Skip to content
Mie Laugesen holder foredrag hos FOF København

Wokeisme for begyndere

Wokeisme for begyndere

I dette foredrag skal vi sammen blive klogere på, hvad det egentligt vil sige at være woke. Sammen vil vi forsøge at forstå og omfavne – men også udfordre – wokeismen. 

Et af afsættene for foredraget er Bodil Chemnitzs (lærer på Grundtvigs Højskole) film »OK zoomer – woke på højskole« om, hvordan wokeismen er rykket ind på højskolerne, og hvilke dilemmaer det fører med sig. Hendes analyse er, at vi fra tidligere ungdomsoprør har været vant til en ”fuckfinger” fra ungdommen og en løftet pegefinger fra den ældre generation. Det er i dag blevet vendt om: I dag er det de unge mennesker, der belærer os om, hvordan vi passer bedre på naturen, samfundet og hinanden ud fra værdier om hensynsfuldhed, omtanke og inklusion.

På trods af de fine idealer føler mange sig provokeret af wokeismen, og måske er det lige netop den løftede pegefinger, som virker provokerende. Det er denne provokation, som afføder replikker som »Nu skal jeg jo passe på, hvad jeg siger...« – og hvorfor skal vi egentligt det?

Til foredraget dykker vi ned i forskellige emner som sprogets magt, repræsentation, køn og grænsesætning. Emnerne bliver vi klogere på gennem et fagligt oplæg, konkrete øvelser og debat. Sammen finder vi ud af, hvordan bevægelsen er med til at åbne vores horisont, hvorfor den provokerer os, og hvad vi kan lære af den. 

Om Mie Laugesen

Mie Laugesen har en kandidat i Nordisk Sprog og Litteratur og har en stor interesse for, hvordan narrativer påvirker vores måde at se os selv og omverden på. Mie Laugesen har bl.a. har undervist for Sex og Samfund, på gymnasiet, på en højskole og er også underviser i litteratur hos FOF København. Ydermere har Mie Laugesen beskæftiget mig med diskursanalyse i dansk, som er med til at forklare de forskellige meningspositioner i samfundet. 

Publikum til foredrag ved FOF København

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag