Skip to content

Kontoret holder sommerferie og er tilbage igen mandag d. 5. august. God sommer og på gensyn

Tilmeld nyhedsbrev
Strasbourg

Strasbourg - Bonn - Rhinen - Alsace - Europaparlamentet

Strasbourg - Bonn - Rhinen - Alsace - Europaparlamentet

Pragtfulde landskaber og enestående byer tager imod os på turen til Strasbourg og Bonn. Vi bor centralt i begge byer og har hele 3 nætter i Strasbourg, hvor vi bl.a. besøger Europaparlamentet og møder et europaparlamentsmedlem.

Turen har et afbalanceret fokus på den nyere politiske historie og de skønne naturscenerier og kulturen i et område, der balancerer mellem det tyske og franske. Med vores centrale placering i Bonn hører vi om Konrad Adenauers Forbundsrepublik og om Bonns rolle som politisk regeringsby for Vesttyskland. Vi gør holdt i Remagen lidt syd for Bonn, hvor det er oplagt at tale om amerikanernes rolle i Forbundsrepublikken. Derefter går turen ad Rhinens smukke, snoede veje forbi Lorelei inden vi sejler over Rhinen og begiver os mod Strasbourg.

Der er mange skønne bygninger at se på i Strasbourg, mens vi hører om, hvordan byen har vekslet mellem fransk, tysk og alsatiansk kultur. Vinruten mellem Strasbourg og Colmar er berømt for sine smukke landskaber og vi kører naturligvis turen til Colmar, hvor vi har et par skønne timer til rådighed. På vejen besøger vi et amerikansk og fransk mindesmærke fra Anden Verdenskrig - og frihedsgudinden!

Tirsdag eftermiddag har vi en aftale om besøg i Europaparlamentet i Strasbourg. Vi indleder besøget med at se Parlamentarium, Europas største parlamentariske besøgscenter, som allerede har været besøgt af 2 millioner mennesker. Her kan vi udforske Europaparlamentets verden inden vi mødes med 2 danske parlamentsmedlemmer, som fortæller om sit arbejde i dialog med os.

Vi har aftaler med Pernille Weiss (K) og Niels Fuglsang (S). Der kan ske ændringer, for en EP-parlamentarikers kalender er ikke kedelig...

Der bliver god tid til at opleve den smukke og interessante by på egen hånd.

Vi kører rejsen i 4-stjernet luksusbus og har indlagt 1 overnatning på udturen - Bonn - Vesttysklands historiske hovedstad - samt 3 nætter helt centralt i Strasbourg.

Vi bor på gode 3- og 4-stjernede hoteller der alle har fantastisk beliggenhed med glimrende udsigt. Halvpension på turens første dag og mulighed for fællesspisning de øvrige aftener.

Rejsen tager sit udgangspunkt fra FOF i Kolding. Påstigning langs motorvejen mod grænsen kan aftales. Spørg evt. om påstigning på Fyn.


Inkluderet i prisen er

  • 5 dages kørsel i 4-stjernet luksusbus med flystole, fodstøtter, klimaanlæg, serveringsborde og køleskab
  • Alle kendte afgifter, parkeringsafgifter, vejskatter, osv.
  • 4 x overnatning på hotel (morgenmad alle 5 dage, samt halvpension på turens første dag i Bonn)
  • Tillæg for ophold i enkeltværelse andrager kr. 1670
  • Afgift til Rejsegarantifonden (Historiske Rejser har nr. 2592)
  • Rejseleder med stor viden om historie og de steder vi besøger
  • Besøg i Bonn tæt på Beethovens fødested, Adenauers hjem og den vesttyske politiske ledelse
  • Stop i Remagen
  • Panoramakørsel langs Rhinen på strækningen Koblenz - Rüdesheim
  • Sejlads over Rhinen ved Bingen
  • Byrundtur til fods i Strasbourg
  • Hotel i Strasbourg direkte i centrum ved Petite France
  • Udflugt på vinruten i Alsace
  • Stop på Hill 351 ved det amerikanske monument med udsigt over Colmar
  • Byrundtur i Colmar
  • Besøg i Europaparlamentet og møde med dansk Europa-parlamentariker

Rejseforsikring, samt afbestillingsforsikring er ikke inkluderet i rejsens pris. Skal evt. tegnes inden afrejse.

Tilmelding sker til FOF Sydjylland via hjemmesiden.

