Skip to content

Vi er i fuld gang med at gøre klar til den kommende sæson - få besked som en af de første, når du kan se hele programmet her på hjemmesiden 📬

Tilmeld nyhedsbrevet
Kom på vandreferie til Exmoor nationalpark i England med FOF Sydjylland

Exmoor vandreferie i England

8 dages afslappende vandreferie på vilde og naturskønne Exmoor

Exmoor er en af 10 smukke nationalparker i England

Oplev hedeområdernes store åbne vidder, hvor ponyer, får og kvæg strejfer frit omkring og floderne risler højlydt i dybe dale. Nyd de fredelige, storslåede skovområder, den smukke South West Coast Path med myriader af planteliv og spektakulære udsigter, de stejle stigninger fra havets overflade til så meget som 330 meter med udsigt over Bristol-kanalen mod Wales, de små landsbyer og tvillingebyerne Lynmouth og Lynton.

Lynmouth er en lille havneby ved havets overflade, Lynton er dens større nabo på klippen, mere end 150 meter over Lynmouth. Dette er et afsidesliggende område. Der er ingen supermarkeder og kun et begrænset mobiltelefonsignal - intet signal overhovedet på hotellet eller i landsbyen, hvor vi bor. Selvom dette er en vandreferie, tager vi, som i alle gode ferier, tid til at nyde vores omgivelser og slappe af og værdsætte udsigten, dyrelivet, landskabet og freden. Guiden vil forsøge at vise forskellen mellem lav- og højvande i Lynmouth - en væsentlig og interessant oplevelse, men ikke garanteret!

Vi bor på et mindre, landligt hotel, i god kvalitet, hvor vi får aftensmad og  morgenmad. 

Guide på turen er John Rampley, som mange kender som mangeårig underviser i Engelsk hos FOF. John Rampley er englænder, kender området efter talrige besøg - og kører den minibus, vi bruger under hele turen.

Bussen har plads til 8 personer, deres bagage - og chaufføren. Derfor bliver vi et lille, eksklusivt selskab til at dele de skønne oplevelser i England.

Turen begynder og slutter i Stansted Airport i England. Det har vi valgt, fordi der hver dag findes en stor mængde flyvninger mellem Danmark og London og priserne varierer, afhængig af flyselskab, bestillingstidspunkt m.v. Med den løsning, er der fleksibilitet, i forhold til at vælge at forlænge turen med et ophold i London før og/eller efter besøget i Exmoor.

FOF er naturligvis gerne behjælpelig med at booke flybillet til både ud- og hjemturen. Prisen for Exmoor turen har ikke indkalkuleret en flybillet. Ønsker du vores hjælp til køb af flybillet skal vi vide, hvilken lufthavn i Danmark du ønsker at flyve fra og til.

Vi bor på det familieejede Stag Hunters Inn i Brendon nær Lynton, hvor flere generationer er fælles om driften – med komfortable og velindrettede værelser med eget bad, TV og te/kaffefacililteter og en idyllisk, fredelig beliggenhed. Hotellet tilbereder hver aften en fremragende to-retters menu til os (inkluderet i prisen).


Dag 1 - Vi mødes i England og kører til Exmoor

Turen begynder i Stansted lufhavn udenfor London. 

Vi møder guiden, John Rampley, i lufthavnen efterhånden som flyene ankommer - og vi regner med at være samlet sidst på formiddagen. Turen med minibus til Exmoor tager ca. 5 timer og der vil være 2 stop undervejs til hotellet til forfriskninger og toiletbesøg.

Vi ankommer til Brendon midt på eftermiddagen. Når vi har fået vores værelser, har vi mulighed for en kort gåtur på cirka en time, efter at have siddet så meget i løbet af dagen. Vi vil følge den lille smalle vej mod landsbyen Rockford, se på vadestedet, derefter krydse East Lyn-floden via træbroen og vende tilbage mod Brendon på Coleridge Way-stien på den modsatte side af floden. Vi afslutter vores korte gåtur ved at komme ind i Brendon igen ad en lille vej ca. 500 meter fra hotellet.

Afstand ca. 4 km.


Dag 2 - En dag på Exmoor

En lækker, engelsk morgenmad venter os. 

Fra hotellet følger vi vejen gennem landsbyen på vej ind i landet. Vejen følger forløbet af floden, som vi krydser ved en gammel, smal bro.

Vi drejer af vejen ind på en gangsti og følger stien op ad en stejl bakke, over flere ikke-indhegnede marker (hvor vi muligvis ser nogle af de berømte Exmoor-ponyer), gennem nogle skove, ned for at gå ved siden af East Lyn River og ender på Lorna Doone Farm, hvor vi kan finde kaffe.       

Vi følger derefter en sti langs kanten af heden og sætter kursen mod Dry Bridge. Når vi er på heden, afhænger den rute, vi tager, af vejrforholdene. Forhåbentlig kommer vi til at se nogle "vilde" ponyer, vi kommer nok til at se mange får, og vi kommer måske til at se noget kvæg. Det åbne hedelandskab har ingen væsentlige træer, så de afstande, vi kan se, er store. Vi tager vores frokost med os og spiser et sted på heden.

Afstand 12-14 km.


Dag 3 - Watersmeet, Lynmouth, Blue Ball, Brendon

Vi går ud fra hotellet og gennem landsbyen til broen over East Lyn River og videre ad Coleridge Way mod Watersmeet og Lynmouth. Denne gangsti følger floden hele vejen til Lynmouth. Hos Watersmeet kan vi finde en kop kaffe, hvis vi har brug for det. I Lynmouth følger vi South West Coast Path mod øst. Stien går støt mod Countisbury, hvor der er mulighed for at besøge pubben Blue Ball, hvoraf dele stammer fra 1500-tallet.

