Skip to content
Oplev udstillingen "Flora Danica - Verdens Vildeste Stel" på Koldinghus ved en guidet rundvisning

Flora Danica - Verdens Vildeste Stel

Flora Danica - Verdens Vildeste Stel

En verden af overdådig porcelæn og storslåede fortællinger vil åbenbare sig fra sommeren 2022, når Kongernes Samling for første gang udstiller deres store beholdning af det originale Flora Danica-stel i Bibliotekssalen på Koldinghus

Med 1.530 intakte dele er Flora Danica-stellet verdens bedst bevarede pragtstel fra 1700-tallet. Med den nye udstilling ’Flora Danica – pragt, prestige og porcelæn’ bliver det nu muligt, at komme helt tæt på store dele af det imponerende stel og ind bag den fascinerende historie om stellets tilblivelse. En historie om naturvidenskabelige landvindinger, storpolitiske dramaer og ubeskrivelig skønhed. Sat i scene på det skrøbelige hvide porcelæn, der med sine talrige steldele og sirlige gengivelser af den vilde danske botanik, er en helt central nøgle til forståelsen af oplysningstidens Danmark og idealerne ved det danske hof i slutningen af 1700-tallet.

I udstillingen udfoldes historien om det historiske stels tilblivelse og om baggrunden for, hvorfor enevælden besluttede at omsætte tidens store prestigeprojekt – kortlægning af den danske flora i kobberstik og bogværk – til porcelæn. Netop tanken om, at gøre Den Kongelige Danske Porcelænsfabriks til dato største pragtstel til reklame for den storstilede kortlægning af planter, svampe, alger og blomster, vidner om, hvor stor prestige enevælden lagde i arbejdet med systematisering af den vilde flora.

På samtlige af Flora Danica-stellets mange dele er der sirligt gengivet kobberstik fra bogværkets kortlægning i skalaen én til én. På terriner, vinkølere og tallerkner vrimler det med andre ord frem med den vilde flora: fra de mest undseelige alger på norske klipper over giftige svampe i danske skove til lange græsser på de holstenske heder.

Mens kobberstikkene let lod sig overføre til stellets store stykker som terriner og fade, måtte porcelænsmalerne udvise stor opfindsomhed for at få andre stik til at passe. Lange stilke måtte deles, græsplanter lægges ned og blade snos rundt for at få plads til plantedekorationerne på asietter, cremekopper og saltkar. Akkuratessen i forhold til forlæggene var på det originale Flora Danica-stel vigtigere end hensynet til æstetik, symmetri og skønhed.

Siden den store udstilling om Flora Danica-stellet i 1990 på Christiansborg Slot, har det ikke været muligt at få en indgående præsentation af det overdådige service, der er næsten lige så mytisk, som stellet er omfangsrigt.

Med afsæt i temaerne prestige, pragt og porcelæn vil publikum helt bogstaveligt blive budt til bords i udstillingen, der vil folde nye sider ud om stellets baggrund, udformning og brug. For blev det prægtige Flora Danica-stel vitterligt skabt til den russiske kejserinde som historien går? Hvad motiverede til de sælsomme dekorationer hentet fra bogværket af samme navn? Og hvad kan stellet fortælle os om manér, mad og mode ved det danske hof?

Udstillingen ”Flora Danica – Prestige, pragt og porcelæn” kan opleves på Koldinghus fra juni 2022 og vil blive fulgt op af arrangementer og formidlingstiltag, der vil kaste lys over stellets historie, brug og aktualitet.