Kontakt evt. FOF Sydjylland på mail info@fofsydjylland.dk (døgnet rundt) eller på 79 30 85 80 (i åbningstiden) for vejledning eller spørgsmål.

Vi tager forbehold for nødvendige ændringer i programmet.


Dagsprogrammet


1. dag - Opstart og overnatning i Bonn - Vesttysklands regeringsby

Efter evt. opsamling over Fyn udgår turen fra FOF i Kolding med evt. opsamling langs den sønderjyske motorvej. Der er frisksmurte rundstykker og pålægsbakker med ost og spegepølse, samt frisk kaffe og juice fra morgenstunden i bussen. Ruten går via Slesvig-Holsten, Hamborg og Lüneburger Heide, forbi Hannover og den smukke rute igennem Weser Bergland, hvor vi passerer Bückeburg og Porta Westfalica. Vi holder frokostpause undervejs. Turen går forbi Bielefeld og Ruhrområdet og endelig Køln inden vi ankommer til Bonn.

Den lille charmerende by ved Rhinen blev valgt som regeringsby for den demokratiske Forbundsrepublik Tyskland - det land, som vi i Danmark kaldte Vesttyskland. Bonn skulle være modbilledet til Berlin, der havde været regeringsby for såvel Prøjsen, som for det samlede Tyskland fra 1871 og frem til 1945.

Men da risikoen ved at have regeringsførelsen i en by, der konstant var under risiko for at falde under sovjetisk kontrol forekom uholdbar, blev andre muligheder drøftet. Favorit var Frankfurt am Main, der allerede var økonomisk centrum. Man frygtede dog, at det stærkt moderne og økonomisk liberale Frankfurt ville gøre Forbundsrepublikken til en amerikansk, liberal delstat i Europa, mens lille Bonn symboliserede, hvad særligt Kristendemokraterne (CDU) gerne så, som en vesttysk stat - en decentral regionalt styret stat - der respekterede forskellighederne på tværs af landet. Bonn var lille og havde primært kulturhistorie at byde på, såsom at komponisten Beethoven var født i byen. Byen var residens for kurbisperne i Køln og siden universitetsby for de prøjsiske kongers familie. Byen var altså både decentral, kulturel og - som det ofte er blevet fremhævet sidenhen - tæt på Bruxelles og Strasbourg og dermed den europæiske politiske ledelse.

Vi indkvarterer os på det centrale Hotel Achat, der ligger i gåafstand til Beethovens hus. Vi spiser sammen den første aften.

Vi bor 280 meter fra Beethovens fødehjem - som vi naturligvis ser udefra. En af Beethovens mest kendte værker, hans 9. symfoni “Ode an die Freude”, har i efterkrigstiden ofte fungeret som Europas uofficielle melodi. Det er oplagt at gå en tur ned til Rhinen, der er i gåafstand fra vores hotel.


2. dag - Broen i Remagen - Rhinens slotte og legender - Byrundtur i Strasbourg

Efter at have haft god tid til at nyde morgenmaden ser vi udefra de mange bygninger, der knytter sig til tiden, hvor Bonn var den primære regeringsby og hvor det stadig ses, at byen varetager en del af forbundsstatens institutioner. Lidt syd for Bonn ligger Remagen, hvor vi gør et kort holdt ved den sprængte Ludendorffbrücke med de bevarede brotårne. Her lykkedes det amerikanerne i 18 dage fra 7.-25. marts 1945 at forhindre, at broen blev ødelagt - og dermed kunne de endelig sætte over Rhinen og for alvor trænge ind i Tyskland i Anden Verdenskrigs sidste fase.

Vi følger Rhinen i sydgående retning igennem Koblenz - hvor floden Mosel udmunder i Rhinen ved Deutsches Eck. Strækningen på Rhinen syd for Koblenz til Mainz er på UNESCO's liste over verdenskulturarv. Det skyldes det intensive kulturmiljø der findes langs floden i form af borge og slotte, som er af høj historisk, kulturel og arkitektonisk værdi. Derudover er vinrækker og de legender, som f.eks. om Lorelei, en del af det fascinerende miljø. Vi sejler over Rhinen til Bingen og herefter forlader vi kulturmiljøet og tager motorvejen parallelt med Rhinens forløb mod Strasbourg. Vi holder frokostpause undervejs.

Ved ankomst til Strasbourg indkvarterer vi os på vores centralt beliggende hotel Ibis Centre Historique, der ligger lige ved det charmerende område Petite France.

