Skip to content
Tilmelding til nyhedsbrev
Ældre kvinder til mindful yoga

EN MANGFOLDIGHED AF YOGA

EN MANGFOLDIGHED AF YOGA

EN MANGFOLDIGHED AF YOGA - TRÆNING FOR BÅDE KROP OG SIND

HVAD ER YOGA?

Ifølge vores underviser Gitte – 31 år og bl.a. cand. Mag i religionshistorie med særligt fokus på yogaens filosofi og historie - er der lige så mange typer yoga, som der er udøvere, og det er altså godt og vel 300 millioner mennesker verden over. ”Det afhænger meget af, hvem man spørger, hvad yoga er, men man kan sige, at det er at arbejde med krop, sind og med selvet,” fortæller Gitte. Kort sagt, så er yoga en ”udfrielseslære, både mentalt og kropsligt. Det kan både være, at man vil lære at nå sine tæer, eller at mærke sine følelser”. På den måde er yoga en meget helhedsorienteret træningsform, der både kan fokusere på kroppen og på det mentale. Selv fokuserer Gitte sin yoga udøvelse på bevidsthedstræning og kan derfor sagtens dyrke yoga, mens hun vasker op. 

 

HVORFOR SKAL MAN DYRKE YOGA?

Vi har spurgt yderligere tre af vores undervisere, hvad yoga gør for dem, for at du kan lade dig inspirere til at prøve en af de mange former for yoga, som findes hos FOF Sydøstjylland.

For Lone Hvid på 58 år, er yoga både noget, der giver en god fornemmelse i kroppen og i sindet. ”Det er et mentalt frikvarter for mig, i denne her f lyvske verden, hvor der er meget, som kræver min opmærksomhed.” For hende spiller krop og sind sammen, når hun gennem yoga arbejder med åndedrætsbevidsthed. Det Lone lægger vægt på, er altså en øget bevidsthed, når vi bruger vores krop og sind. ”I den yoga jeg dyrker, lærer man at nulstille sindet og koncentrere sig om noget i kroppen, nemlig åndedrættet. Det gør, at man kan lukke alt andet ude.”

 

Det at kunne finde ro i en ellers travl hverdag og fokusere på det, der sker lige nu, er noget Vivi Ottosen på 55 år også kan genkende. Hun blev første gang bekendt med yogaens positive effekter efter en periode med stress. ”Det beriger mig og giver mig en masse energi. For mig er det en god måde at falde til ro og være til stede lige nu.”

 

Denne øgede bevidsthed på nuet, er noget, Vivi desuden spår bliver endnu mere vigtigt fremover med det stigende præstationspres på den yngre generation. ”Det handler om at komme væk fra hovedet og ned i kroppen,” fortæller Vivi og fortsætter, ”Det er ikke smidighed, som er målet, selvom mange tror det, men det er at blive kropsbevidst og få rørt nogle muskler.” Vivi oplever, at en del første-gangskursister, der sukker over yoga-udøvere fra sociale medier, der både kan gå i spagat og bro og alverdens andre vilde stillinger, men det er slet ikke det, der bør være fokus. ”Man skal ikke være i andres krop. Kom væk fra tankerne og bliv på din egen måtte, i din egen krop,” afslutter Vivi.

 

For Shasmina Gormsen på 32 år, er der også fokus på at fornemme kroppen og tømme hovedet for tanker, men hos hende er der stor forskel på, hvordan dette opnås og i hvilket tempo. ”Yoga kan være mindful, hvor man næsten ikke bevæger sig og det kan være så aktivt, at det nærmest er en blanding mellem cardio og gymnastik.” Shasmina forklarer videre, at de hold, hun underviser i spænder fra de højaktive, hvor man skifter stilling ved hver vejrtrækning, til de mere meditative, hvor man sidder eller ligger helt stille i længere perioder.   


Forskellige former for yoga 
Der findes en lang række forskellige former for yoga. Du kan finde frem til, hvilke former der udbydes her i FOF Sydøstjylland: