Skip to content
Quindlinburg

Harzen - 5 dage med UNESCO-steder

På rejsen kommer vi både til Walkenried kloster, Rammelsberg-minen, Quedlinburg og Goslar inkl. Kaiser paladset, der alle 4 er på UNESCOs Verdensarvsliste. Det er ikke alle, der får en plads på den fornemme verdensarvsliste. Der er en række kriterier, hvorudfra det vælges, hvad der bliver optaget på listen. Karakteristika ved de kulturelle seværdigheder, der er optaget på listen, er, at det er mesterværker af menneskelig kreativitet, de er unikke, autentiske, samt er af universel værdi.

Vi bor centralt i Goslar lige på kanten af den gamle bydel på 4-stjernet hotel. Harzen er blevet et forholdsvis dyrt sted at overnatte. Om det er Goslar eller en af de andre byer, er prisen på værelser høje, hvilket desværre afspejler sig i prisen. Derfor har vi valgt at vi bor centralt, tæt på den gamle bykerne i Goslar.

Goslar udmærker sig ved at have en størrelse der gør, at man indenfor gåafstand finder en stor mængde interessante oplevelser så oplevelserne står i kø i de dage, vi bor i byen.

Rejsen er sammensat i et samarbejde mellem FOF Sydjylland og OK-Klubben i Kolding.

FOF står for Folkeligt Oplysnings Forbund - en folkeoplysende forening, som i det daglige kaldes aftenskole og har specialiseret sig i folkeoplysende voksenundervisning. Det er FOF Sydjyllands medarbejder, der står for rejsen og vil være rejseleder på hele turen.

Vi kører rejsen i 4-stjernet luksusbus og bor centralt på 4-stjernet hotel.

Morgenmad er inkluderet alle dage - med helpension på dag 1 og halvpension på dag 4. De øvrige 2 dage vil der være mulighed for fællesspisning.

Rejsen tager sit udgangspunkt fra Kolding med mulighed for at stige på i Vejen og langs motorvejen mod grænsen. Hvor opsamlingsstederne bliver, oplyses ca. en uges tid før rejsens afgang, når vi ved hvor deltagerne kommer fra.


Prisen indeholder

 • 5 dages kørsel i 4-stjernet luksusbus m/ flystole, fodstøtter, klimaanlæg, serveringsborde, køleskab, professionel chauffør med overholdelse af køre-hviletidsregler
 • Alle kendte afgifter, parkeringsafgifter, vejskatter, osv.
 • 4 x overnatning på hotel (morgenmad alle 5 dage)
 • Afgift til Rejsegarantifonden (FOF Sydjylland har medlemsnr. 3457)
 • Centralt hotel i Goslar på kanten af den gamle historiske bykerne
 • Heldags udflugt til Walkenried kloster, Wurmberg med sine 971 meter og byen Sorge
  • I Walkenried kloster er der et 30 min. foredrag om UNESCOs udpegningskriterier og værdierne i World Heritage Information Centre
  • Svævebanetur med Wurmbergseilbahn, der er Harzens længste med sine 2,8 km - inklusiv frokost
  • Grænsemuseet i Sorge - hvor er der bevaret et stykke af den tidligere indre tyske grænse

Tilvalg af entréer, billetter og guidede ture

 • (På heldagsudflugten til Walkenried, Wurmberg og Sorge)
  • Rundvisning i Walkenried kloster fra middelalderen (ikke inklusiv)
 • Halvdagstur til Rammelsberg-minen med mulighed for at komme med minetoget med dansktalende lokal guide ind i minen (entre og togtur ikke inklusiv)
 • Mulighed for at køre med Bimmelbahnen i Goslar by (ikke inklusiv)
 • Mulighed for 2 timers guidet gåtur med dansktalende guide i Goslars UNESCO-bykerne med besøg på Goslars Kejserslot (ikke inklusiv)
 • Heldagsudflugt til Wernigerode og Brocken (Bloksbjerg)
  • Med damptog fra Drei Annen Hohne til Brocken og retur (ikke inklusiv)
  • Rundvisning i udstillingen på Brocken (ikke inklusiv)
  • Quedlinburg med mulighed for togtur med Rimmelbahnen (ikke inklusiv) og fritid på egen hånd