Efter vi har indkvarteret os på hotellet, går vi en orienterende byrundtur i Strasbourg.


Strasbourgs historie

Strasbourg har skiftet mellem Frankrig og Tyskland adskillige gange i historien, ligesom regionen Alsace/Elsass. Byens historie går helt tilbage til romertiden og var fra den tidlige middelalder en meget væsentlig domkirke- og handelsby. Strasbourg var en af de første byer til at indføre Reformationen under Martin Luther. Byen lykkedes en svær balance, da de under den store religionskrig - Trediveårskrigen - holdt sig forholdsvis neutral. Det var derfor aldeles skrækindjagende for byens indbyggere, da de i 1681 måtte se byen indlemmet i Ludvig 14.'s strengt katolske Frankrig. Trods en klapjagt på protestanter over resten af Frankrig, slap Alsace for det og frem til den franske revolution var byen en meget speciel konstruktion. Del af Frankrig men en højborg for tysk kultur. Universitetet så i denne periode store tyske tænkere, som Goethe og Herder studere i den franske by - hvor tysk kultur blomstrede. Den franske revolution førte til franske revolutionæres angreb på tyske kultursteder, særligt universitetet. Det var også her, den franske nationalmelodi “La Marseillaise” blev skrevet. Byen spillede en rolle som bindeled mellem resten af verden og Frankrig med Napoleon som en flittig gæst i byen. I 1870 blev den kraftigt ødelagt i forbindelse med de tyske angreb på Frankrig under den fransk-tyske krig. Byen var nu igen tysk. Det varede frem til efter 1. Verdenskrig, hvor byen uden folkeafstemning blev tvunget ind under Frankrig. Strasbourg med 90% Alsace-talende og vænnet til regionalt selvstyre havde det svært i den centralistiske franske stat og dermed var begejstringen i første omgang stor i 1940, da tyske tropper angreb Frankrig og på ny indlemmede by og område i Stortyskland. Efter verdenskrigen kom Strasbourg og Alsace retur til Frankrig. Grundet byens omskiftelige historie, som kulturelt Alsace-tysk, men politisk fransk, var den det oplagte symbolske valg til at huse en lang række europæiske institutioner som Europarådet og Europaparlamentet - sidstnævnte en institution, den deler med Bruxelles.


Direkte fra vores hotel er nabobygningen Strasbourgs kunstmuseum for moderne kunst, hvor man har værker af Käthe Kollwitz og Vassily Kandinsky mfl. Det markerer indgangen til det charmerende kanalkvarter Petite France, hvor vi fornemmer den skønne og specielle stemning ved at krydse flere af broerne - blandt dem, Vaubans fæstningsbro, der markerer, hvor væsentligt forsvar af byen var, som følge af de evige krige. Det meste af Strasbourgs historiske centrum er placeret på øen Grand-Ilé der ligger i floden Ill - en biflod til Rhinen. De mange små gader afløses af charmerende pladser som Place Kleber, hvor man finder den for Alsace så typiske bindingsværksstil side om side med fornemme bypalæer fra de rige købmænd. Vi kommer naturligvis forbi Strasbourgs imponerende domkirke, hvis spir rager 142 meter op - og som fra 1647 til 1874 var verdens højeste inden det blev overgået af Nikolajkirkens i Hamborg - og som kan ses langvejs fra, som f.eks. Vogeserne og Schwarzwald. Katedralen har været både katolsk og protestantisk og sågar under revolutionstiden som Fornuftens Tempel. I dag er den katolsk og som hele området UNESCO Verdenskulturarv.

Vi ser også det fornemme Palais Rohan, hvor det har været traditionen, at de store statslige personer har boet i Strasbourg gennem tiderne lige fra Ludvig 14 - over Napoleon til nutidens mange statsbesøg i Strasbourg. Efter rundturen er det måske oplagt at nyde et glas hvidvin fra Alsace med et stykke flammkuchen til. 

Der organiseres fælles aftensmad for de interesserede.


3. dag - Fri formiddag - Europaparlamentet om eftermiddagen

Formiddagen har ikke et fastsat program. Morgenen kan bruges på en stille og rolig morgenmad på hotellet og tid til at udforske Strasbourg på egen hånd og til at nyde en frokost.

