten der fungerede som sanglærer). I 1800-tallet var Sorø et kulturcentrum i den danske guldalder. Store personligheder som N.F.S. Grundtvig, H.C. Andersen, og Bertel Thorvaldsen gæstede ofte Akademiet. Frokost på et hyggeligt sted.
Roskilde Domkirke - fredag den 30. september 2022 kl. 10.00 - Mødested: Domkirkens hovedindgang
Vi bliver vist omkring i Domkirken, hvor vore konger og dronninger er begravet. Hvorfor ligger Danmarks vigtigste kirke her, og hvordan har den fået royal status? Hvorfor er den udnævnt til Verdensarvsminde af Unesco? Vi vil få fortalt om kirkens 1000 års historie, bygningen og dens indretning gennem de mange år, og vi går en rundtur i kirken, herunder kapellerne, for at ”hilse” på de enkelte monarker.
I kirkekunstens tegn - foredrag med powerpoint - fredag den 4. november 2022 kl. 10.00 - Mødested: Kulturhuset Kilden

Kunstkritiker Lisbeth Bonde vil fortælle om kunst og indvie os i, hvordan man kigger på kunst, og hvad kunst i det hele taget er. Fokus er især lagt på kirkekunst og på kunstnere som Per Kirkeby, Hein Heinsen, Arne Haugen Sørensen, Bjarke Regn Svendsen, Sophia Kalkau og mange, mange flere. I pausen serveres kaffe/te og kage.