Det anbefales at tegne en rejse- og afbestillingsforsikring.Dagsprogrammet


Dag 1

Opstart fra Vejen, KUC i Kolding og OK-Klubben, Sønderjylland. Undervejs sydpå fra Kolding nyder vi friskbagt morgenbrød med kaffe/te i bussen. Via Slesvig-Holsten kommer vi over Bordesholm og Bad Segeberg ind i det gamle Storhertugdømme Lauenburg, hvor Otto von Bismarck blev den største jordbesidder i området, da han fik foræret Sachsenwald med godset Friedrichsruh for sin nøglerolle i den tyske samling i årene 1864-71. Vi gør holdt ved det skønne gods Friedrichsruh, hvor der bliver tid til at se både udstillingerne - der omhandler Bismarcks og hans enorme betydning for Tyskland i samlingsårene - og muligvis også Bismarck og hustrus mausoleum.

Så er det tid til frokost (inkluderet i prisen) - på Bismarcks Mühle ganske tæt på godset. Dele af de nu 650 år gamle grundmure kan stadig ses i salen, på terrassen og ved vandfaldet. Møllen har eksisteret siden 1350 og fungerede som kornmølle.

Herfra går turen mod Harzen - og ind til Goslar til vores dejlige og centralt beliggende Hotel Der Achtermann. Vi spiser på hotellet den første aften (inkluderet i prisen).


Dag 2

Efter vi har nydt morgenmaden, kører vi en kort tur til den største og ældste råstofstofmine, Rammelsberg-minen, der ligger i udkanten af byen Goslar. Minen har en fornem plads på UNESCOs verdensarvsliste. Her skal vi se, hvordan jagten på ædle metaller har udviklet sig fra de første primitive miner, hvor arbejdere, med livet som indsats, hamrede sig vej ind i bjerget, til de mest moderne sprængningsmetoder.

Et lille bjergtog med en dansktalende guide tager dig med helt ind i minen i bjerget.

Rammelsberg-minen rummer også et museum og en restaurant.

Kort før middag kører vi tilbage til Goslars historiske bykerne, hvor der er tid til at spise frokost på egen hånd og bruge resten af dagen til hvad man vil. Vi har et par tilbud, som du kan tilmelde dig inden vi skal af sted og det skriver vi om, når rejsen nærmer sig. Det er muligt at komme på en 2 timers guidet gåtur i det historiske Goslar og hvor vi kommer ind på det kejserlige palads, som er et unikt monument for sekulær arkitektur og omfatter en omfattende udstilling om det rejsende kejserskab og Goslars kejserlige og Pfalziske historie.

Det bliver også muligt at komme ud at køre med det lille bytog, Bimmelbahn, som kører en strækning på 6,5 km og i løbet af ca. 35 min. Aftensmad er på egen hånd, men der tilbydes fællesspisning, for dem, som gerne vil følges med turlederen.


Dag 3

Når morgenmaden er spist, kører vi til Cistercienserklostret Walkenried, som også er på UNESCO’s verdensarvsliste. Først skal vi have et lille foredrag om, hvad UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) står for og hvilke kriterier der ligger til grund for, at kunne blive optaget på denne fornemme liste.

Herefter får vi en guidet rundtur i det tidligere Walkenried kloster kompleks, der stammer tilbage fra den tidlige middelalder. Vi vil også få noget om munkenes hverdag og liv i klostret at høre. Turen tager en times tid og er uden trapper.

Når vi er klar, kører vi til Wurmbergseilbahn, som er Nordtysklands længste svævebane med sine 2,8 km. Turen tager ca. 12 minutter med start i Braunlage til Wurmberg, der er højeste punkt i Niedersachsen med sine 971 meter. Når vi når toppen skal vi have frokost (inkluderet i prisen).

Når vi har nydt udsigten fra Wurmberg svæver vi ned igen og bussen venter på os. Vi kører til den lille DDR-grænseby Sorge, hvor vi skal ind på et lille grænsemuseum. Museet viser tydeligt de særlige forhold livet havde ved den tyske-tyske grænse i Harzen. Følg med turlederen ind i det tidligere grænseområde og hør om forholdene her. Når vi er klar kører vi tilbage til hotellet. Aftensmad er på egen hånd, men der tilbydes fællesspisning, for dem, som gerne vil følges med turlederen.


