Skip to content
Elbpilharmoniens koncertsal fra weekendturen til Hamburg i 2022

Hamburg - 3 dage med opera og koncert og historie

Hamburg - 3 dage med opera og koncert og historie

Otto von Bismarch - Friedrichsruh - Elbphilharmonie - Robert Schumann - Hamburgishen Staatsoper - Giaccomo Puccini - Il trittico - St. Pauli - Reeperbahn ("Der Kiez") - Altona - Brunsbüttel - Eidersperrwerk - Ditmarsken

Det er stort set umuligt at få billetter til Hamburgs nye koncerthus - Elbphilharmonie - men vi har fået billetter til de bedste pladser igen.

Denne gang bliver det en 3-dages tur med 2 overnatninger på centralt beliggende 4-stjernet hotel i Hamburg. Ud over en opera og en koncert har turen et historisk snit, som vi oplever undervejs på både udturen og hjemturen - og vores byrundture i Hamburg. Der bliver også tid på egen hånd i Hamburg.

Rejsen gennemføres i samarbejde med Historiske Rejser. Indehaveren, Anders Bager Eriksen, er cand.mag. i historie og deler på turen ud af sin store historiske viden med gode fortællinger undervejs og på de steder vi besøger på ud- og hjemturen og på byrundturene i Hamburg.

Dag 1 - Mandag

Vi kører fra Kolding og nyder undervejs sydpå morgenbrød med kaffe/te i bussen. Via Sønderjylland og Slesvig-Holsten kommer vi over Bordesholm og Bad Segeberg ind i det gamle Storhertugdømme Lauenburg, hvor Otto von Bismarck blev den største jordbesidder i området, da han fik foræret Sachsenwald med godset Friedrichsruh for sin nøglerolle i den tyske samling i årene 1864-71. Vi gør holdt ved det skønne gods Friedrichsruh, hvor der bliver tid til at se både udstillingerne - der omhandler Bismarcks og hans enorme betydning for Tyskland i samlingsårene - og Bismarck og hustrus grav.

Inden vi kører videre, nyder vi en god frokost (inkluderet) på stedet. Herfra går turen via Bergedorf mod Hamborg. Undervejs forbereder vi os godt til besøget i Elbphilharmonien - inden vi kører en kort byrundtur og ankommer til vores dejlige og centralt beliggende Hotel Baseler Hof.

Der bliver mulighed for et hvil på hotellet og/eller et cafébesøg inden aftenens store oplevelse: koncerten i Elbphilharmonien.

Vi spiser (inkluderet) inden vi når til koncerthuset, hvor vi indledningsvis lader os opstige til Plaza niveau - den fantastiske 360 graders rundgang med panoramaudsigt over havnen, Elben og byen. Der er god tid til at nyde scenariet og måske besøge souvenirbutikken for at sikre sig et minde om den store oplevelse, det er at besøge bygningen.

Kl. 20.00 lukkes dørene til store sal - med plads til ca. 2.200 tilhørere - og 7. philharmoniske koncert begynder under ledelse af dirigenten Peter Ruzicka.

Aftenens program er:

Robert Schumann: Ouverture fra “Manfred” op. 115
Peter Ruzicka: ”Aulodie” for obo og orkester
Edgar Varèse: Arcana
John Willilams: ”Star Wars” suite for orkester

Dirigent: Peter Ruzicka
Obo: Albrecht Mayer
Philharmonisches Staatsorchester Hamburg

Peter Ruzicka, der sidst oplevede sine verdenspremierer på "Benjamin" og "Requiem" med Philharmonien i Statsoperaen og Michel (kirken i Hamburg), skaber et fantastisk koncertprogram inspireret af romantiske dramatikere, oldgræske instrumenter, alkymiens hemmeligheder og den fiktive fortid "Star Wars"-kosmos. 

I midten: hans komposition "Aulodie" med obo-virtuosen Albrecht Mayer som solist, der også spillede verdenspremieren i 2011. Værket gennemgår syv scener, hvilket åbner plads til "lydtaler" og følelsesmæssige grænsesituationer. Med titlen på sit "måske mest 'romantiske' værk", som Ruzicka selv beskriver det, refererer han til sangen med aulos-akkompagnement i det antikke Grækenland, som blev spillet ved særlige lejligheder.

