Kom med FOF og Historiske Rejser rundt på en 3-dages julerejse i Tøndermarsken, hvor vi hører og ser en masse interessante og smukke steder som Schackenborg Slot, Løgumkloster, Højer Sluse og Lægan, Mindestedet for Ladelund, slagmarkerne Sankelmark, Isted og Dannevirke, slottene Glücksborg og Gottorp, samt ophold i de dejlige byer Flensborg og Haderslev med masser af historie og julestemning. Vi bor flot på det smukke Hotel Tønderhus. Der er opsamling i Svendborg, Odense og Kolding.
3. december: Løgumkloster – Tøndermarsken – Tønder juleby
Vi starter med opsamling i Svendborg og Odense for at køre til Kolding. Når alle er samlet i bussen, er der morgenmad i form af rundstykker, juice og kaffe og derefter går det sydvest på mod Løgumkloster. I det tidligere Cistercienserkloster venter der os en rundvisning, der vil fortælle om den lange klosterperiode, både indendørs og udendørs, en tur i kirken og i mindelunden for de faldne i Første Verdenskrig, samt at høre klokkespillet. Vi slutter af med fælles frokost på Løgumkloster Refugium.
Herefter går turen videre mod Højer Sluse, hvor vi på vejen dertil passerer ruinen fra Trøjborg Slot. Vi får en indførelse i Vadehavet, både i form af de smukke steder med digerne, kanalerne, sluserne og de mange får og køer der græsser, men hører også om, når det er gået galt og vandet har ødelagt alt. Ved Højer Sluse hører vi både om den gamle og nye sluse og får et prægtigt kig på Vadehavet. Vi kører via Rudbøl til Pumpestationen ved Lægan, hvor vi kan komme ind at se stationen og niveauforskellene mellem to kog.
Herefter kører vi til det dejlige Hotel Tønderhus, der ligger smukt i det centrale Tønder og direkte overfor Vandtårnet med Wegeners møbler udstillet. Vi går en tur i det smukke juledekorererede Tønder, hvor det i skumringen tager sig smukkest ud. Om aftenen spiser vi fælles aftensmad på vores skønne hotel.
4. december: Tyskland – Slotte – Julemarkeder
Efter at have nydt vores morgenmad så krydser vi grænsen syd for Tønder og kører øst på, hvor vi gør holdt i Ladelund. Her hører vi om de uhyrlige vilkår som tvangsarbejdere fra 12 forskellige lande blev udsat for lige syd for den danske grænse i slutfasen af Anden Verdenskrig, hvor Tyskerne frygtede en invasion nordfra. Herfra går turen videre sydom Flensborg, hvor vi kører af slagmarksruten ved Sankelmark, hvor træfningen i 1864 var første gang i verdenshistorien at Røde Kors blev indsat for at hjælpe de sårede. Turen går igennem Isted med stop ved Mindehallen for det blodigste slag i Danmarkshistorien den 25. juli 1850: Slaget ved Isted. Vi kører turen forbi Dannevirke og i Slesvig gør vi holdt ved Gottorp Slot og hører om slægten, der både var i nær familie med de danske konger, og som i 1600- og 1700-tallet også var dets værste fjender. Herpå går turen igennem byen og op over Angel til Glücksborg, hvor vi gør holdt ved slottet, der er stamslot for de danske konger og har tid til at julehygge ved julemarkedet tæt på slottet.
Midt på eftermiddagen fortsætter vi via Marineskolen i Mørvig, hvor den sidste nazistiske regering sad og videre til Flensborg, hvor vi nyder den skønne fjordby og naturligvis hører om Istedløven, det danske mindretal, de mange skønne baggårde og ikke mindst har tid til at opleve julemarkedet på Südermarkt / Søndre Torv i skumringen og med lys på.
Vi kører herefter tilbage til Tønder og nyder aftensmaden på vores dejlige Hotel Tønderhus.
5. december: Schackenborg Slot – Haderslev
Vi forlader Tønder efter at have haft god tid til morgenmad. Herfra kører vi den korte vej til Møgeltønder, hvor der venter os en interessant rundvisning på Schackenborg Slot, hvor Prins Joakim har haft til huse fra starten af 1990'erne. Vi hører om den spændende historie.
Herefter kører vi via Gallehus, hvor Guldhornene blev fundet og derpå mod østkysten, hvor vi besøger den tidligere residensby Haderslev. Frederik I af Gottorp gav i 1523 sin ældste søn det nyoprettede Hertugdømme Haderslev for at styrke kronprinsens position. Christian – der 10 år efter blev Christian III. af Danmark – benyttede lejligheden til at indføre Reformationen i hertugdømmet lang tid før det øvrige Danmark i 1536 overgik til Luthers lære. Vi ser domkirken, der er Reformationens arnested i Danmark. Derefter spiser vi fælles frokost på Harmonien og afsætter yderligere et par timers ophold i den skønne by til at se enten den Slesvigske Vognsamling eller museets udstilling om Hertug Hans den Ældre, der var en yngre bror til Christian III. At Hans fik tildelt Hertugdømmet Haderslev fra Christian III. vidner om storsind der kunne betale sig. Hans havde været de katolske partiers repræsentant under Grevens Fejde, men i 1544 valgte kongen alligevel at dele Slesvig-Holsten med hans brødre. Hans takkede ved at konvertere til Lutherdommen og være kongen ualmindelig tro. I Haderslev byggede han Hansborg og udviklede hele området.
Vi forlader Haderslev og kører mod Kolding og Fyn fyldt med indtryk.
Det bemærkes at rejseforsikring, samt afbestillingsforsikring, IKKE er inkluderet i rejsens pris. Vi opfordrer til at man tegner en forsikring og undersøger med sit selskab, om man allerede har det i sine øvrige forsikringer.
Se fotos og evt. yderligere oplysninger hos Historiske Rejser her