Skip to content

Else Marie Pade 100 år – koncert og debat

Jacob Kirkegaard og XYZ Sound Collective diskuterer Pades betydning for samtidens lydkunst

I 2024 ville den elektroniske lydkunstner Else Marie Pade være fyldt 100 år. Det markerer FOF København og Nordsjælland nu for anden gang sammen med KU.BE og i samarbejde med XYZ Sound Collective.

Fokus denne gang er Else Marie Pades betydning for samtidens komponister i XYZ Sound Collective og Jacob Kirkegaard.

XYZ Sound Collective har netop komponeret et fællesværk inspireret af Else Marie Pades lyde og tekster. Værket har premiere på Lydbrøndenes festival den 31. august, og temaet for værket er 'ensomhed og fællesskab'. Det er et kunstnerisk svar på den ensomhed, som Else Marie Pade gav udtryk for, at hun følte gennem sit liv som komponist og kvindelig kunstner.

Lydkunstner og komponist Jacob Kirkegaard komponerede i 2012 værket Svævninger sammen med Else Marie Pade. Kort fortalt opstår der, når to næsten ens toner spilles samtidig, en tredje tone – en slags vibrato, hvislen eller snerren, som kaldes interferens eller svævninger. Else Marie Pade var meget optaget af disse interferenser, og det var med stor glæde, at hun fandt en lyd-sjæleven i Jacob Kirkegaard.

Til denne paneldebat vil de alle fortælle om deres arbejde og proces, og XYZ sound Collective vil spille lydeksempler fra deres værk. Bagefter vil Jacob Kirkegaard spille værket Svævninger på det immersive højtalersetup acousmonium. Til at moderere debatten har vi musiker og forfatter Henrik Marstal, som for tiden skriver på en bog om Else Marie Pade.

Der er ingen tvivl om, at dette bliver en helt særlig aften og samtidig en unik mulighed for at stifte bekendtskab med en af Danmarks absolut største og mest betydningsfulde musikalske pionerer. Hvis du da ikke – som mange andre – allerede er fan!

Arrangementet gennemføres med støtte af Frederiksbergfonden og er en co-produktion mellem KU.BE og FOF København og Nordsjælland.

KU.BE’s populære spisested SPISE.STUEN har sammensat en lækker menu til arrangementets gæster, som kan nyde en lækker tapasanretning inden arrangementet. Book bord og bestil maden her.

 

EMP
Else Marie Pade.

Om Else Marie Pade

Else Marie Pade (1924-2016) var pioner inden for dansk elektronisk musik. Allerede fra starten af 1950'erne eksperimenterede hun med elektronisk genereret lyd og lydcollage, som hun kombinerede med lydoptagelser fra hverdagen. Hendes fremsynede musikværker bragte hende i kontakt med den førende europæiske musikvantgarde.

 

Jacob Kirkegaard
Jacob Kirkegaard.  

Om Jacob Kirkegaard

Jacob Kirkegaard (f.1975) er uddannet fra Academy of Media Arts i Köln (Tyskland), i 2006. Han har fremført og udstillet sine værker på museer, festivaler og konferencer verden over, bl.a. MoMA, Issue Project Room, Rothko Chapel (USA), CTM (Tyskland), Mori Art Museum, Super Deluxe (Japan), Sydney Biennalen (Australien), samt på LOUISIANA og ARoS, som også har erhvervet Jacobs værker. Hans lydværker er udgivet på pladeselskaber som Important Records (USA) og Touch (UK). Han er medlem af lydkollektivet freq_out, der er etableret af CM von Hausswolff. I 2016 var Kirkegaard sound-artist-in-residence på University of Oxford, UK, og i 2022 gæsteprofessor på School of Music ved Johannes Gutenberg Universität i Mainz. I 2022 modtog Jacob Kirkegaard Eckersberg Medaljen.

XYZ sound collective

Om XYZ Sound Collective

XYZ Sound Collective er et internationalt lydkollektiv, der fokuserer på den rumlige oplevelse af lyd. Sammen, hver for sig og med eksterne samarbejder skaber kunstnerne unikke lydoplevelser, der bevæger sig over, under, tæt på, langt fra og på deres publikummer.

 

Henrik Marstal
Henrik Marstal. Foto: Carsten Seidel.

Henrik Marstal

Henrik Marstal er musiker og forfatter med et tidligere virke som kønsdebattør. I 2001 var han sammen med Ingeborg Okkels med til at genopdage Else Marie Pade i form af et interview med hende i Dansk Musik Tidsskrift. Siden da har han bl.a. udgivet en biografi om Pade og er også forfatteren bag den første internationale biografi om hende, som udkommer i forbindelse med hendes 100-årsdag i 2024.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Torsdag 10.10.2024 19:00-21:00 KU.BE, Frederiksberg Flere foredragsholdere

Flere foredragsholdere