Skip to content
Lav persisk og mellemøstlig mad med Leila Davari hos FOF Sydjylland

Persisk og mellemøstlig mad

Det persiske og mellemøstlige køkken

Har du hørt ordet ”Gourmet”? Det kommer fra det persiske ord ”Ghormeh”, som betyder kødret – og ”Ghormeh Sabzi” betyder ”kødret med grønsager”, og er nærmest en iransk nationalret.

Kom med på en særlig madoplevelse, hvor du lærer hvordan ægte persiske/iranske hovedretter, med de rigtige krydderier og råvarer, skal laves. Retterne er aldeles velsmagende og næringsrige og er lige til at kopiere hjemme i dit eget køkken.

Erfaring siger, at enhver dansker, der har prøvet mange af retterne en gang, har gjort det til en fast vane i sit madprogram derhjemme bagefter.

Mange retter fra de mellemøstlige, indiske og nordafrikanske køkkener, har deres rødder i det persiske køkken – et køkken, der har meget mere at byde på, end kebab og shawarma. Det persiske køkken er eksotisk og sundt. Det er kendt for dets sans for æstetik og sensuel leg med smagsløgene.

Persiske retter er oftest baseret på råvarer som ris, filet af kalv og lam, kylling, fisk, grøntsager, løg, hvidløg, nødder og en rigdom af velduftende og velsmagende urter. For at opnå en delikat smag og en velafbalanceret kost, bruges der appetitvækkende krydderier som Safran, lime, samt deliciøse kombinationer af urter og grøntsager. Det persiske køkken passer faktisk meget fint med nutidens positive trend med sund mad og kalorielet kost.

Iransk mad er ikke stærk. Urter og grøntsager bruges til at skabe sanseoplevelser for tungen og understrege smagene i de andre ingredienser i retterne. Safran er en hovedingrediens i de fleste af retterne.

Værd at vide

Medbring din egen emballage, da der vil være nok rester til at tage med hjem.