Kom med på Fredagshøjskolen og oplev 7 spændende foredrag og en fantastisk tur.
Der tages forbehold for ændringer og justeringer i programmet.
Medlemskabet af Fredagshøjskolens forårssæson 2024 er personligt. Medlemskabet giver adgang til Fredagshøjskolens foredrag - og til udflugten - og kan ikke overdrages til andre.
Tiden mellem solkult og Ragnarok - arkæologien ved Fæsted år 1000 f.Kr. til 500 e.Kr.
Lars Grundvad, arkæolog, museumsinspektør på Museet Sønderskov
Senest ved midten af 500-tallet e.Kr. var verdenssamfundene brudt sammen. Årsagen var vulkanudbrud, ingen vækst, hungersnød og en altfortærende pandemi. Op mod to tredjedele af Europas befolkning forsvandt ved denne tid, og for menneskene dengang må verden have været et skræmmende, dunkelt sted. Man ofrede derfor guld for at få solen, lyset og livet tilbage; for at overleve.
Ved Fæsted og Harreby i Sønderjylland ser vi klare spor efter denne tragiske og kolde tid. Siden 2018 har Museet Sønderskov nemlig udgravet en plads nord for Fæsted i Sønderjylland - en plads som hurtigt er blevet anerkendt som en meget vigtig lokalitet for forståelsen af de førkristne religioners udvikling igennem mere end 1500 år. Der er udgravet offerhuse med våben- og guldofringer, tykke kulturlag med depoter af mønter og personligt udstyr, og ikke mindst har vi udgravet en pragtvogn, som lå nedgravet i et hus. Sammen vidner fundene om en alsidig religion og om ofringer til de guder, som knyttes til både krig og frugtbarhed. I tiden før man flyttede religionen ind i offerhusene, så kulten helt anderledes ud. Den foregik i den frie natur og lader til at være knyttet til gravhøjene i landskabet og store samlinger og til megen ild!
I dette foredrag skal vi se på alle sporene efter tidernes religion, på ofringer og på landskaber. Målet er at vise, hvad der gik forud for den tid, hvor Fæstedskatten fra 900-tallet blev ofret også ved Fæsted. Sammen vidner alle opdagelserne nemlig om en egn, som er gennemsyret af kult og religion samt rige slægters tilstedeværelse; en egn som de kommende år vil lære os meget om den førkristne tid i Danmark og i Norden.
"Spørg for Satan" - fra journalistens værksted
Kristian Sloth, journalist
Jeg bruger egne TV-indslag fra mine 25 år som journalist i DR til at beskrive de moralske og etiske dilemmaer, som især undersøgende journalister ofte kommer i - og som jeg selv kom i.
Tv er ikke som en avis, hvor man kan læse artiklen igen. Det går stærkt hen over skærmen, og historierne skal være spidsvinklede, nemme at forstå og have skarpe, kontante punchlines. Journalisten arbejder ofte under tidspres, og man er aldrig bedre end sit sidste indslag. Konkurrencen er hård. Alt dette kan sætte journalisten i svære dilemmaer, og det er disse dilemmaer, foredraget handler om.
Jeg fortæller, hvordan jeg researchede og lavede historierne, og hvordan jeg forsøgte at håndtere svære dilemmaer som:
Hvordan beskytter jeg min hemmelige kilde?
Hvordan reagerer jeg, når det bliver aggressivt og korporligt?
Er jeg nu fair og husker, at en mønt har to sider?
Hvad gør jeg, hvis dokumentationen kan drages i tvivl?
Hvordan er det at høre politikere love skrappe tiltag på grund af ens historier - og der så intet sker?
Berlinblokaden 1948-1949
Dieter Klein, underviser og diakon
Efter afslutningen på 2. verdenskrig blev Tyskland opdelt i fire besættelseszoner; den britiske, amerikanske, franske og sovjetiske. De allierede besættelsesmagter bestemte det politiske liv. Berlin blev tilsvarende opdelt.
Efter flere uoverensstemmelse forlod den sovjetiske delegation det ”Allierede kontrolråd” i Berlin og den 23./24. juni 1948 afbrød man fra sovjetisk side al adgang til Berlin - via land, vand og skinner - og alle fødevareleverancer fra den sovjetiske besættelseszone (SBZ) blev tilbageholdt. Samtidig blev det store Golpa-Zschornewitz kraftværk lukket - værket som forsynede Vestberlin med elektricitet.
Her begynder historien om Berlin blokalen og Berlin Airlift - hvordan de allierede leverede forsyninger ind til civilbefolkningen i Berlin på trods af den sovjetiske blokade. Den fortæller Dieter Klein, som er født i Berlin - bor i Danmark og taler dansk. Og underviser i øvrigt i Tysk hos FOF SYDjylland.
Kaliffen kommer... ISIS flytter ind - kontrasternes Syrien efter det arabiske forår
Jan Tvernø
Syrien er kontrasternes land og jeg blev meget overrasket under min rejse. Der er ekstrem forskel på de smarte caféer i Damaskus og ruinhobene i Homs og Palmyra.
