Skip to content

Vi er ved at gøre efterårssæsonen 2025 klar, og der kan derfor mangle informationer nogen steder. De kommer hurtigst muligt, men kan du ikke vente, er du meget velkommen til at sende os en mail på sonderjylland@fof.dk. Den vil blive besvaret hurtigst muligt. Vi har en del sommerhold der er startet op, hvis du vil med, kan du sagtens nå det.

Tilmeld nyhedsbrev
kursus i fermentering hos FOF Sønderborg

Fermentering

Min mormor og min mor har altid syltet, bagt og lavet mad fra bunden, hvilket jeg selv har været så heldig at få med mig ved at kigge dem over skuldrene og senere bl.a. har læst meget mere om og deltaget i kurser i.

For mig har det altid været helt almindeligt at "gemme sommeren på glas", om det så var jordbærrene fra haven, brombærrene fra hegnet, agurkerne fra drivhuset eller overflod fra andres haver.

Konservering er mange ting, og de seneste år er der kommet fokus på mælkesyrefermentering, som vi skal arbejde med på dette kursus.

Du får dine glas med bl.a. fermenteret kål med hjem.

Alt foregår på et niveau, hvor alle kan være med uanset forudsætninger i et køkken.
 

Opskrifterne er som regel nye fra gang til gang, med enkelte undtagelser, så selvom du har været med på et tidligere hold vil der være mulighed for at hente yderligere inspiration denne gang. Opskrifterne følger så vidt muligt sæsonens råvarer.
Der vil både indgå teori og praksis i undervisningen, samt være rig mulighed for at smage på de forskellige retter, som vi frembringer. Vi spiser sammen til sidst.
Du får opskrifterne fra kurset med hjem, de er efterfølgende lige til at gå til hjemme i dit eget køkken.
Det hele foregår i det lille hyggelige køkken på Købmandsgården i Gl. Dybbøl (den tidligere Bülowskole i Sønderborg).

 

Materialer
Der må forventes udgifter til råvarer på ca. 50 kr. pr gang alt efter sæsonprisen.

 

Medbring

Skærebræt, en stor "Margretheskål", en god stor kniv, 2-3 glas med patentlåg, meget gerne allerede vaskede og skoldede, så der ingen sæberester er (0,3-0,5 L er passende til inspirationsportioner) forklæde, viskestykke og en karklud.

Særlige hensyn:
Der er plads til at tage særlige hensyn på dette hold.

Køkkenet er indrettet med hæve-sænkeborde, der er specielle arbejdsstole med indstilling bl.a. af sæde og ryg.

Der er adgang til køkkenet via rampe og der forefindes handicaptoilet.
Har du udfordringer der gør, at du har behov for at der bliver taget særlige hensyn til dig, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet ved tilmelding, så kontakter underviseren dig inden holdstart for at aftale nærmere. Du vil samtidig bliver bedt om at skrive under på en hensyntagende erklæring (det er på tro og love og kræver ikke lægeerklæring).

Information

  • Dato 28.10.2025-28.10.2025
  • Adresse Købmandsgården/Bülow Sdbg.
    Palmose 14
    6400 Sønderborg
  • Lokale Køkken
  • Bemærkninger Bemærk, at råvarer som udgangspunkt ikke er indregnet i kursusprisen. Denne vil derfor skulle afregnes direkte med underviseren efter hver mødegang. Så vidt muligt oplyser vi om forventet udgift til råvarer på hjemmesiden. Er den ikke oplyst, er du velkommen til at kontakte os. Det kan være en god idé at medbringe et forklæde til vores madlavningskurser.

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 28.10.2025 18:00-21:00 Købmandsgården/Bülow Sdbg. Mette Juhl Petersen
Mette Juhl Petersen underviser i plantebaseret kost hos FOF Sønderborg

Mette Juhl Petersen

Oprindelig er jeg uddannet beklædningshåndværker med speciale i kjoleskrædderi, og faglærer indenfor beklædningsområdet. 
Senere har jeg uddannet mig til folkeskolelærer og skolebibliotekar. Nu har jeg sluppet Folkeskolen og underviser bl.a senhjerneskadede voksne i sund mad med én hånd, udover at jeg har forskellige hold hos FOF. Mit interesseområde spænder lige fra at være i køkkenet og få inspiration til plantebaseret mad, til det at arbejde med selvforsyning i det små, både i teori og i praksis.
Jeg bor på Broagerland , hvor det, der startede som dyrkning af grønt i en almindelig lille landbohave da vi flyttede herud for 16 år siden,  kom til også at omfatte en jordlod på naboens mark, og over årene har udviklet sig til at have fokus på en højere grad af selvforsyning.  
Jeg er så heldig at være både kone, mor, svigermor, farmor og mormor til en voksende flok af madglade mennesker i mit liv..
Have har jeg haft, i skiftende omfang, lige siden jeg var barn.
At dyrke jorden betyder meget for mig og det er specielt nogle af de gamle frøsorter, der interesserer mig,  jeg er ivrig Frøsamler i foreningen Frøsamlerne, der bevarer gamle danske sorter. Og det kan jeg så fortælle meget mere om i et par timer eller mere!
Alt det jeg dyrker ender i vores køkken, hvor der koges, syltes, henkoges, fermenteres, tørres mm. så vores husholdning er så selvforsynende som muligt, dels det er vigtigt for mig dels at vide hvad det er vi putter i munden, dels er jeg optaget af hvordan de gamle sorter igen kan finde anvendelse i en moderne husholdning. Det gælder f.eks.tørreærter og –bønner, som kan dyrkes lokalt.
I køkkenet har jeg opholdt mig siden jeg var barn, hvor jeg har kigget min mormor og min mor over skuldrene. Som voksen har jeg arbejdet i forskellige køkkener, og madglæden er et vigtigt omdrejningspunkt, også når vi mødes i familien. Det er altid godt at samles omkring et måltid mad, både med nogle man kender og nogle, som man lige har mødt !
Jeg er nysgerrig af natur, og optaget af naturen, hvilket afspejles i mine fritidsinteresser, som spænder fra alt fra plantefarvning af garn, farvet med planter der ofte er indsamlet på mine gåture, til læsning af faglitteratur om havebrug.
Min viden og nysgerrighed deler jeg gerne med andre, også dig, uanset om det handler om mad, have eller noget helt andet. Og det uanset om du er begynder og uerfaren indenfor området, eller er ligeså nørdet, og erfaren,  som mig!