Skip to content
Bog om bordskik og borddækning, FOF Inspiration ved FOF Aarhus

60 år med FOF

Mad gennem tiden - 60 års madlavning med FOF Aarhus

Måden vi laver og tænker på mad er som mode. Den ændrer sig over tid i takt med, at vores syn på hinanden og verden omkring os forandres. Vi har undersøgt, hvordan tidens trends har påvirket FOF Aarhus’ madkurser gennem de sidste 60 år.

Billede af en ældre bog om bordskik og borddækning60’erne / Værtindekursus

I 1960’erne begynder det at ulme under idéen om den klassiske kernefamilie med kvinden som husmor og manden som familiens eneste indtægtskilde. Det resulterer i, at kvinderne kommer ud arbejdsmarkedet. Dog er det primært ugifte kvinder, som får jobs, da den gængse opfattelse stadig er, at kvindens plads er i hjemmet. Det kom også til udtryk hos FOF i 1967, hvor kvinder kunne komme på Værtindekursus for at lære om sine værtindeforpligtelser – for eksempel at lave den rigtige mad til selskabet, at dække bordet korrekt og ikke mindst at være den perfekte værtinde i både skønhed og påklædning.

 

Billede af pande med frikadeller70’erne / Mandemad - også for piger

1970’erne er lig med kvindernes kamp mod det mandsdominerede samfund. Bevægelsen kickstarter et fornyet kvindesyn, hvor kvinderne for alvor slipper kødgryder, støvkost og børnepasning til fordel for jobs, hvor der i krogene også tales om ligestilling og ikke mindst ligeløn blandt kønnene. Hos FOF Aarhus holdt vi os ikke tilbage og deltog på stilfærdig vis via vores madkurser, da ligestillingen kom ind i FOFs køkken med kurset “Mandemad - også for piger” fra 1976.

 

 

Billede af kinakål80’erne / Den slanke linje

Mange forbinder nok 1980’erne med den klassiske culottesteg og de dertilhørende flødekartofler.
Men faktisk er sundhed en vigtig del af 80’ernes madlavning. Det handler om at være slank, ligesom idolerne Madonna og Jane Fonda er det i blade og på tv. Op gennem 80’erne gik FOF Aarhus også til kamp mod kiloene og tilbød kurset “Overvægtens overmand - den slanke linie”, hvor kursisterne blev vejledt til at blive en slankere udgave af sig selv af datidens sundhedsguru, Ruth Gundelach.

 

 

Billede af bog om krydderier af Kille Ena90’erne / Kille’s mad

Globaliseringen rammer for alvor Danmark i 1990’erne og fornyer den danske madkultur. Vi tager flere udenlandske råvarer til os såsom durummel, rucola og soltørrede tomater. Desuden interesserer vi os i stigende grad for kendiskokke, som toner frem på skærmen i tidens populære tv-køkkener. Et par af stjernerne er Jamie Oliver og Claus Meyer. Sidstnævnte blev landskendt i tv-programmet Meyers Køkken.
FOF Aarhus sprang med på moden og fik i 1998 besøg af madguruen Kille Enna på kurset Kille’s mad, hvor der var fokus på at pifte den grå hverdag op med masser af smagfulde krydderier og nye udenlandske opskrifter.

 

Billede af gourmetmad, andelår00’erne / Spændende mad med finesser

2000’erne er en tid, hvor individualisme og kvalitetsbevidsthed blomstrer, og det smitter af på madfronten. Nu vil vi have råvarer af høj kvalitet og nye interessante retter som dem, de professionelle kokke serverer.
Tendensen kunne også ses hos FOF Aarhus med kurset Spændende mad med finesser fra 2007. Her kunne kursisterne både lære om smagssammensætninger, vinvalg og borddækning - og som en ekstra bonus fik man efter hver kursusgang evalueret sine retter af kokken for at ramme smag og udseende helt perfekt.

 

Billede af modne hyldebær10’erne / Det nordiske køkken

I 2010’erne er det blevet hipt at spise rent, ansvarligt og lokalt - og så skal maden gerne tilpasses efter årstiderne, da vi helst skal spare på CO2’en. Med restaurant Noma og Claus Meyer i spidsen vinder det nye
nordiske køkken frem og skaber en ny madtrend med fokus på blandt andet tang, urter og bær. Hos FOF har vi taget tendensen til os, da man i 2016 kunne lære at lave mad i nordisk stil på kurset Det nordiske køkken. Her var der fokus på at bruge rene, økologiske råvarer bestemt ud fra sæson.

 

 

Hvad bliver den nye?

Ingen ved, hvad fremtiden bringer. Får 80’ernes kinakål en renæssance? Erstatter vi kød med insekter? Eller kommer vi til at dyrke alle vores råvarer selv? Vi ved det ikke. Men uanset hvad vil vi fortsætte med at følge både gamle og nye trends, krydret med en god portion læring, hygge og fællesskab.

Bagekursus for børn og voksne ved FOF Aarhus, underviser er kokken Thanh Hong Ngyuen

Tag børnene med i køkkenet

Madkurser

Vil du have inspiration til at lave mad derhjemme og lære nye opskrifter at kende?