Skip to content
Augustoprøret

Torsdagsklubben i Espergærde

Torsdagsklubben i Espergærde

I Torsdagsklubben i Espergærde præsenterer vi aktuel viden, fortællinger og folkeoplysning. Vi byder på kage i pausen (inkl. i pris).

28/9: Katja Lange: Levende historiefortælling – 2 i 1.
Sæsonen indleder vi med at slippe det levende ord løs i form af fortællinger. Fortællinger, der ikke bare får os til at høre efter. De får os til at høre til. 
Denne formiddag får du to fortælle-oplevelser i én. Først vil den professionelle historiefortæller Katja Lange fortælle en håndfuld medrivende historier. Nogle af dem er opdigtede, andre bygger på historiske fortællinger. Efter pausen vil hun fortælle om historiefortælling som kunstform, kulturbærende aktivitet og slet og ret som en del af livet. Her vil hun komme ind på spørgsmål som Hvorfor fortæller vi historier? Hvad består en god historie af? Hvad sker der i hjernen, når vi hører den? Og måske give et par gode tips til, hvordan du fanger lytterne, næste gang du selv giver en historie.

12/10: Simon Ankjærgaard: Augustoprøret 1943 – Danmarks skæbnesommer
Få fortællingen om de dramatiske og blodige uger, der ledte op til bruddet med samarbejdspolitikken 29. august 1943. Foredraget tager afsæt i en række nøglepersoner, der var helt tæt på begivenhederne; på gadeplan, i den illegale undergrund, på Christiansborgs bonede gulve eller i de tyske hovedkvarterer i Berlin og Ulveskansen. Det er en fortælling om et folkeligt oprør, der bredte sig udefra – fra provinsen – og nedefra – fra arbejderne – og som endte med at vælte de politiske skakbrikker i København – og Berlin.
Simon Ankjærgaard er journalist, forfatter, historiker og formidler og har skrevet stort set hele sit liv. 

2/11: Helene Lykke Evers: Den aktuelle billedkunstscene i Danmark
Hvordan ser den aktuelle kunstscene i Danmark ud lige nu? Hvilke kunstnere, temaer og synspunkter beskæftiger kunstmuseerne sig med dette semester? Er der nogle nybrud i måden museerne kuraterer udstillinger på i øjeblikket? De seneste år har museerne haft stor fokus på at inkludere kvindelige kunstnere eller emner, der handler om kvinder i kunsten, men det virker som om, at kunstscenen lige nu folder sig ud på en måde, der generelt er mere inkluderende, nærværende og internationalt orienteret. Udstillingerne er også i stigende grad blevet mere sanselige og inviterende, og museerne eksperimenterer med nye måder at skabe udstilinger på, der i højere grad inddrager beskueren og sætter fokus på dagsaktuelle emner. Dette foredrag introducerer flere af de aktuelle kunstudstillinger i hovedstadsområdet, som det er muligt at opleve på egen hånd. Helene Lykke Evers er kunsthistoriker.

23/11: Flemming Ytzen: Hvorhen, Venstre?
Efter dramatiske uger i sensommeren 2019, forlod veteranen Lars Løkke Rasmussen det parti, han havde været medlem af i 40 år. mistede sit mandat. Ved folketingsvalget i november 2022 vendte Inger Støjberg tilbage til politik som leder af Danmarks-demokraterne, nu landets femtestørste. Så det ’gamle’ Venstre er i 2023 blevet til tre partier. Begyndte denne splittelse og udvikling i Danmarks liberale parti i realiteten med Anders Fogh Rasmussens kontroversielle tid som statsminister 2001-2009? Foredraget sammenligner Fogh og Løkke med tidligere Venstre-ledere som Poul Hartling, Henning Christophersen og Erik Eriksen. Flemming Ytzen er journalist ved Politiken.

30/11: Per Ryt-Hansen: Humor, gnister og meningsfuld antændelse. Livgivende foredrag om livet fra 60 til 100.
Læn jer tilbage og glæd jer til en underholdende afslutning på efterårssæsonen! Per Ryt-Hansen forklarer: ’Gnister kan både høres, ses, duftes og mærkes – ja, der er både sanselig og intellektuel smittefare! Latter smitter også - og er sundt hele vejen rundt. Få en alvorlig indføring i humor, som præsenteres gennem humorfaglige teorier, tankevækkende tanker og uhæmmede påstande!
Aldersforskningen viser, at livet omkring 70-års alderen er et lykkeligt højdepunkt. Hør hvorfor og hør hvordan du som styrmand i dit eget liv aktivt kan styrke livsindhold, livsglæde og meningsfuldhed. Alt sammen krydres med vitser, kloge ord fra de store humorister og skæve sandheder – på en seriøs bund af faglighed og opløftende undersøgelser.’

FOF Nordsjælland har foredrag og kurser i Gentofte, Hørsholm, Gribskov, Halsnæs, Allerød, Furesø, Hillerød, Helsingør og Fredensborg kommune.

Se også vores andre foredrag og debatarrangementer her