Skip to content

Kontoret holder sommerferie og er tilbage igen mandag d. 4. august. God sommer og på gensyn 👋

Tilmeld nyhedsbrev
Nuuk i Grønland

Grønland under forvandling

Fra et Inuit fangersamfund til en global medspiller

Grønland blev med missionspræsten Hans Egede i 1721 en dansk koloni. Men med personalunionen med Norge i 1380, var Grønland fulgt med som et såkaldt Biland, og blev således en del af den danske Helstat.

I Vikingetiden blev Grønland besøgt af norske vikinger under ledelse af Erik den Røde, som måske er ophavsmanden til navnet Grønland. Det var de såkaldte nordboere, skrællingerne, som kunne dyrke korn og samle bær i skovene. Men de sidste nordboere uddøde med den såkaldte Lille Istid i Middelalderen. Da var inuitterne i mellemtiden indvandret fra det canadiske område, og det er deres efterkommere, ofte blandet med danskere og nordmænd, som i dag udgør de moderne grønlændere.

Foredraget vil ud over at gøre rede for de ældre forhold, lægge vægten på udviklingen af det moderne Grønland, som startede med Grønlands betydning for USA under 2. Verdenskrig, hvor det hidtil lukkede land blev delvist åbnet. Det medførte, at Danmark nedsatte en kommission, som skulle tage stilling til Grønlands videre skæbne, som mundede ud i G-50, en plan som ville omforme Grønland til et moderne velfærdssamfund.

Grønland blev derfor et amt i Danmark med den nye Grundlov i 1953 - ligestillet, men med en lang række særlige regler. Der vil desuden blive fortalt om det grønlandske hjemmestyre fra 1979 og den videre udvikling med Selvstyreloven i 2009 - samt diskuteret Grønlands aktuelle betydning for den globale militære sikkerhedssituation.


Dette foredrag er en del af Historisk Højskoles program - se hele efterårs programmet her.

Information

  • Dato 10.09.2025-10.09.2025
  • Adresse Rødding Centret
    Søndergyden 15
    6630 Rødding
  • Lokale Kultursalen - 140
  • Bemærkninger Caféen tilbyder kaffe og kage i pausen, kr. 45. Forudbestilles ved foredragets begyndelse. Mad og drikke må ikke medbringes i Centret.

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 10.09.2025 14:00-16:30 Rødding Centret Jørn Buch
Jørn Buch
Foredragsholder

Jørn Buch

Lektor Jørn Buch er Cand.phil i historie fra Aarhus Universitet og har været seminarieadjunkt på Haderslev Statsseminarium og lektor i historie og samfundsfag på University College Syddanmark fra 1994 til 2013.

I ca. 10 år var Jørn Buch specialmedarbejder i grænselandsspørgsmål, dansk-tyske relationer og mindretalsforhold i Europa.

Jørn Buch har skrevet bl.a.:

  • Den nationale kamp i Sønderjylland 1864-1920. Historisk Samfund for Sønderjylland 1982
  • Danmarks historie 1800-1980. Fra tradition til rodløshed? Gad 1982
  • Mindretal i Europa - Pandora’s æske. Haderslev Statsseminarium 2000
  • Hiort Lorenzen - han talte dansk og han vedblev at tale dansk. Historisk Samfund for Sønderjylland 2002
  • Forestillinger om Sønderjylland før og nu. Sønderjysk Månedsskrift 2000
  • Grækenland og dets grænser. Geografforlaget 2004
  • 1. Verdenskrig - årsager og forløb. Historisk Samfund for Sønderjylland, 2006
  • Synnejysk historie - 75 fortællinger om Sønderjyllands historie. Synnejysk Forening 2005
  • Rønshoved Højskoles historie. 2021

For FOF Sydjylland er Jørn Buch en populær foredragsholder på Historisk Højskole, Mandagshøjskolen og Fredagshøjskolen gennem mange år.