Kontoret holder sommerferie og er tilbage igen mandag d. 4. august. God sommer og på gensyn 👋
Tilmeld nyhedsbrevKontoret holder sommerferie og er tilbage igen mandag d. 4. august. God sommer og på gensyn 👋
Tilmeld nyhedsbrevGrønland blev med missionspræsten Hans Egede i 1721 en dansk koloni. Men med personalunionen med Norge i 1380, var Grønland fulgt med som et såkaldt Biland, og blev således en del af den danske Helstat.
I Vikingetiden blev Grønland besøgt af norske vikinger under ledelse af Erik den Røde, som måske er ophavsmanden til navnet Grønland. Det var de såkaldte nordboere, skrællingerne, som kunne dyrke korn og samle bær i skovene. Men de sidste nordboere uddøde med den såkaldte Lille Istid i Middelalderen. Da var inuitterne i mellemtiden indvandret fra det canadiske område, og det er deres efterkommere, ofte blandet med danskere og nordmænd, som i dag udgør de moderne grønlændere.
Foredraget vil ud over at gøre rede for de ældre forhold, lægge vægten på udviklingen af det moderne Grønland, som startede med Grønlands betydning for USA under 2. Verdenskrig, hvor det hidtil lukkede land blev delvist åbnet. Det medførte, at Danmark nedsatte en kommission, som skulle tage stilling til Grønlands videre skæbne, som mundede ud i G-50, en plan som ville omforme Grønland til et moderne velfærdssamfund.
Grønland blev derfor et amt i Danmark med den nye Grundlov i 1953 - ligestillet, men med en lang række særlige regler. Der vil desuden blive fortalt om det grønlandske hjemmestyre fra 1979 og den videre udvikling med Selvstyreloven i 2009 - samt diskuteret Grønlands aktuelle betydning for den globale militære sikkerhedssituation.
Dette foredrag er en del af Historisk Højskoles program - se hele efterårs programmet her.