Turen tilbage til hotellet tager cirka halvanden time via en langdistancesti.

Afstand 16-18 km.


Dag 4 - Valley of the Rocks og Lynton

Vi kører i bussen til Lynton, hvor vi parkerer tæt på byens centrum for at begynde vores gåtur. Vi går mod byens centrum, men drejer til højre ved kirken og går mod kyststien. Efter ca. 300 meter krydser vi over Lynton og Lynmouth Cliff Railway. Den åbnede i 1890 og er kun drevet af vand og er den nemmeste måde at forbinde de to byer. 

Vi slutter os til Sydvestkyststien og følger den i næsten en kilometer mod vest, inden vi passerer gennem et hul i klippevæggen på klippen og befinder os i The Valley of the Rocks. Vi krydser dalen og klatrer støt gennem en lille skov, zigzagger op ad en bakke, følger stien stadig opad, indtil vi kommer til en åben eng, hvorfra vi kan se flere kilometer over havet og sandsynligvis så langt som Wales i det fjerne. Stien stiger stadig i en kort afstand, før den begynder det langsomme fald mod Six Acre Wood. Til højre for os er Lee Abbey, et tidligere kloster, og landbrugsjord, før vi går ind i skoven og følger stien til et gammelt, vanddrevet savværk og dets gamle mølledam. Vi fortsætter ad en ujævn vej i cirka en halv kilometer, før vi krydser en træbro over en tumlende å og følger en anden sti gennem skoven for til sidst at komme ud på en meget smal sti med udsigt over Woody Bay. Herfra følger vi stien tilbage mod Lynton, passerer ved siden af Lee Abbey og langs betalingsvejen, indtil vi igen kan slutte os til kyststien, der fører os gennem Valley of the Rocks. I Klippedalen kan vi se flokke af vilde geder, som er lokalkendte og ivrige efter at spise alt spiseligt, der bliver tabt. For enden af dalen stopper vi ved Mother Meldrums Tea Rooms for en velfortjent kop te eller kaffe - og måske scones med clotted cream (koaguleret fløde.

Den sidste del ind i Lynton er den modsatte af den første del af ruten, som vi tog på vores udrejse. Det er måske muligt at tilbringe halvanden time i Lynton, før man sætter sig i bussen igen og vender tilbage til hotellet.

Afstand 12-14 km.


Dag 5 - Tarr Steps

Med bus til Tarr Steps.

Tarr Steps er en meget gammel bro af muligvis forhistorisk oprindelse, der spænder over den lille flod Barle. Broen er bygget af meget store, flade sten. 

Vi bruger to forskellige langdistancestier i dag, Two Moors Way og Exe Valley Way.

De to heder følger flodens forløb og Exe Valley Way er hovedsageligt på tværs af hedeområder og åbne enge. Vi bruger en af disse på vej ud og den anden på vej tilbage. Vores midtvejspunkt er Withypool, en lille landsby, der kan prale af både en pub og en tesalon, hvor vi skal kunne slappe af og genoplade os selv til hjemturen.

Afstand 12-14 km.


Dag 6 - County Gate, South West Coast Path, Countisbury, Brendon

Vi forlader hotellet og går gennem landsbyen til flodbroen, hvor vi begiver os ad Coleridge Way på vejen ind i landet. Stien klatrer, da den følger floddalens forløb, og vi går mod County Gate. Ved County Gate krydser vi vejen og sætter kursen mod South West Coast Path, som vi slutter os til mod vest. Her kan vi se rhododendroner i fuldt flor i maj og juni.  Vi tager retning mod Countisbury Hill og Blue Ball Pub. Herfra vælger guiden en af de mange ruter tilbage.

Afstand 14-18 km.


Dag 7 - Exmoor 

Fra hotellet følger vi den smalle vej mod Rockford. Ved det gamle kapel (nu et destilleri, der laver gin) drejer vi til venstre og følger en gangsti op ad bakken mod heden. Vi når op på heden og går mod Dry Bridge og passerer det højeste punkt på vores gåture på et "trigonometrisk punkt".

Turens varighed i dag afhænger af vejrforholdene. Og da det er vores sidste dag på Exmoor tager vi hensyn til, at der kan være brug for et par timer på hotellet til at pakke til hjemturen i morgen.

Afstand 10-14 km ca.


Dag 8 - Tilbage til Danmark

En tidlig start på køreturen tilbage mod London og Stansted lufthavn. Her slutter turen og vi tager afsked med hinanden og John Rampley. Nogen vil med fly tilbage til Danmark og andre vil måske videre til London eller andre steder på egen hånd. 


Inkluderet i prisen er

  • Kørsel i 9-personers minibus
  • 7 nætter i delt dobbeltværelse på Stag Hunters Inn
  • Morgenmad 7 gange
  • 2-retters aftenmenu 7 gange
  • Lokalkendt guide, John Rampley, som beskrevet
  • Guidede ture som beskrevet
  • Bidrag til Rejsegarantifonden (teknisk arrangør: FOF, nr. 3457)

Logo til Rejsegarantifonden med FOF Sydjyllands registreringsnummer 3457

Deltagelse forudsætter man er selvhjulpen.

Det anbefales at tegne en rejseforsikring (kan evt. være inkluderet i din husstandsforsikring).

Vi tager forbehold for nødvendige ændringer i programmet.