Skip to content

Kontoret holder sommerferie og er tilbage igen mandag d. 4. august. God sommer og på gensyn 👋

Tilmeld nyhedsbrev
Gammelt kort over Nordfrisland - digernes land

Helgoland og friserne - et folk uden stat

Helgoland er en frisisk ø. Friserne har levet i Frisland gennem flere årtusinder. Men Frisland er delt i flere områder: Vest-Frisland i det østligste Holland, Øst-frisland i det vestligste Tyskland og endelig Nord-Frisland i Sydslesvig, dvs. den sydligste del af det gamle danske Sønderjylland, hvortil friserne indvandrede omkring 800 e.kr., dvs. i den tidlige Vikingetid. Her bosatte friserne sig på Halligerne eller byggede værfter i marsken på fastlandet.

Friserne blev i Nord-Frisland straks anerkendt af de danske konger, som et særligt område med deres egen frihed og selvstyre efter den såkaldte Spadelandsret. Jyske Lov gjaldt ikke for nord-friserne, som blev anerkendt som Uthland indtil 1864. Helgoland blev afstået til England efter Slaget på Rheden i 1801 og Københavns bombardement i 1807. Men England byttede i 1890 Helgoland med den tyske del af Østafrika, der blev til Kenya - samt den britiske kontrol med Zanzibar.

Foredraget vil gøre rede for Helgolands særlige historie op til vor tid, og for frisernes historie og kultur i dag. Der vil blive påpeget, hvor meget dansk kultur og byggestil i dag er præget af friserne. Foredraget vil også gøre rede for den frisiske selvforståelse i dag, den nord-frisiske befolknings opdeling i de nationale frisere, som siden 1920 har samarbejdet med det danske mindretal, og de tyske frisere, som i dag føler sig som tyskere med en frisisk baggrund.


Dette foredrag er en del af Historisk Højskoles program - se hele efterårs programmet her.

Foredraget er en introduktion til Historisk Højskoles udflugt til Helgoland - men kan sagtens høres som et selvstændigt foredrag.

Information

  • Dato 08.04.2026-08.04.2026
  • Adresse Rødding Centret
    Søndergyden 15
    6630 Rødding
  • Lokale Kultursalen - 140
  • Bemærkninger Caféen tilbyder kaffe og kage i pausen, kr. 45. Forudbestilles ved foredragets begyndelse. Mad og drikke må ikke medbringes i Centret.

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 08.04.2026 14:00-16:30 Rødding Centret Jørn Buch
Jørn Buch
Foredragsholder

Jørn Buch

Lektor Jørn Buch er Cand.phil i historie fra Aarhus Universitet og har været seminarieadjunkt på Haderslev Statsseminarium og lektor i historie og samfundsfag på University College Syddanmark fra 1994 til 2013.

I ca. 10 år var Jørn Buch specialmedarbejder i grænselandsspørgsmål, dansk-tyske relationer og mindretalsforhold i Europa.

Jørn Buch har skrevet bl.a.:

  • Den nationale kamp i Sønderjylland 1864-1920. Historisk Samfund for Sønderjylland 1982
  • Danmarks historie 1800-1980. Fra tradition til rodløshed? Gad 1982
  • Mindretal i Europa - Pandora’s æske. Haderslev Statsseminarium 2000
  • Hiort Lorenzen - han talte dansk og han vedblev at tale dansk. Historisk Samfund for Sønderjylland 2002
  • Forestillinger om Sønderjylland før og nu. Sønderjysk Månedsskrift 2000
  • Grækenland og dets grænser. Geografforlaget 2004
  • 1. Verdenskrig - årsager og forløb. Historisk Samfund for Sønderjylland, 2006
  • Synnejysk historie - 75 fortællinger om Sønderjyllands historie. Synnejysk Forening 2005
  • Rønshoved Højskoles historie. 2021

For FOF Sydjylland er Jørn Buch en populær foredragsholder på Historisk Højskole, Mandagshøjskolen og Fredagshøjskolen gennem mange år.