Dag 4

Efter vi har nydt morgenmaden, kører vi til den lille stationsby, Drei Annen Hohne, nær Wernigerode. I Drei Annen Hohne skal vi med damptog op til Brocken (Bloksbjerg). Når vi kommer op på Brocken skal vi have en guidet rundvisning og et indblik i historien og naturen ved dette fascinerende bjerg i Brockhausen, der indeholder en moderne udstilling om Brockens hemmelighedsfulde verden. Stedet har også været en del af DDR's sende- og aflytningsanlæg, som man også kan få set nærmere på. Udstilling byder bl.a. på Harzens geologi, berømte Brocken-vandrere fra Goethe til moderne tid, Brocken i Anden Verdenskrig og militær besættelse efter Anden Verdenskrig, hemmelige aktiviteter i Harzen og på Brocken, den fredelige befrielse af Brocken den 3. december 1989 - og meget mere...

Frokost spises på Brocken på egen hånd, inden vi tager damptoget ned igen til Drei Annen Hohne, hvor bussen holder og venter på at køre os til Quedlinburg, der også er på UNESCOs Verdensarvsliste. Byen er den bedst bevarede by i Europa med sine bindingsværkshuse. Udviklingen i byen kan aflæses i mere end 800 års arkitektur i de flere end 2000 bindingsværkshuse. Her er mulighed for at komme på en 45 minutters rundtur med Bimmelbahnen i den 1000 år gamle by eller gå en tur i de smukke gader. Vi kører tilbage til Goslar og spiser sammen den sidste aften (inkluderet i prisen).


Dag 5

Når vi har spist morgenmad, pakker vi bussen og kører nordpå til Lauenburg, hvor vi spiser frokost. Herefter går turen hjemad mod Kolding.

Information

 • Dato 29.08.2024-02.09.2024
 • Adresse Bus
 • Bemærkninger Tilmelding skal være foretaget senest den 25. juni 2024 af hensyn til hoteller. Ved tilmelding efter denne dato tages forbehold for ledigt værelse. Tilmelder du dig efter 25/6-24 bedes sende en mail, at du har tilmeldt dig rejsen, så vi straks kan finde ud af om der er ledige værelser på hotellerne. Indtil 25. juni 2023 kan der betales depositum på kr. 2.000. Der betales med betalingskort ved tilmelding - eller inden 8 dage efter modtagelse af bekræftelse. Restbeløbet betales 8 uger før rejsen, sammen med eventuelle tillægskøb. Der fremsendes opkrævning på restbetaling inden betalingsfristen. Der foretages enkeltvis tilmelding - selv om man er et par, der skal dele et dobbeltværelse - fordi vi skal kende oplysningerne på hver deltager. Oplys HVEM du deler værelse med. Oplys også dit pas nr. i beskedfeltet i tilmeldingsforløbet. Tillæg for enkeltværelse: kr. 1020. Ønsker du enkeltværelse bedes du oplyse det i beskedfeltet i tilmeldingsforløbet. Ønsker du først at betale et depositum eller fuldpris for enkeltværelse for rejsen, skal du sætte flueben i feltet "Jeg er berettiget til en anden pris end normalprisen", for senere i tilmeldingsforløbet at få den pris-mulighed.Købet kan ikke fortrydes.Det anbefales at tegne en afbestillings- og rejseforsikring.

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Torsdag 29.08.2024 07:00-19:00 KUC Ena Frandsen
2 Fredag 30.08.2024 08:30-17:00 KUC Ena Frandsen
3 Lørdag 31.08.2024 08:30-17:00 KUC Ena Frandsen
Se alle Se færre

Ena Frandsen

Vil du vælge en anden pris end standarden?

Følg vejledningen i, hvordan du vælger en anden pris end standarden, når du tilmelder dig en rejse hos FOF Sydjylland...

Flueben til når man vil vælge en anden pris, når man køber en rejse hos FOF Sydjylland

Hotel Der Achtermann

Hotel Der Achtermann i Goslar