Umiddelbart tænker man, at Syrien er et strengt muslimsk samfund, men 10% af befolkningen er praktiserende kristne. Du kan helt åbent købe og drikke alkohol. Du kan besøge svinefarme og vingårde samt møde bikiniklædte kvinder på stranden.
Forud for det arabiske forår besøgte adskillige millioner turister Syrien årligt og landet var særdeles velstående. Nu kommer der ca. 3.000 udlændinge om året, alt ligger i ruiner, elektricitet er rationeret og benzin købes kun på det sorte marked.
I kølvandet på det arabiske forår, som blev slået hårdt ned af Bashar Al-Assads regeringshær, så Islamisk Stat deres snit til at destabilisere landet i deres stræben efter et muslimsk kalifat i regionen, og situationen eskalerede hurtigt. En blodig borgerkrig med indblanding fra adskillige internationale aktører med vidt forskellige interesser opstår i ørkensandet. Syrien bliver kraftigt sanktioneret af det internationale samfund og har siden været ét stort kaos – Som fungerer på trods.
Jeg talte med en frafalden ISIS-soldat i et område af landet som regeringen endnu ikke kontrollerer. Jeg fik helt eksklusiv adgang til en ISIS-bunker etableret i en gammel kongegrav i Palmyra. Jeg talte med en helt almindelig borger, som greb til våben og uden militær erfaring formåede at forsvare sig selv, sin familie og sit nabolag mod ISIS i Aleppo.
Det romerske tempel Palmyra var Syriens svar på Kongernes Dal eller Den Kinesiske Mur med adskillige tusinde daglige turister. Jeg var den eneste besøgende den dag jeg var der, og jeg havde direkte udsigt til en russisk fæstning fra det engang så stolte romerske tempel og UNESCO verdensarv.
Uanset tilstand så er Syrien et spændende historisk land med en gæstfri befolkning.
Musikforedrag: Kai Normann Andersen
Jazz med to - Søren Peter Frøsig og Brian Svendsen
Kai Normann Andersen er en af tidens førende danske komponister. Han var egentlig bankmand, men kom tidligt i gang som komponist og bidrog til film og revyer med iørefaldende melodier. En fortælling i ord og musik om Kai Normann Andersen og dem der var omkring ham. Der er anekdoter og gode melodier i luften. Søren Peter Frøsig fortæller og spiller trompet. Brian Svendsen spiller klaver og klarinet.
Krigen i Ukraine - hvad kommer den til at betyde?
Anders Puck Nielsen, orlogskaptajn, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet
Du kender ham fra fjernsynet, når han roligt og pædagogisk fortæller om militære problemstillinger og gør dem spændende og forståelige. Hans brede militære viden gør ham i stand til at sætte tingene i kontekst.
Anders Puck Nielsen har fulgt krigen i Ukraine tæt, siden den brød ud i februar 2022, og han er blevet en kendt stemme i medierne, når det kommer til netop Ukraine-krigen. I sit interessante og tankevækkende foredrag tager Anders dig med rundt om hele Ukraine-Rusland-problemstillingen. Han beskriver, hvorfor krigen startede, og hvad Putin egentlig ville opnå med den. Han tager også fat i, hvorfor krigen betegnes som en russisk fiasko, og han reflekterer over, hvad det kommer til at betyde fremover…
En rejse ind i det ukendte
John Braad
Siden 1994 har John Braad haft brevkassen ”John ser alt” hos ugebladet Hjemmet, hvorigennem han i årenes løb har besvaret tusindvis af breve, omhandlende alt mellem himmel og jord. John Braad er synsk og har rådgivet private klienter siden starten af 1990’erne.
I foredraget inviterer John Braad publikum ind på livet, hvor han fortæller om sine mange års erfaringer med clairvoyance og synskhed. Dette sker gennem en spændende, humoristisk og hyggelig fortællestil, hvor vi kommer med på rejse ind i et liv med synske evner.
Undervejs er der mulighed for, at spørgsmål.
Udflugt til Sydslesvig - Haithabu og Dannevirke
Vi tager morgenmad med i bussen og nyder den i Nordslesvig på vejen mod Sydslesvig.
Her ligger det UNESCO-beskyttede fæstningsværk Dannevirke - Danernes værk. Vi finder også vikingetidens handelscenter Haithabu på UNESCOs verdensarvliste. Momentkomplekset er på verdensarvlisten som ”Det arkæologiske grænsekompleks Hedeby og Dannevirke.”
Slesvig Domkirke med sit 112 meter høje tårn kan ses på lang afstand. Byen ligger ned til Slien, som Slesvig-Holstenerne forsøgte at sætte over ved Mysunde i september 1850. Der er mange historier at fortælle - og vi ser om ikke vi kan sejle over Slien ved Mysunde og høre nogen af dem.
I prisen er inkluderet frokost med en øl eller sodavand.
Turens detaljer er endnu ikke endeligt planlagt. Når det er på plads opdaterer vi websiden…
Der tages forbehold for ændringer.
Tidspunkter og ruter og indhold er vejledende og afhænger af mange ting, som først afklares, når vi er tæt på afgang. Man skal være selvhjulpen for at kunne deltage på turen.