Efter koncerten venter bussen på os og kører os tilbage til hotellet.

Dag 2 - Tirsdag

Efter at have haft god tid til at nyde morgenmaden, er der mulighed for at deltage på en gående byrundtur om formiddagen. Vi går omkring Gänsemarkt, hvor vi blandt andet skal høre om den danske konge Frederik VIII's død på pladsen i 1912. Vi kommer over Jungfernstieg ved Binnenalster, hvor den tyske nationalmelodi første gang blev opført for et større publikum. Vi præsenteres for den mondæne handelsgade Mönckebergstrasse og går en tur ind over det smukke Rådhus i byen, der meget sigende for Hamborgs handelsliv er sammenbygget med Børsen.

Vi går ned over det Patriotiske Selskab og til den bombede Nikolajkirke, hvor vi hører om de frygtelige bombardementer af Hamborg under Anden Verdenskrig. Turen går over Deichstrasse, der er holdt i den historiske stil, der prægede det gamle Hamborg, hvor facaderne imponerer både til gade og til kanal.

Vi slutter turen, hvor vi kan se i retning af det fantastiske Miniature Wunderland, hvor mere end 15 kilometers modeljernbane, bygget ind i alverdens landskaber, er et oplagt valg at bruge fritiden på. En anden mulighed kunne være en havnerundfart, som er ganske tæt på. Rejselederen er naturligvis behjælpelig med forslag.

Om aftenen spiser vi på hotellet (inkluderet). Vi spiser tidligt, for vi skal gå de få hundrede meter fra hotellet så vi kan nå at være på plads i Hamburgishen Staatsoper inden dørene lukkes kl. 18.30 til Giacomo Puccinis opera Il trittico med Leonardo Sini som dirigent. Der medvirker både et kor og et børne- og ungdomskor.

Tre historier, der ikke kunne være mere forskellige:

- En arvekomedie i 1200-tallets Firenze, lånt fra Dantes guddommelige komedie.

- Et drama om jalousi i middelklassens parisiske miljø.

- Og endelig tragedien om en ung kvinde, der bliver forrådt af livet og sit barn.

Trods alle kontrasterne, kredser de tre værker om de evige spørgsmål om kærlighed, om sandhed, om chancen for et selvbestemt liv. Med modstand fra sin forlægger, Giulio Ricordi, var Puccini ikke i stand til at gennemføre planen om en musikalsk triptykon i mange år. Først efter Ricordis død vovede komponisten eksperimentet med at kombinere tre enakters operaer til én operaaften.

Det nye præger også musikken. Skibssirener, motorhorn, et ustemt tøndeorgel er atmosfærisk collageret i Il tabarro. Dissonanser og nutidige danserytmer kryber ind i Gianni Schicchi. Suor Angelica er udelukkende kendetegnet ved kvindestemmer - dette blev længe betragtet som en mangel ved denne opera og virker så meget desto mere banebrydende for os i dag. 

Historien om en ung mor, der er drevet til selvmord af den snæversynede moral i sin store familie, udgør finalen i finalens nyproduktion. Il Trittico er Puccinis sidste færdige værk, et dramaturgisk eksperiment, der står på tærsklen til musikalsk modernitet.

Efter forestillingen går vi sammen retur til hotellet og mødes måske i hotellets bar for at drøfte forestillingen. Vil man selv finde hjem – eller er det mere fristende med et besøg på egen hånd i Hamburgs natteliv - står det frit for. 