Efter frokost kører vi til det område af Strasbourg, hvor Europaparlamentet ligger og hvis bygninger med sin modernistiske stil symboliserer opgøret med historien og fortiden. Da EU blev skabt, insisterede franskmændene på, at Strasbourg blev ligestillet Bruxelles som sæde for Parlamentet og som symbolsk viser tysk og fransk kultur side om side, men vel at mærke i Frankrig.

Vi indleder besøget med at se Parlamentarium, Europas største parlamentariske besøgscenter, som allerede har været besøgt af 2 millioner mennesker. Her kan vi udforske Europaparlamentets verden inden vi mødes med et dansk parlamentsmedlem, som fortæller om sit arbejde og det daglige arbejde i dialog med os.

Vi ser så meget af parlamentet, som vi kan, inden vi kører tilbage til hotellet. For de interesserede bliver der arrangeret fællesspisning på en hyggelig restaurant i Strasbourg.


4. dag - Colmar og de mange krige mellem Tyskland og Frankrig - Halvdagsudflugt - Resten af dagen nydes Strasbourg

Efter at have haft god tid til at nyde morgenmaden så byder dagen på en skøn udflugt til det sydlige Alsace. Vi kører af den kønne vinrute i Alsace ned over alle småbyerne, hvor man overalt fornemmer vinens enorme betydning for området. Vinhøsten er formodentlig færdig eller på sit sidste på dette tidspunkt. Der er flot udsyn til Vogeserne mod vest og mod Rhindalen og dermed Tyskland mod øst.

Lige nord for Colmar besøger vi den militære mindehøj Hill 351. Her finder vi mindesmærke for det amerikanske 21. korps der i december 1944 var med til at befri Alsace fra nazismen og som ligger i sammenhæng med en national kirkegård for franske soldater, der ligeledes faldt i forbindelse med befrielsen af Alsace. Fra højen er der dels en fantastisk udsigt over Colmar, Vogeserne og mod Tyskland. Tankerne vil uvægerligt perspektivere, hvordan Alsace har skiftet mellem Tyskland og Frankrig utallige gange i nyere historie og den symbolske betydning af, at området har draget fordele af det europæiske samarbejde med fred og sameksistens mellem Tyskland og Frankrig, og i Europa generelt.

Efter vores stop ved mindesmærket, fortsætter vi den korte afstand ned mod den smukke by Colmar, hvor vi på indfaldsvejen mod byen passerer frihedsgudinden. Den står her, fordi skulptøren Frederic Auguste Bartholdi er født i byen. Hans mest berømte værk var frihedsgudinden på Ellis Island, en fransk gave til USA. Naturligvis hædrer man dette i hans fødeby.

Centrum af Colmar vidner om en stolt historie, der går tilbage til grundlæggelsen under Karl den Store og mange års virke som en fri rigsby med egne love og frihedsrettigheder. Byen blev protestantiske lidt senere end de øvrige alsatianske byer - i 1575 - hvilket også skyldtes nærheden til Basel og Geneve i Schweiz. Den blev igen katolsk efter 1681 og franskmændenes magtovertagelse. De mange krige og konflikter - som den Franske Revolution og de tre krige - 1870-71, 1914-18 og 1940-45 - har været overraskende blid ved centrum af byen, der på alle måder lyser af velstand og historisk borgerlighed. Man finder et væld af flotte bypalæer, holdt i den typiske stil for Alsace bindingsværk. Desuden er museerne over førnævnte Bartholdi, samt museum Unterlinden værd at nævne - sidstnævnte med det enestående Isenheimalter - og endelig er der mange mageløse kirker i byen. Det område, der mest naturligt trækker, er La Petite Venise (det lille Venedig), hvor floden Lauch er kanaliseret og restauranterne og gallerierne ligger ud mod kanalen. Efter en byrundtur til fods, der viser det centrale Colmar, bliver der fritid fra sidst på formiddagen til først på eftermiddagen. Det er værd at nævne at i Colmar ligger vinproducenterne inde i byen - med deres marker liggende rundt om byen - og kan være en mulighed til frokost at kombinere de to ting.

Efter frokost går turen nordpå mod Strasbourg ad hurtigste vej hjem, så der midt på eftermiddagen er tid til at nyde Strasbourg og den centrale placering, vi har i byen.

For de interesserede arrangeres der fælles spisning til aftensmad.

 

5. dag

Vi pakker bussen tidligt og derefter går det ad motorvej direkte hjem mod Danmark.