Dag 3 - onsdag

Efter en god morgenmad forlader vi vores dejlige hotel og starter med at fokusere på det vestlige Hamborg. Vejen går over St. Pauli, hvor vi for enden af Reeperbahn får mulighed for at se, hvor The Beatles - som et endnu ukendt ungdomsband - fik deres første gennembrud. Tæt herved finder man de gamle grænsesten mellem Hamborg og Altona, der fra 1640 og frem til 1864 hørte under de danske konger. I Altona gør vi derudover stop ved Trinitatiskirken, der blev bygget af de danske konger. Her fungerede Adam Struensee, hvis søn Johann Friedrich Struensee det gik så ilde. Vi hører om Reventlow, hvis reformer i området dannede inspiration til utallige reformer Europa rundt. Vi kører ad Palmaille - den berømte avenue, som er et komplet eksempel på et neoklassisk byensemble - og forbi rådhuset i Altona, der oprindelig blev bygget som banegård på, hvad der var den første banestrækning i helstaten Danmark Altona - Kiel.

Vejen ud af Hamborg går igennem det smukke og fashionable Blankenese, hvor man mange steder kan se over de stejle skrænter ned mod floden Elben, som vi så oppe fra Plaza. Turen går via Wedel med et kort fotostop i Glückstadt, der blev opført af danske Christian IV for at udkonkurrere Hamborg som handelsby. Vi kører herfra til Brunsbüttel, hvor vi spiser frokost (inkluderet) direkte ud til Kielerkanalen og de enorme sluser. I forbindelse med stoppet bliver der tid til at gå op og se ud over sluserne, samt at se det lille fine slusemuseum.

Efter at have nydt frokosten på det smukke sted, fortsætter vi videre op igennem Ditmarsken. Vi stopper ved det lille museum ved Dusenddüwelswarf (de tusind djævles varft), hvor vi hører om Slaget ved Hemmingsted i februar år 1500. Her led den sorte garde, som Danmarks kong Hans havde hyret til at besejre Ditmarskerne, et højst overraskende nederlag til de langt mere stedkendte, lokale bønder. En fin udstilling viser hvorledes Ditmarskerne var i stand til at springe over de mange vandløb og besejre den i udgangspunktet overlegne hær.

Vi kører op igennem Wøhrden - hvor det originale Dannebrog blev udstillet af Ditmarskerne efter slaget. Vi gør holdt ved Eidersperrwerk, der ligger ved floden Ejderens udmunding, hvor der er en fin mulighed for at komme op og se ud over Vadehavet og samtidig de enorme sluseporte, der er bygget for at undgå de store oversvømmelser i forbindelse med stormflod, som er så velkendte for området. Vi passerer herefter igennem Husum, hvor vi nord for byen kører igennem Sönke-Nissen-Kog, hvis særlige arkitektur falder i øjnene.

Her blev gjort det sidste diplomatiske forsøg i august 1939 på at undgå Anden Verdenskrigs udbrud, hvilket desværre viste sig udsigtsløst. I den smukke marsk gør vi et sidste stop i den lille færgehavn Slutsil, hvor der er fornem udsigt til Halligerne samt til øerne Föhr og Amrum. Vi nyder kaffe ved bussen inden turen går det sidste stykke op over grænsen og mod Kolding.


Inkluderet i prisen er

  • Busrejse i god, moderne 4-stjernet bus med rejselederservice
  • Morgenbrød med kaffe/te på udrejsedagen
  • 2 nætter i delt dobbeltværelse på godt, centralt 4-stjernet hotel
  • Byskat i Hamburg
  • Morgenbuffet tirsdag og onsdag
  • Gode billetter i Elbphilharmonien og Staatsoper
  • Guidede byrundture i Hamborg
  • Frokost mandag ved Friedrichsruh
  • Aftensmad før koncerten mandag
  • Aftensmad før operaen tirsdag
  • Frokost onsdag
  • Bidrag til Rejsegarantifonden (teknisk arrangør: FOF, nr. 3457)

Vi tager forbehold for nødvendige ændringer i programmet.

Deltagelse forudsætter at man er selvhjulpen.

Bussen udgår fra FOF i Kolding kl. 08.00. Afhængig af antallet af tilmeldte langs ruten, kan der være opsamling på Fyn og langs motorvejen sydpå. Påstigningstidspunkter meddeles senere.

Den aktuelle datakilde for rendering er null. (Sørg for, at datakilden er konfigureret og offentliggjort)